Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Dobrý večer, tak jste to těm mladým pěkně nandal a ještě k tomu jste kromě posypání ran solí použil svou lakovanou botu. Vzdor mládí tu byl vždy, jenom Vy jste tu pubertální část asi vynechal nebo hluboko zakopal. Kdysi dávno, tuším někdy kolem roku 1989 také vyšli nějací mlaďoši do ulic a chtěli se zbavit těch divných staříků s rudou knížkou a našlo se hodně těch starších moudrých, kteří chtěli vyléčit jejich mladické ideály poléváním studenou vodou nebo vhodnou masáží. Naštěstí se toho chopili racionální egoisté jako například V. Klaus a M. Zeman, kteří to dokázali nasměřovat tím správným směrem k svobodě jednotlivce jakého tu máme dnes. Těch příkladů vzdoru mladých je spousta, nechtějte po mladých ideální řešení, zvláště když žijí a učí se od společnosti složené s kmetů jako jsem já nebo Vy.

Na stranu alarmistů můžeme třeba postavit příklad, kdy si nakonec příroda sama poradí: racionální egoistické saranče - pud přírody volá zachovej svůj gen a zploď co nejvíc potomků. V případě ideálních životních podmínek, za dostatečného množství potravy dojde k vzniku skupinky několika tisíců jedinců, kteří v místě svého života spotřebují všechny zdroje a potom někde kolektivně zahynou. My, ať si to nechceme přiznat se od těch zvířátek moc nelišíme. Dle Freuda děláme všechno pro získání samičky, která hledá ideálního partnera se kterým zplodí spoustu dětí s vysokou nadějí na přežití. Zatím nám to vychází a dle Vašich zdrojů to bude v pohodě, ať nás bude třeba dvacet miliard. Někde je však limit a po jeho překročení dojde k snížení počtu jedinců a samozřejmě ti racionální egoističtí jedinci budou mít pro zachování svého svobodného života daleko lepší předpoklady. Vesmír je možná nekonečný, ale zdroje zde na zemi jsou konečné, jak se s tím vypořádáte???

Dokážete mi najít příklad země s čistým kapitalismem? Jak by taková země třeba postavila severní obchvat Prahy? Pokud mi to dokážete v hrubých rysech načrtnout, jsem na Vaší straně, do té doby budu někde uprostřed.

1 3
možnosti
AM

Randová moc kouká na The Simpsons.

Pro příklad: Mr. Burns je sice na oko hrozný šmejd, ale má fabriku nad městem, s každým se zná, spoustu lidí zaměstnává, a je to zkrátka náš šmejd.

Jenže takhle kapitalismus nefungoval ani před 150 lety, dnes už vůbec.

Nebo - většina lidí považuje využívání přírody za něco nekalého? To jako vážně???

..................................................

Co si tak přiznat, že vám "objektivismus" prostě i přes svou zjevnou nekonzistenci a nedostatek vhledu do společenských procesů osobně štymuje, než z něj dělat obecně platnou "filozofii"?

0 2
možnosti

Problém celého toho sahodlouheho sdělení je, že jste se přes sérii oslich můstku propracoval k proste negaci. K opačnému znamenku toho, co produkují klimaticti alarmiste.

Využívání planetárních zdrojů nemá být hodnoceno skrze to, za co se má kdo stydět, nebo na co má být hrdý. Tím prostě jen vyrábíte opačně polarizovany afekt.

1 0
možnosti
JZ

Objektivismus, to je takový chyták na inteligentní lidi. V něčem má sice pravdu, ale v něčem ne. Vědomý rozum je sice důležitým nástrojem lidského vyhodnocování informací a rozhodování, ale zaprvé ne jediným a zadruhé nám zdaleka negarantuje stoprocentní jistotu. Intuice je zcela rovnocenná rozumu, akorát funguje jinak. V rukou hlupáka jsou oba tyto nástroje katastrofou, v rukou člověka inteligentního a moudrého silnou zbraní. Pokud se ovšem rozhodnete přijmout sice lákavou, nicméně klamavou nabídku jít po objektivně správné cestě, sám si dobrovolně nasazujete růžové brýle způsobem ne nepodobným tomu, jako to dělají tzv. sluníčkáři. Berte tohle vše jako dobře míněnou radu. Jak se ji rozhodnete uchopit, je už váš problém.

1 0
možnosti
Foto

On to uchopí zcela svobodně v rámci své ideologie.

Ale něco se napsat musí, za čas budou volby.

0 0
možnosti
  • Počet článků 279
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2498x
Jsem zastánce svobody jednotlivce a laissez-faire kapitalismu a hlásím se k odkazu myslitelů jako byl Ludwig von Mises, Murray Rothbard nebo Frederic Bastiat. Především jsem však stoupencem filozofie Objektivismu americké filozofky a spisovatelky Ayn Randové, podle mě nejvýznamnější obhájkyně svobody jednotlivce a kapitalismu. Od začátku 2014 člen Strany svobodných občanů, od 2019 místopředseda strany, dříve předseda středočeského krajského sdružení, lídr koalice Svobodných a Soukromníků pro volby do středočeského krajského zastupitelstva pro rok 2016 a středočeský lídr do parlamentních voleb 2017. V současné době zastupitel v Berouně za sdružení Lepší Beroun, které kandidovalo s podporou Svobodných a prosazuje jejich zásady komunální politiky. Dále mě lze charakterizovat jako příležitostného cyklistu, malíře, berounského patriota, příznivce jazzu a art-rocku a špatného hráče billiardu.