Diskuse

28 let poté, aneb od socialismu k socialismu

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

I20v87o 77B26o81u61š84e

4. 12. 2017 15:18

Přesně kteří to zástupci Evropské Unie nejsou voleni?

0 0
možnosti

Od podpisu LS tvrdím, že zažíváme těžký přechod od socialismu k socialismu. A jedna technická. Články/blogy v rozsahu větším, než 3/4 stránky formátu A4, nepřečte ani 10% čtenářů.

6 0
možnosti
Foto

R89o24m14a94n 61K62o88z48e10l

15. 11. 2017 23:14

Tak hrozně zas není, naopak nezaměstnanost je nejnižší, co snad může být. Je ale pravda, že se objevují znovu některé věci, co prý dříve byly - nedostatkové zboží (máslo), fronty (kotlíkové dotace) a občas zde slyším i snahu o návrat umístěnek - že mají jít úředníci nebo absolventi humanitních oboru do výroby :-)

0 0
možnosti

Bože chraň, že bych uronil slzu za minulý režim, ale když už jste to načal, tak za socíka byla nezaměstnanost v podstatě nulová, nedostatkové zboží zboží se bude objevovat stále častěji tak, jak se bude prohlubovat, nám starším známé, plánovité řízení národního hospodářství. Umístěnky snad nebudou, ale povinně se budou pro absolventy humanitních oborů vytvářet pracovní místa (jako pro hendikepované). Například, každý podnik nad 50 zaměstnanců bude muset zaměstnávat jednoho psychologa či sociologa a pod. Samozřejmě, že vykoupit se půjde nákupem služby, třeba sociologické studie ve vlastní firmě.

0 1
možnosti

Jsou tu 3 odsuzované věci:

- etatismus. Prima, takže zrušíme stát a nastane ráj na zemi? Žádné ekologické ani pracovně-právní zákonodárství, žádné dopravní předpisy, nádherná svoboda. Jenže to už máme 20 000 let za sebou - jmenovalo se to prvobytně pospolná společnost.

- socialismus. Tady jen používáte nesprávně tento pojem. Socio-ekonomický systém socialismus má jeden ze základních znaků převahu státního vlastnictví a o to bruselským ani jiným byrokratům nejde. Zatímco před rokem 89 se o socialismus (byl to socialismus sovětského typu, když existují i jiné verze) skutečně jednalo - ten podstatný znak byl splněn.

- kolektivismus. Ve chvíli, kdy bude každý stát zcela svobodně, ale zcela sám, proti zbytku světa, bude vše skvělé? I Svaz chovatelů drobného zvířectva už zavání totalitou...

Jinak je tu řada věcí podobných:

- patříme mezi ty bohatší země v globálním srovnání - ale to jsme patřili před rokem 89 také. I když ne tak bohaté, jak bychom mohli být (tehdy i dnes).

- brojili jsme proti imperialistům z Wall Streetu, teď brojíme proti imperialistům z Kremlu.

- o nás bez nás se rozhodovalo v Moskvě, teď se o nás rozhoduje v Bruselu.

A že by to zachránil volný trh? Ten přece nikde na světě neexistuje. A existovat nikdy nebude. Ne snad, že by ho nějací úředníci zakazovali, ale není o něj zájem. Velké firmy zjistily, že volný trh znamená konkurenci a - z jejich pohledu správně - pochopily, že je to plýtvání penězi a silami.

A tak směřují k monopolu, nebo alespoň oligopolu, které jim dovolí dosahovat vyšších zisků. A jejich síla - ekonomická a tedy i politická - je taková, že změnu chování jim nikdo nedokáže nařídit. I kdyby byly státy tak silné, jak si to ani hyper-etatisté nedokáží vysnít.

2 0
možnosti
Foto

Diskusní faul: „... etatismus. Prima, takže zrušíme stát a nastane ráj na zemi?“ NE, jen stát nesmí metastázovat, to už dávno není bujení.

.

Dál jsem váš příspěvek nečetl, jsu spát; snad budu pokračovat příště.

2 1
možnosti
Foto

Absolutně nekontrolované počínání finančníků mělo za následek krach na burze v r. 1928. Následná krize byla živnou půdou nacizmu a vzniku války.

Svět je dnes tak složitý, že nechat jeho běh bez určité kontroly může být nebezpečné. Hodné diskuse je jen míra zasahování do přirozeného chodu.

4 1
možnosti

A stejně tak v roce 2008. Následky teprve zažíváme a ještě zažijeme.

Myslím si, že regulace je třeba rozdělit na zbytečné, nebo škodlivé - správný tvar okurek nebo banánů, zákaz kouření, směrnice s doporučením, aby kadeřnice nepoužívaly boty s vysokými podpatky a šperky při výkonu svého povolání a pod. A pak na regulace vysoce žádoucí, třeba na regulaci nebo zákaz finančních derivátů typu CDO nebo CDS.

Problém vidím v tom, že těch zbytečných regulací přibývá, zatímco o těch potřebných se ani neuvažuje...

1 0
možnosti

J13a25n 25B52u47r67d46a

15. 11. 2017 12:54

Já ten článek prostě nechápu. Na začátku napíšete, že současnost je stejná jako doba nesvobody (respektive že jsme došli zpět), potom vyjmenujete, v čem se ale liší (že máme mnohem víc svobod, nikdo nás nepotlačuje, intelektuálové míst estébáků atp.), a když se člověk začne pídit po tom, z čeho tedy vlastně ta podobnost nebo stejnost vychází, dočká se pouze slov jako "morální", "totalita jiného druhu" a "v principu," což je něco, na co může slyšet pouze člověk pevně zakotvený v libertariánských hodnotách - což ovšem není skoro nikdo, protože tyto hodnoty představují naprosto okrajový názorový proud. Ve výsledku zde fakt nevidím nic jiného než: "to je dobré, protože je to dobré."

Nemluvě o tom, že v případě skvělosti nekontrolovaného kapitalismu je míč na vašem hřišti, protože proč by mi jako spotřebiteli mělo vadit, že dostanu nějaká práva navíc, nebo že Unie zakáže výrobcům mě klamat nebo kartely či zneužívání dominantního postavení, které tahají ceny nahoru čistě z toho důvodu, že to lze, to jde také naprosto mimo mě.

A asi po sté - jestliže pod pojmem "nikým nevolení zástupci Unie" rozumíte Komisi, tak je nutné vám připomenout, že jak nejdříve předsedu, tak poté Komisi jako celek, schvaluje Evropský parlament, který je volený přímo. A samozřejmě v těch ustavujících procesech vystupuje jak Rada, tak členské státy samotné.

4 0
možnosti

Dát do jedné věty estébáky spolu s Halíkem, Bělobradským a Kohákem (a v následující větě "filosofovat" o tom, že to, co tito (ve skutečnosti velmi rozdílní) pánové reprezentují, je ještě odpornější, než co reprezentovali estébáci.... To chce hodně velkou dávku fanatismu.

5 2
možnosti

Já se zase nejvíce bojím diktatury svobodných.

Respektive diktatury pseudosvobodných aktivistů Vašeho ražení.

Ayn Randová by nad Vámi opravdu hořce zaplakala...

7 7
možnosti

Mínus od pana Záloma mluví za vše.

Nepohodlné názory umlčíme.

Svobodný, hm

2 2
možnosti

J83a79n 95B10u77r58d89a

15. 11. 2017 10:52

Máte úplnou pravdu, nezaměstnanost je nejpalčivějším problémem dneška ;-D

3 0
možnosti
Foto

L66u83b36o72š 53Z43á42l13o54m

15. 11. 2017 11:34

Je to recyklovaný článek, jednotlivé problémy plynoucí z etatismu se samozřejmě mohou v jednotlivých letech lišit. Jako například nezaměstnanost.

Ale díky za upozornění. R^

1 0
možnosti

Vy jste asi žil v jiném státě, než já. Vzpomenete si ještě, když si už berete listopad 89 do úst, co jsme chtěli, zvoníce klíči na náměstích? Kdyby mi někdo tehdy promítl pětiminutový klip ze současnosti, včetně jednání v parlamentu, tunelářů, LTO, zařval bych, jó, to je vono! Vy chcete samé plusy, ale takový život není. Zkuste si to trošku přebrat...

2 2
možnosti

Kdo z nás běžných občanů tehdy tušil, jaký bude připraven federální Čalfovou vládou za účasti Klause a tehdejších prognostiků privatizační zákon? Kdo tušil, že prvními privatizujícími osobami budou ti, kteří v těch podnicích, družstvech atd. byli na šéfovských postech a vlastnili rudé stranické knížky? Nestraník nebyl nikde ani mistrem na dílně, nebyl ani vedoucím samoobsluhy, vedoucím větší restaurace, šéfem hotelu, ředitelem školy atd. atd. A právě ti privatizující si nejvíce pomohli k velkým ziskům. Ale o tom komouši mlčí!!

2 0
možnosti