Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Malá poznámka: Constantin a Metoděj nepřišli založit novou diecézi! Metoděj se stal biskupem až v Římě při obhajobě staroslověnštiny jako bohoslužebného jazyka. Spádovost do Cařihradu asi nehrála žádnou roli, zůstala spádovost do Regensburgu. :-)

3 0
možnosti

Úplně z cesty Kalouskův příspěvek není. V úrovni kultury je vlastní písmo a literatura podstatný kvalitativní předěl. Na tomto základě ustanovil papež samostatnou moravsko-panonskou arcidiecézi, v jejímž čele stanul Metoděj. Pražská arcidiecéze pak vznikla až roku 1344. Liturgií v rodném jazyce předběhli C&M dobu o více než 1000 let. Díky žárlivosti a mocenským choutkám v Řezně bylo toto dílo z velké části zničeno.

2 0
možnosti

"Národy tak, jak je chápeme dnes, jsou pojmem starým maximálně tři sta let."

Národy tak, jak je chápete dnes, možná tenkrát neexistovaly, ale tak, jak je chápeme my, existovaly přinejmenším od samého počátku našich dějin. Přečtěte si Dalimilovu kroniku.

4 0
možnosti
Foto

Neexistovali tak, ako ich chápeme dnes. Prečítajte si Nestorove letopisy. :-)

Kmene sa asi ťažko dajú stotožňovať s národmi. Vznikali, zanikali, spájali sa, rozpadali sa. Na báze jedného kmeňa mohlo vzniknúť viac národov, niekoľko kmeňov mohlo vytvoriť jeden národ, alebo len ďalší kmeň... príslušníci jedného kmeňa mohli expandovať, žiť na rôznych od seba vzdialených miestach. ;-)

1 0
možnosti

Ani jednoho z těch 2 neberu vážně, Kalousek je za zenitem. Okamura doufám brzy bude. A pokud Vy chcete být nějakým přínosem, nechte laciných komentářů a vzdělávejte se. Doporučuji např. knihu J. Jarošové : Svatí kacíři. Cyril a Metoděj měli zřejmě slovanskou matku, jejich otec byl naopak jako vojenský správce Makedonie Slovany zabit. Víra obou dvou byla dostatečně osobní, než abychom je mohli pokládat za slepý nástroj byzantské politiky. Již v klášteře v Malé Asii kolem sebe shromáždili několik dalších Slovanů a připravovali slovanské písmo. Překlad Bible, psaný zákoník, Proglas a další umožnili Slovanům vstup mezi gramotné národy. Z čehopak se asi učil Václav na Budči ? Nebo možnost získat vzdělání a psát zákony v rodném jazyce považujete za nepodstatnou? A po vyhnání žáků tuto výhodu získali všichni balkánští Slované. Možná by tu jinak byly ve střední Evropě jen hranice 2 velkých států : Velkých Uher a velkého Německa.

1 0
možnosti
Foto

Díky za doporučení. Já jsem prozatím čerpal z Vzniku Velké Moravy od Dušana Třeštíka, České země od příchodu Slovanů po Velkou Moravu od Zdeňka Měřínského, Zániku Velké Moravy od Martina Wihody, apod.

1 0
možnosti

Zasloužená karma. Napíši pokračování. R^:-)

1 1
možnosti
Foto

Jen tak na okraj, opravdu Vás pane Zálome nenapadlo, že Kalouskův tweet je reakcí na Okamurův blábol?

Ostatně Okamura své znalosti historie, jako správný vlastenec, osvědčil hned další den znovu, když lamentoval nad tím, jak dnešní elita Husa opomíjí tak, že není ani na fasádě NM, ačkoli tam pochopitelně je....

Opravdu jste myslel, že Kalousek to myslí zcela vážně?

6 0
možnosti
Foto

Ale to je přece úplně jedno, jestli ten svůj blábol napsal pan Kalousek v reakci na blábol někoho jiného. Pokud spolu Kalousek a Okamura soutěžili v blábolení, pak lze pouze určit vítěze a rozdat ceny - ale to nic nemění na tom, že oba blábolí. Koneckonců Kalousek tweetnul ještě jeden blábol, asi taky reakce na někoho ze SPD: "Kořeny naší dnešní národní kultury nám přinesli dva imigranti z tehdy cizí kulturní oblasti".

A ano: jsem přesvědčen, že to Kalousek myslí zcela vážně.

5 1
možnosti
Foto

V stredoveku vládcov zaujímali predovšetkým vazali a ich dane. Na druhom mieste bolo náboženstvo. Niežeby etnická príslušnosť nehrala žiadnu rolu, ale bola na okraji. Christianizácia na území Česka bol proces trvajúci 3 - 4 storočia. Pagan (pohan) bol aj dlho potom výraz pre vidiečana.

Stovky rokov po christianizácii Európy národnosť nehrala žiadnu veľkú rolu. V podstate nacionalizmus v dnešnom slova zmysle sa zrodil až v 19. storočí s koreňmi možno niekde v 16. storočí (Uhorsko, ale zrejme aj inde).

Krížová výprava proti Slovanom nemala za účel obrátiť ich na "pravú" vieru, ale zamestnať odbojnú franskú šľachtu počas kráľovej výpravy do Svätej zeme. Po čase znova bojovali Germáni proti Germánom a Slovania proti Slovanom, pričom uzatvárali bývalí nepriatelia rôzne kombinácie spojenectiev (kľudne Slovania s Germánmi proti iným Slovanom s Germánmi).

Škandinávske ságy jednoznačne hovoria o tom, že viking nebol o etnickej príslušnosti, ale o "štýle života". Napr.: "Prepadli nás vikingovia. Boli to Estónci." Alebo: "Priplávalo 60 lodí Jomsvikingov. 40 wendských (slovanských), 20 skanských (škandinávskych)." Archeológovia zistili, že asi 50 % bojovníkov kráľa Haralda Modrozuba (výraz "bluetooth" je s ním spojený) boli cudzinci z južného pobrežia Baltu - dnešného Poľska a Nemecka (vtedy zabraného zväčša Slovanmi).

Franský kupec Samo nemusel byť Frank, kľudne to mohol byť Slovan a pravdepodobne to nebol len kupec, ale aj pašerák zbraní. Najkvalitnejšie slovanské a vikingské čepele mečov pochádzali z Franskej ríše (aj keď v istých obdobiach bolo embargo na ich vývoz)... Rukoväte zmákli aj miestni kováči... :-)

2 1
možnosti
Foto

Krížových výprav proti Slovanům se zúčastnili i Přemyslovci.

2 0
možnosti
  • Počet článků 279
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2498x
Jsem zastánce svobody jednotlivce a laissez-faire kapitalismu a hlásím se k odkazu myslitelů jako byl Ludwig von Mises, Murray Rothbard nebo Frederic Bastiat. Především jsem však stoupencem filozofie Objektivismu americké filozofky a spisovatelky Ayn Randové, podle mě nejvýznamnější obhájkyně svobody jednotlivce a kapitalismu. Od začátku 2014 člen Strany svobodných občanů, od 2019 místopředseda strany, dříve předseda středočeského krajského sdružení, lídr koalice Svobodných a Soukromníků pro volby do středočeského krajského zastupitelstva pro rok 2016 a středočeský lídr do parlamentních voleb 2017. V současné době zastupitel v Berouně za sdružení Lepší Beroun, které kandidovalo s podporou Svobodných a prosazuje jejich zásady komunální politiky. Dále mě lze charakterizovat jako příležitostného cyklistu, malíře, berounského patriota, příznivce jazzu a art-rocku a špatného hráče billiardu.