Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

Zde je jen jedna spravna cesta. Vyssi vzdelani neni POVINE, tak nemusi byt podporovane statem Potom svoboda volby studentu pri vyberu skoly bude neomezena. Vyber studentu skolou je zaklad. Ony rozhoduji jejich moznostech tyto studenty vychovat v tom oboru na ktere jsou zamerene, Podle kvality teto prace a oboru nutne pro republiku, statni stipendia pro vybrane studenty, mohou podporit takovou skolu. Zde je nutno zapojit ministerstvo skolstvi. U soukromich skolach vyssiho stupne je tato metoda bezna. Stipendia jsou take privatni. Vyuku student jinak MUSI zaplatit.

Odborne skoly mohou svoji organizaci provest podle minulosti. Je zde mnoho prekrasnych organizaci v teto minulosti, kde je moznost cerpat vedomosti jak to organizovat a take, jak to financovat. Batovka ve Zline je tou ukazkou.

0 0
možnosti
JS

Pokud se nemýlím, na provoz škol jsou poskytovány dotace. Co by se stalo, pokud by dotace byly poskytnuty pouze těm školám, které vychovávají profese, pro ten kraj potřebné. Studovat by mohli všichni, ovšem někteří jen za peníze svoje nebo svých rodičů.

1 0
možnosti
Foto

K17a89r66e52l 72C73a41c27h

12. 11. 2018 14:29

Ano - studentům by měla být v přístupu na střední školy dána určitá svoboda volby. Jakékoli testy vypracované CERMATem jsou s odpuštěním hloupost. Vím že to, co tu napíši je pro profesory středních škol příliš namáhavé, ale měli by to zkusit. Když jsem byl v r. 1961 na přijímacích pohovorech na střední školu chemickou, nepsaly se žádné hloupé testy. Každý uchazeč byl osobně krátce konzultován pěti profesory, včetně ředitele školy. Tito profesoři hodnotili nejen stupeň znalostí, ale i zájem uchazeče o obor studia. Myslím, že právě ten zájem o obor studia je dosti podstatná věc, která se nějakým uniformním testem zjistit nedá. Odpadlíků pak bylo v průběhu studia cca 20% a u maturity pouhých 5%.

Místo studentů by se však měly centrálně hodnotit školy. Ty školy, které vychovávají studenty, kteří nejsou uplatnitelní na trhu práce, by neměly být financovány ze státního rozpočtu, ale měly by si nalézt jiného sponzora.

0 0
možnosti
ZJ

Milý Karel.

jsem ještě o rok, dva starší. V době, o které píšete, se na střední školu dostalo minimum žáků, kteří měli na konci základky nějakou trojku.

Nesouhlasím s Vaším posledním odstavcem. To by místo CERMATU třídil pouze někdo jiný. Ale jak to udělat?

Vyučení a následná manuální práce je urážkou. Ta se nedá okecat. A tak máme víc herců, redaktorů, reportérů, politologů, sociologů a dalších ogů, víc jak truhlářů, tesařů, zámečníků a podobně.

Máme na vše nárok a naše (jejích) právo je nezadatelné.

4 technická revoluce zajistí i pečené holuby.

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS