Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

No... Mám k tomu nějaké připomínky.

Pod udržitelným rozvojem si představuju takové jednání, která potomkům zanechá prostředí příznivé pro život. Pokud si zničíme půdu, vyrabujeme pro momentální prospěch všechny suroviny a vše volné vybetonujeme, pak další generace bude zaměstnaná odstraňováním škod, které napácháme. A označí nás za zaostalé šílence.

0 0
možnosti
Foto

Správný termín je ovšem Trvale udržitelný život.

0 0
možnosti

Jo, dobrý.

A teď ještě vymyslet jak z toho udělat atraktivní produkt a mají Svobodní téma, které má šanci oslovit mnohem víc potenciálních voličů, než úvahy o odkazu Ayn Randové.

0 0
možnosti

Je fakt, že obnovitelné zdroje levné určitě nejsou. Odmítá je totiž často i trh pokřivený v jejich prospěch, viz elektromobily v Německu. Možná by se politici mohli zamyslet nad tím, jestli by místo dotování nedomrlých technologií nebylo efektivnější investovat do jejich rychlejšího vývoje a tím do jejich dřívější přirozené konkurenceschopnosti. To by ale asi bylo příliš smysluplné a málo levičácké.

Ten udržitelný rozvoj... to se nemyslí čistě ekonomicky, ale tak, že společnost se rozvíjí jen do takové míry, aby nezdevastovala životní prostředí nevratně. Takže argument, že tržní ekonomika je z ekonomického hlediska win-win systém je irelevantní, jakkoliv s tím naprosto souhlasím. To, že kácení stromů v 19. století nebylo nezvratným zdevastováním přírody, samo o sobě neznamená, že nejsme schopni tuto hranici v 21. století překročit.

1 0
možnosti
Foto

Slovem "do" neměl autor nejspíš na mysli "včetně". V 19. století se už naopak plocha lesů zvětšovala. Podíl lesní půdy na ploše českých zemí se během tohoto století postupně zvětšil z přibnižně 25% na 30%. Podobně rostla plocha lesní půdy u nás i ve 20. století.

0 0
možnosti

Minulé blogy a diskuze k nim jsou už v propadlišti dějin, takže to prcnu i sem... K tomu vašemu "Za prvé není zcela jasné, odkud se vlastně vzalo číslo 96 %...", kterým uvozujete svoji tezi, že "konsenzus neexistuje", bych rád dodal materiál k intelektuální hře zvané "Vymysli, jak to znevěrohodnit". Opustíme začátečnickou obtížnost této hry a nevyužijeme proto "argumentu", že klimatologie je "totálně zpolitizovaná věda plná podvodů a lží", kterou nesmíme brát vážně...:

https://skepticalscience.com/global-warming-scientific-consensus-advanced.htm

https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1748-9326/8/2/024024/pdf

1 0
možnosti

Česko je nejlesnatější od dob Marie Terezie, ukázaly statistiky

9. října 2012 15:21

Na území České republiky je nejvíc lesů od poloviny 18. století, kdy se v nich začalo intenzivněji hospodařit. Vyplývá to ze srovnání historických statistických dat s těmi aktuálními. Připravil je Český statistický úřad v nové publikaci věnované lesnímu a vodnímu hospodářství.

V současné době máme na našem území historicky nejvyšší podíl lesů ve srovnání s rokem 1750, kdy vyšly tři císařské patenty Marie Terezie. Od této doby se začalo v lesích regulérně hospodařit a byl nastaven legislativní rámec lesního hospodářství," řekl ředitel Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů Jaromír Vašíček.

Pro aktualizaci a doplnění soupisu rozlohy lesů obhospodařovaných vrchností měla císařovna prozaický důvod: výběr daní. Její patenty zároveň uložily lesníkům výsadbu nových porostů, ale především jim nařídily lesy opečovávat. Tím se postupně zvětšovala jejich výměra.

Patenty panovnice nejsou zdaleka jedinou příčinou, proč je na našem území stále více lesních ploch. "Dalším a ne nepodstatným důvodem bylo to, že koncem 18. století přešel průmysl, zejména tavba železa, na uhlí. Nebylo tudíž potřeba tolik palivového dříví," doplnil Vašíček.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/historie-lesniho-a-vodniho-hospodarstvi.A121009_114533_domaci_hv

5 0
možnosti

V 60. letech minulého století ke skokovému nárůstu přispělo zalesňování opuštěných ploch v pohraničí po odsunu sudetských Němců. Nyní už výměra roste pozvolna na úkor zemědělské půdy. Za proměnami pole v les mohou například dotace, prohlášení úřadů půdy za lesní porost, ale v extrémních případech i pohodlí zemědělců.

"Část lesních pozemků vzniká tím, jak traktorista při orání lánu uhýbá před větvemi na jeho okraji, aby mu nerozbily okna. Každý rok takto nezorá půl metru až jeden metr. Takové pozemky jsou v katastru zemědělskými, ve skutečnosti je na nich ale třeba už 40letý porost," míní Vašíček.

Rozloha lesů se za posledních 262 let více než zdvojnásobila. Z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) vyplývá, že tereziánský katastr v polovině 18. století evidoval 1 milion a 118 tisíc hektarů lesů, loni toto číslo bylo už více než dvojnásobné a činilo 2 miliony a téměř 660 tisíc hektarů.

1 0
možnosti

Mně se líbí na tom jedna věc. Když Vám v Norsku dojde baterka v elektroautě v místě, kde není nabíječka, tak přijede dodávka s dieslovým motorem a s benzínovým agregátem, aby baterku dobila.

Dále nikdo neřeší, že většina elekroaut se vyrábí z elektřiny, která je "nečistá" a to nemluvě o batériích.

Inu, ekologie. Nahoře huj a uvnitř fuj

14 1
možnosti
Foto

A když vám dojde benzín v místě, kde není benzínka, tak vezmete kouzelnou hůlku, pomodlíte se, mávnete a přiletí anděl s plným kaňourem.

Další neználek. ;-D

0 13
možnosti

Jen doplním že kácet lesy do 19 století bylo i z důvodu bezpečnosti, neboť zde byla neustálá hrozba vpádu cizích vojsk, všelijakých lapků ... Navíc šlo o potřebu někde pást dobytek prostých lidí, kde pole měla šlechta a duchovenstvo, sedláci, páslo se na obecním ... Navíc zde už si šlechta byla vědoma hodnoty lesů a měla na to své lesníky a odborníky a dokonce zakládala rezervace.

Přírodní rezervace Žofínský prales je společně s pralesem Hojná voda nejstarší rezervací v pevninské Evropě (starší je rezervace na ostrově Vilm v Baltském moři)[1]. Založil ji roku 1838 hrabě Jiří František August Buquoy na ploše 38,3 ha, ovšem po převzetí panství jeho synem rozhodl lesní inženýr a taxátor William Rowland

1 0
možnosti

Promiňte, ale starší je Boubínský prales (1858)

0 0
možnosti

P43e32t16r 58B37u35r44i95a66n

21. 8. 2019 14:44

Výborně rozebráno i napsáno.R^

6 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS