Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Člověk nevytváří jenom suroviny, ale i životní prostor pro sebe.

Například v prehistorii přechodem lovců sběračů na prvobytné pospolné zemědělství zvětšil čověk svůj životní prostor cca stokrát.

Za posledních cca 100 let se životní prostor lidí v České republice zvětšil několikrát. Před 100 lety zemědělci na vesnicích pečlivě obdělávali každý možný kousek půdy, ve městech bylo lidí mnohem méně, přesto byl nedostatek potravin. Dneska může naše zemědělství vyprodukovat až dvakrát víc potravin, než spotřebujeme, přesto že počet obyvatel je vyšší, část polí byla zastavěna dom a silnicemi a drobná políčka se k produkci potravin dávno nevyužívají.

A právě proto je třeba udržet tempo technického pokroku. Pokud to tempo udržíme, lidstvo se klidně může dále a dále množit, protože vždy bude pro ty lidi nějaký prostor.

Omezme technický pokrok nějakými zelenými, islámskými či jinými nesmysly.... a brzy, v řádu desítek let tady bude přelidnění a nedostatek zdrojů, jediné řešení této situac pake bude drastické snížení počtu lidí buď nezvládnutými epidemiemi nebo globálními válkami.

0 0
možnosti
Foto

Hned na záčatku jste napsal totální stupiditu, které ste postavil svůj článek.Rv

Cituji:

"Člověk suroviny vytváří svým rozumem a svoji tvořivou činností."

Ne člověk suroviny nevytváří rozumem ani vlastní činností.

Tou vyrábí maximálně tzv. druhotné suroviny, které jsou závislé na těch primárních.

Primární suroviny se sice některé obnovují, ale ne díky rozumu a tvořivé činnosti člověka, ale díky seizmické činnosti, usazování....jedinou vyjímkou na kterou má člověk nějaký vliv je dřevo a další plodiny (a ani ty nevyrábí, ale jen jim umožní růst na určitém území). navíc je to jen zlomek surovin, které člověk spotřebuje a i u těch platí, že se jich spotřebuje víc než člověk dokáže svou činností vyprodukovat. (např. dřeva se kácí víc než je jeho přírustek).

Takže ano žijeme na ekologický dluh a to poměrně značně-bohužel.

0 2
možnosti
Foto

vytváří je.

z bezcenného kusu nerostu dělá něco, co má nějaké využití.

1 1
možnosti

Ten poslední odstavec je naprosto fantastický...;-D A tak nějak charakteristický pro argumentační úroveň autora toho textu.

0 0
možnosti
Foto

proč? jestliže lidé zdroje vytvářejí, potom spotřebovávání zdrojů neznamená žádné "po nás potopa", ale naopak: lidský rozum zajistý, že zdrojů bude dost i v budoucnu; jen to budou asi jiné, nějaké lepší zdroje, než máme dnes.

1 1
možnosti

Zní to klausovsky. Ale kdo má pravdu, toho se už Klaus starší nedožije, to se uvidí za 50-100 let. Teď jde jen o řeči. Když přihlédneme k prudkému nárůstu populace - vznikání AI a stále nebezpečnějších vojenských technologií, budoucnost se nejeví moc veselá. A to jsem zapomněl na slavné globální oteplování. Čili nebude voda.

1 1
možnosti
Foto

Přečtěte si co psal starý Malthus, první alarmista, před 200 lety. A pak rozhlédněte se kolem sebe. Alarmisté se hluboce mýlí.

Všechno tady již bylo !

0 0
možnosti
  • Počet článků 279
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2498x
Jsem zastánce svobody jednotlivce a laissez-faire kapitalismu a hlásím se k odkazu myslitelů jako byl Ludwig von Mises, Murray Rothbard nebo Frederic Bastiat. Především jsem však stoupencem filozofie Objektivismu americké filozofky a spisovatelky Ayn Randové, podle mě nejvýznamnější obhájkyně svobody jednotlivce a kapitalismu. Od začátku 2014 člen Strany svobodných občanů, od 2019 místopředseda strany, dříve předseda středočeského krajského sdružení, lídr koalice Svobodných a Soukromníků pro volby do středočeského krajského zastupitelstva pro rok 2016 a středočeský lídr do parlamentních voleb 2017. V současné době zastupitel v Berouně za sdružení Lepší Beroun, které kandidovalo s podporou Svobodných a prosazuje jejich zásady komunální politiky. Dále mě lze charakterizovat jako příležitostného cyklistu, malíře, berounského patriota, příznivce jazzu a art-rocku a špatného hráče billiardu.