Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Originální podoba románu Robinson Crusoe nebyla nikdy za vašich ani mých školních let povinnou četbou. Originální podoba tohoto román (myšleno úplný a přesný překlad) není kniha pro děti a i pro dnešního dospělého čtenáře je dílo těžko čitelné. To, co jsme ve škole četli byla dětem určená parafráze J.V. Plevy, stejně jako prakticky veškerá současná vydání románu jsou jeho různá převyprávění. Kdybyste četl "úplnou verzi" ( českou, anglická originální veze je špatně čitelná i pro Angličana) zjistil byste, že není důvod tento román ke čtení doporučovat. Docela stačí, že víme o tom, že existuje a inspiroval co by "robinsonáda" mnohé autory.

Další příklady, které uvádíte, pokud jsou vůbec pravdivé a přesné, což nelze ověřit, mohou vypovídat jen o tom, že blbne ten či onen jedinec. V takovém případě má být s relevantními odkazy a argumenty kritizován právě onen jedinec a ne paušálně nějaký systém.

0 3
možnosti
Foto

Máte pravdu v tom, že původní text Daniela Dafoea není čtivý. Převyprávění (slovo parafráze mi ktomu nesedí) J.V.Plevy z něj vypíchlo to podstatné: strhující lidský, dobrodružný příběh, který se klidně může stát každému. Jako dětskou četbu byste těžko hledal něco lepšího, co mladého čtenáře jednak přitáhne ke čtení, druhak ho upoutá tak, že u knihy vydrží a dočte ji.

Zpochybňování a dehonestatce takového díla je naprosto na hlavu a z portfolia knihoven by neměl být vyhozen Robinson, ale ten šašek, kterého vyřazení této knihy napadlo.

2 0
možnosti

Už je to delší dobu, co jeden z diskutujících napsal pod obsahově obdobným článkem napal, že se máme tak dobře, že řešíme takové kraviny... A s přibývajícím časem mu stále více dávám za pravdu...

0 5
možnosti
Foto

Proč jsou to podle vás kraviny?

3 0
možnosti

Je třeba taky přehodnotit hru Václava Havla Audience. Cikán Šerkézy podle zažitých stereotypů válí sudy. Ptám se. Proč z cikána zpátečnický disident neudělal sládka?

5 0
možnosti
Foto

Jé, on vstoupil do vaší strany? Pak je na indexu oprávněně. ;-D

1 1
možnosti
Foto

A pročpak? Protiví se vám svoboda ?

2 0
možnosti

J56i51ř37í 43P37l80í93v27a

17. 6. 2019 15:45

Co se týče umění, neračte mít zcela pravdu. Hegel v Estetice to myslím vystihl reálněji: živlem umění není ani filosofie, ani věda, ani politika ani morálka. Vezměte si jako příklad třeba obrazy Vincenta van Gogha nebo Mozartovu hudbu nebo v literatuře Rabelaise či Laurence Sterna.

0 0
možnosti

Už jen čekám kdy řeknou že Ježíš byl žena

3 0
možnosti

nevymažou nakonec Pátka????

2 0
možnosti

Ideální by bylo Pondělí, nebo Úterý.

Ty jsou středního rodu, takže by to bylo dokonale vyvážené.

Se zbylými dny je to těžké. Tři jsou ženského rodu (Středa, Sobota a Neděle), dva mužského (Čtvrtek a Pátek).

4 0
možnosti

Nemaje akademického vzdělání, některé formulace jsem si musel přečíst vicekrate. Nicméně by bylo na čase, aby některé autority povstaly a konečně ten pseudogenderovym myslitelům dalo "přes ústa".

10 1
možnosti

Akademického vzdělání nemáte, ale přechodník přítomný mužského rodu jste vytvořil naprosto správně.

Většina mužů by napsala "nemajíc", což by bylo chybně. Napsala by to i většina žen, ale v tom případě by to bylo správně, i když spíše náhodou, že se zrovna trefily, než že by tak dokonale znaly mluvnici.

Vy jste to napsal naprosto správně, a proto bych vám dal hned dva plusy, kdyby to šlo: Za obsah vašeho příspěvku i za ten správný tvar přechodníku.

Ale nemoha Vám dát plusy dva, dávám Vám alespoň jeden.

6 0
možnosti
  • Počet článků 279
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2498x
Jsem zastánce svobody jednotlivce a laissez-faire kapitalismu a hlásím se k odkazu myslitelů jako byl Ludwig von Mises, Murray Rothbard nebo Frederic Bastiat. Především jsem však stoupencem filozofie Objektivismu americké filozofky a spisovatelky Ayn Randové, podle mě nejvýznamnější obhájkyně svobody jednotlivce a kapitalismu. Od začátku 2014 člen Strany svobodných občanů, od 2019 místopředseda strany, dříve předseda středočeského krajského sdružení, lídr koalice Svobodných a Soukromníků pro volby do středočeského krajského zastupitelstva pro rok 2016 a středočeský lídr do parlamentních voleb 2017. V současné době zastupitel v Berouně za sdružení Lepší Beroun, které kandidovalo s podporou Svobodných a prosazuje jejich zásady komunální politiky. Dále mě lze charakterizovat jako příležitostného cyklistu, malíře, berounského patriota, příznivce jazzu a art-rocku a špatného hráče billiardu.