Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AM

Ještě malou poznámku, když tedy chcete nějaké argumenty --- potíž není v tom, že by světu vládl altruismus nebo naopak sobectví.

Potíž je v tom, že světu vládne kapitál.

A jedinou potřebou kapitálu je zisk. Nic jiného ho nezajímá.

To proto politici schvalují takové šílenosti jako třeba biopaliva první generace. Protože je to pro kapitál nová možnost zisku. Proto to mají dovoleno prosadit a udržovat při životě.

Naopak třeba omezení zcela zešílevší dopravy zboží kamiony a jeho přesun na železnici -- z toho nic nekouká a proto je nerealizovatelný, i když každý ví, že by to životnímu prostředí velmi pomohlo.

...................

Sobectví nebo altruismus běžného člověka s tím nehne, jako komár nehne s horou.

Víte například, kolik peněz je nasmlouvaných v těžařských smlouvách o smlouvách budoucích pro tající Arktidu? 9,5 bilonů USD.

Tyhle prachy rozhodují (třeba v USA to přímo bije do očí), ne nějaké skupinky ekologických aktivistů.

................. a mimochodem - jak jde dohromady, že světu vládne altruismus s tím, že ti nejuvětší altruisté chtějí vyvražďovat lidi, kteří s nimi nesouhlasí, jak tvrdíte?

1 0
možnosti
AM

P.S. V Bruselu je možná víc lobistů v zájmu kapitálu, než skutečných ekologických aktivistů v celé Evropě.

1 0
možnosti
Foto

Nepochpil jste vůbec nic. Nicméně já jsem na téma etiky a vztahy morálky a politiky napsal poměrně hodně článků, takže máte možnost si své omyly opravit. Najdete je např. na http://www.aynrand.cz Možná pochopíte i to, proč jsou to právě ti principiální altruisté, kdo si skutečně přejí vyvražďování lidí.

Víc nemá smysl tady vám něco vysvětlovat.

2 1
možnosti
AM

Ano, bylo mi to jasné, že k tomu nic neřeknete.

Mějte se.

1 1
možnosti
KT

Ayn Randová, haha!

Vyvražďování lidí si přejí lidé jako Vy.

2 0
možnosti
AM

Ještě si tedy neodpustím maličkou poznámečku, která je sice tváří v tvář takovému filozofickému titánovi trapná, ale přesto -- jestli se domníváte, že za původní ideou komunismu není vykořisťování a touha po sociální a jiné spravedlnosti, ale altruismus........... tak Bůh ochraňuj filozofii.

---------------------------------

No, naštěstí s pravděpodobností hraničící s jistotou filozof nejste, takže se obávám zbytečně...

0 0
možnosti
Foto

Na chvíli budu předstírat, že se domnívám, že jste schopný chápat, takže se vám to pokusím jednou větou vysvětlit: Samozřejmě původní morální premisou komunismu JE altruismus, a to proto, že pokud chcete někoho vykořisťovat, musíte nejprve najít dostatečný počet lidí, kteří budou ochotni se obětovat a nechat se pro "vyšší dobro" vykořisťovat.

Doporučuji vám přednášku filozofa Petera Schwartze Přitažlivost altruismu. (http://www.aynrand.cz/view.php?cisloclanku=2006032201)

2 0
možnosti
KT

Tady si hraje někdo na filosofa, protože přečetl haldy jiných takových filosofů.

A hraje si nejen na filosofa, ale taky na jakousi vyšší, morálně dokonalou bytost.

Ano, je to směšné.

1 2
možnosti
Foto

No když to říká Trčálek... ;-D

3 0
možnosti
KT

No, když si myslíte, že jste skutečně filosof, a ne jen směšný pozér, který si hraje na antialtruistu...

P.S. Vaše kritika zelených fašistů je nesmyslná, i oni přece tím, že chtějí vyvraždit lidstvo, sledují svůj vlastní zájem, přesně tak, jak to doporučujete.

A tak je to u Vás, Vaší slavné Ayn Rand, se vším..;-D

1 2
možnosti
  • Počet článků 279
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2498x
Jsem zastánce svobody jednotlivce a laissez-faire kapitalismu a hlásím se k odkazu myslitelů jako byl Ludwig von Mises, Murray Rothbard nebo Frederic Bastiat. Především jsem však stoupencem filozofie Objektivismu americké filozofky a spisovatelky Ayn Randové, podle mě nejvýznamnější obhájkyně svobody jednotlivce a kapitalismu. Od začátku 2014 člen Strany svobodných občanů, od 2019 místopředseda strany, dříve předseda středočeského krajského sdružení, lídr koalice Svobodných a Soukromníků pro volby do středočeského krajského zastupitelstva pro rok 2016 a středočeský lídr do parlamentních voleb 2017. V současné době zastupitel v Berouně za sdružení Lepší Beroun, které kandidovalo s podporou Svobodných a prosazuje jejich zásady komunální politiky. Dále mě lze charakterizovat jako příležitostného cyklistu, malíře, berounského patriota, příznivce jazzu a art-rocku a špatného hráče billiardu.