Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

Altruistické křesťanství se pomocí sebeobětování a odříkání dokázalo rozšířit po celém světě. Egoistický Řím skončil tak, že ctihodné občany více zajímaly orgie než dělání dětí a nechávali za sebe bojovat žoldáky z nepřátelských národů. Přemýšlejte o tom!

0 1
možnosti
PB

P86e57t83r 49B73u70r36i66a80n

27. 8. 2019 23:55

R^;-D přitvrzujete...a to je dobře.

3 0
možnosti
ZH

Opět si nemohu odpustit jízlivé šťourání:

"Stejně jako morálka altruismu stojí na počátku nelidských, barbarských ideologií jako je komunismus nebo nacismus, nebo o něco uhlazenějších ideologií jako je sociáldemokratismus, je i morálním základem pro environmentalismus: obětujme se ve jménu Země. Myšlenky mají své nevyhnutelné následky. Je-li altruismus morálkou smrti, jak se v praxi projeví politický systém odkazující se na altruismus?"

Porovnejme Ježíše a Mohameda. Ježíš byl očividný altruista, který se obětoval proto, aby vy jste mohl žít svobodně (zde je myšlena poněkud lepší svoboda, než o které píšete vy, ale řekněme, že i za to vaše pojetí svobody). De facto spáchal kvůli tomu sebevraždu. Oproti tomu Mohamed byl egoista par excelence a stvořil náboženství útlaku, nesvobody a diktátu.

Z toho, jak spojujete altruismus a kolektivismem a v opozici se sobectvím je patrné, že pojmu altruismus očividně nerozumíte. Opak je totiž pravdou - altruismus (ale ne vynuceně kolektivistický) vede ke svobodě, zatímco čistý egoismus vede k otroctví. Tohle je na delší povídání, protože z této zkratky to asi ne každý pochopí. Ale platí, co jsem psal dřív - jste špatný ideolog. Vyhýbejte se tomu, nejde vám to.

1 0
možnosti
Foto

Nesouhlasím s ničím co jste napsal. Pročtěte si moje texty na http://www.aynrand.cz

0 0
možnosti
AM

Ještě malou poznámku, když tedy chcete nějaké argumenty --- potíž není v tom, že by světu vládl altruismus nebo naopak sobectví.

Potíž je v tom, že světu vládne kapitál.

A jedinou potřebou kapitálu je zisk. Nic jiného ho nezajímá.

To proto politici schvalují takové šílenosti jako třeba biopaliva první generace. Protože je to pro kapitál nová možnost zisku. Proto to mají dovoleno prosadit a udržovat při životě.

Naopak třeba omezení zcela zešílevší dopravy zboží kamiony a jeho přesun na železnici -- z toho nic nekouká a proto je nerealizovatelný, i když každý ví, že by to životnímu prostředí velmi pomohlo.

...................

Sobectví nebo altruismus běžného člověka s tím nehne, jako komár nehne s horou.

Víte například, kolik peněz je nasmlouvaných v těžařských smlouvách o smlouvách budoucích pro tající Arktidu? 9,5 bilonů USD.

Tyhle prachy rozhodují (třeba v USA to přímo bije do očí), ne nějaké skupinky ekologických aktivistů.

................. a mimochodem - jak jde dohromady, že světu vládne altruismus s tím, že ti nejuvětší altruisté chtějí vyvražďovat lidi, kteří s nimi nesouhlasí, jak tvrdíte?

1 0
možnosti
AM

P.S. V Bruselu je možná víc lobistů v zájmu kapitálu, než skutečných ekologických aktivistů v celé Evropě.

1 0
možnosti
AM

Vynikající. Blahopřeji.

Tak dobře jsem se dlouho nepobavil.

Když došlo na:

"

Světu vládne altruismus, tedy morálka, pro níž je hlavním imperativem sebeobětování. Sebeobětování je vzdání se jakékoliv své hodnoty výměnou za hodnotu nižší nebo nulovou. Je přece správné se obětovat - to slýcháme v různých obměnách od nejranějšího dětství, od rodičů, od učitelů, od kulturních a intelektuálních autorit. Neobětuješ se? Pak jsi sobec! A nikdo přece nechce být nazván sobcem!

Zdroj: https://zalom.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=725863

........... to už jsem se válel smíchy po podlaze.

1 4
možnosti
Foto

Škoda, že pro samé válení se po podlaze už jste nenašel čas na nějaký argument. Možná příště. :-(

5 0
možnosti
JS

Dovoluji si ocitovat část Vašeho článku, která podle mého názoru dokonale vystihuje podstatu problému: "Pokud by těmto aktivistům skutečně šlo o to, aby lidé dokázali bez obtíží čelit rozmarům přírody a zemského klimatu, budou naopak vyzdvihovat lidský rozum, individualitu, nezávislost, invenci, touhu po zlepšování svého života. Ideálem pro environmentalistu je však příroda bez člověka. Základní cíl těchto nových socialistů tedy zůstal stejný: ničit svobodu a individualitu a zejména rozum, který je zdrojem toho všeho." R^

10 0
možnosti
  • Počet článků 279
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2498x
Jsem zastánce svobody jednotlivce a laissez-faire kapitalismu a hlásím se k odkazu myslitelů jako byl Ludwig von Mises, Murray Rothbard nebo Frederic Bastiat. Především jsem však stoupencem filozofie Objektivismu americké filozofky a spisovatelky Ayn Randové, podle mě nejvýznamnější obhájkyně svobody jednotlivce a kapitalismu. Od začátku 2014 člen Strany svobodných občanů, od 2019 místopředseda strany, dříve předseda středočeského krajského sdružení, lídr koalice Svobodných a Soukromníků pro volby do středočeského krajského zastupitelstva pro rok 2016 a středočeský lídr do parlamentních voleb 2017. V současné době zastupitel v Berouně za sdružení Lepší Beroun, které kandidovalo s podporou Svobodných a prosazuje jejich zásady komunální politiky. Dále mě lze charakterizovat jako příležitostného cyklistu, malíře, berounského patriota, příznivce jazzu a art-rocku a špatného hráče billiardu.