Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Bydlím v centru Brna, dalo by se říct dost daleko od polí - auto nepočítám. Včera jsem nechala otevřené okno, mám to tak v létě ráda - a do 2 hodin žlutý poprašek na všem.....Nehodlám žít zabedněná, takže se se žlutým morem smiřuji.

I když celá EU už jede na jiná paliva....

0 0
možnosti
VV

Ano, jede na pyl z jehlicnanu a muze za to Andrej babis.

2 1
možnosti
NS

Letos je to ještě horší než kdy jindy. Auto, okna, výlohy snad ani nemá cenu mýt, podlahu vytřu během chvíle je znovu žlutá, co se pověsí ven, je zničené. Letos to Babiš už trochu přehnal. Kdyby aspoň zapršelo....

0 0
možnosti
Foto

;-D Pršet asi nebude. Že by na déštˇ nebyly dotace?;-D

1 0
možnosti
Foto

I39v35a21n 51M93a46r62e94k

30. 4. 2018 20:14

No nevím jak u vás p.Zálome, ale u nás v okruhu minimálně 20 km. o řepku "nezakopnete".

Nejbližší lán jsem zaregistroval až ve třicet km, vzdálené lokalitě. . . . na Slovensku u N.M.n/Váhom. Že by až tam dosahovaly podnikatelské aktivity A.B?8-o

5 2
možnosti
Foto

Možná máte štěstí, pane Marku, já jsem o víkendu absolvoval cestu z Chomutova do Klatov a zpět a prakticky nikde jinde, než mezi řepkou, jsem nejel.

1 0
možnosti
SN

:-).....U Vašeho životopisu vidím, že jste školen čtením výrazných filosofů, ale o zemědělství a současné situaci, promiňte mi to, nechcete vědět zhola nic.

Celý život jsem pracoval v zemědělství a sleduji celou situaci od "sameťáku"!

pak v krátké době uavřena,(pamatuji si jenom nejlepšího ministra Dlouhého a někteří další), s EU asociační dohoda....omezení cukrovky, některých plodin a omezení stavu skotu. Za "totáče" ...tři a půl milionu dojnic dneska 350 000! Bouraly se fungl nové cukrovary....příklad Hrochův Týnec u Chrudimi.

POkračuje to samozřejmě dál! PO revoluci, brambory...kilo za 1 korunu, rozmetali je sedláci po polích. Dneska kupuji dovezené v Kaflandu-kilo za 11 kč. Tak to pokračovalo, jede to dál. Staré země EU mají podstatně vyšší dotace pro zemědělce, než země nové! Pracoval jsem ve velkém zemědělském podniku, přijeli Francouzi....ti hleděli. Po revoluci všechno v zemědělství špatné!

Nebudu to prodlužovat. Agrofert obhospodařuje zhruba 5 % zemědělské půdy. Co bude dělat těch 95 % zemědělců, kteří také chtějí žít a vydělávat? Obilí není komu zkrmovat, levný cukr se doveze, teď se už končí s chovy prasat! Mají jít pro žebračenku na pracák? Zaplať Bůh za ta biopaliva! !!!!!!

4 1
možnosti
LK

A víte, že se i nyní dá koupit 25 kilový pytel brambor, místních, tady odněkud, za 144 Kč, to není 11 Kč/kg. Stejné to je i s tím ostaním, sledujete si jenom něco, Vaším zúženým úhlem pohledu z extrémně levé strany, včetně klasického klišé, jak "koukali". Nejlepší bude ještě týden počkat, až řepka odkvete, potom už jí nikdo nepozná a zase bude rok klid.

2 0
možnosti
MB

Právě jsme na chalupě omyli auto. Bylo čisté, jen jaksi divně poprášené. Nepřeháním, z trubek se vylily proudy žluté vody ! Já to místnímu zemědělci nevyčítám, dře jako blázen. Systém je opravdu podivný .Dcerka pojede do krajského města - autu tam bude lépe, jako na dědině, je tam méně prachu ! :-)

3 0
možnosti
LK

Je jaro, všude všechno kvete a má to plusmínus žlutý pyl (čti nejenom řepka), s barvou květů to nesouvisí. On ten "prach" Vašemu autu nějak vadí, nestačí ho nechat trochu sfouknout jízdou ?

2 0
možnosti
PK

Bylo by báječné, kdybychom mohli na políčkách pěstovat různorodé plodiny a nepoužívat žádnou chemii. Jenže žijeme ve 21. století, kdy počet obyvatel atakuje osmimiliardovou hranici a uživit takovou masu lidí ekologicky je nemyslitelné. A to žijeme v Evropě, kde jsou pravidla pro pěstování plodin včetně řepky velmi přísná. Není tedy možné, aby se používaly postřiky s jedovatými a karcinogenními složkami.

Důkazem mohou být i stížnosti ekologů, že ve vzorcích odebraných na postříkaných polích po pár hodinách nemohou nic nalézt. Nemohou, neboť účinné látky se rychle rozpadají na neškodné sloučeniny. Musíme si také uvědomit, že řepka se používá jako potravina, tudíž podléhá přísné legislativě s ohledem na bezpečnost potravin. Chemicky se ošetřují i ostatní pěstované plodiny.

Dalším argumentem proti této žluté olejnině je označení řepkového pylu jako agresivní alergen, ohledem k tomu, že pylová zrna řepky olejky jsou velká a těžká, jejich přenos na velké vzdálenosti není možný. Proto řepkový pyl nepatří mezi velké alergeny. Potíže alergiků v době kvetení řepky mohou být v mnohem větší míře způsobené travinami a kvetoucími stromy, respektive kombinací všech jmenovaných vlivů. Čistá alergie pouze na řepkový pyl bez prokázání jiných alergií se běžně nevyskytuje. Důkazem obtížného přenosu pylu vzduchem je i velký význam opylování hmyzem, především včelami, které markantně zvyšují výnosy. Proto si také každý zemědělec uvědomuje potřebu nahlásit ošetření porostu v době květu včelařům, jak udává legislativa. Část používaných insekticidů se navíc aplikuje v porostu v době mimo kvetení, tedy když včely v porostu nejsou přítomné. Navíc jsou některé postřiky deklarované jako pro včely neškodné.

3 2
možnosti
IB

I69v94o 18B43o95u24š32e

30. 4. 2018 13:15

Spravne, melo by se pestovat neco, co se nevyplaci. Eventuelne nechat zarust pole bolsevnikem.

0 1
možnosti
Foto

Tak mně to vysvětlil jeden ,,malozemědělec", kterého opravdu dobře znám. Tedy pro příklad: 200 ha ladem, na to jsou dotace kvůli přírodě, tolik pro vlast potřebu, resp. ,,výměnný obchod"( sám pěsuje skot a prasata v malém), a 200ha na smluvní odběr DOTOVANÉ plodiny. A samozřejmě pro živočiš. výrobu zelená nafta! A je vysmátej. Holt to je realita;-)

2 0
možnosti
Foto

Jsem na tom podobně, jako kolega Jakub Roth níže.

Za článek karma.

2 0
možnosti
MB

M64i42l82o63š 58B58é64m

30. 4. 2018 13:14

Už potřetí jsem od toho dnes otíral klávesnici...

0 0
možnosti
Foto

K71a68r97e24l 17M25á57d87l11e

30. 4. 2018 13:08

Nejsem nadšený ani ze řepky, ani z Babiše, ani ze systému dotací, ale s politickými funkcemi konkrétních lidí bych to nespojoval. Babiš by si tu řepku pěstoval, i kdyby se mu nepovedlo prorazit s ANO.

3 1
možnosti
Foto

Máte sice pravdu, ale není to jen on, kdo jí pěstuje. Ani není jeho zásluhou, že se pěstitelům řepka vyplácí.

3 1
možnosti
  • Počet článků 279
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2498x
Jsem zastánce svobody jednotlivce a laissez-faire kapitalismu a hlásím se k odkazu myslitelů jako byl Ludwig von Mises, Murray Rothbard nebo Frederic Bastiat. Především jsem však stoupencem filozofie Objektivismu americké filozofky a spisovatelky Ayn Randové, podle mě nejvýznamnější obhájkyně svobody jednotlivce a kapitalismu. Od začátku 2014 člen Strany svobodných občanů, od 2019 místopředseda strany, dříve předseda středočeského krajského sdružení, lídr koalice Svobodných a Soukromníků pro volby do středočeského krajského zastupitelstva pro rok 2016 a středočeský lídr do parlamentních voleb 2017. V současné době zastupitel v Berouně za sdružení Lepší Beroun, které kandidovalo s podporou Svobodných a prosazuje jejich zásady komunální politiky. Dále mě lze charakterizovat jako příležitostného cyklistu, malíře, berounského patriota, příznivce jazzu a art-rocku a špatného hráče billiardu.