Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Ad Štípkův volný trh: ten je znám toliko z modelů dokonalé konkurence, kde ale platí kromě jiného to, že firmy v daném odvětví nabízejí toliko jeden homogenní produkt a konkurence je zaměřena na snižování nákladů.

V ostatních situacích jde o ten či onen druh monopolu, tedy selhání trhu.

0 0
možnosti
Foto

Já myslím, že švýcarská cesta by byla možná pouze tehdy, pokud by se v několika speciálních odvětvích podařilo vytvořit životaschopný průmyslový sektor s prodejem finálních produktů (odkud se bere největší zisk) plus silný domácí bankovní sektor. Jinak je Czexit zatím ekonomická sebevražda.

Ale aby to neznělo tak pesimisticky tak bych si dovolil citovat obrázek z "Executive Summary" této zprávy (str. 6)

https://www.merics.org/fileadmin/user_upload/downloads/MPOC/MPOC_Made_in_China_2025/MPOC_No.2_MadeinChina_2025.pdf

na kterém CZ zaujímá poměrně čestné místo - ovšem ten tlak Číny ve zprávě zmíněný bude drtivý.

1 1
možnosti

Souhlas, ale ještě k tomu potřebujeme Švýcary, s Kalouskem, nebo s Babčou to nepůjde. :-)

0 0
možnosti

Vidíte? Jste úplně stejnej jako ti, co agitují jenom dotacema. Největším benefitem členství v EU nejsou dotace, ale volný trh a investice. A volný trh může fungovat jen se společnýma zákonama. Řecko a Euro je varováním, jak to dopadá, když si každý dělá co chce a s jednou měnou manipuluje 17 ministrů.

6 1
možnosti

Tak nějak nechápu, proč by volný trh měl mít společné zákony.

2 0
možnosti

Jsem volič Svobodných, přesto bych nezatracoval připomínky zdejších kritiků. Ona je totiž pravda, že samotným vystoupením z EU si asi moc nepomůžeme, pokud nebude vystoupení probíhat současně s radikálními reformami českých poměrů. Většinu problémů a leváren mají skutečně na svědomí místní (čeští) politici a úřady. Po vystoupení z EU by byla nutná transformace politického a ekonomického systému zhruba v podobném objemu, jako tomu bylo po roce 1989. Odinstalovat současný socialismus by bylo složité a bez širokého veřejného konsensu v podstatě nemožné. A takový celospolečenský konsensus zde bohužel zatím nemáme. Sice se hodně lidí shodne na tom, že EU je v současné podobě neakceptovatelná, ale pohledy na další vývoj (po případném vystoupení) se rozcházejí. Mě osobně se líbí ta varianta, kterou nabízejí Svobodní, tj. snížení byrokracie, snížení státních zásahů do života občanů, obnova volného trhu, atd. Jenže ruku na srdce, nemyslím si, že v dohledné době bude nějaká významnější poptávka po volebním programu, který v podstatě říká, že by voliči měli přijmout zodpovědnost za své životy a nespoléhat na stát. Těch, kteří jsou nějakým způsobem na státu závislí, je už tolik, že prosadit myšlenky minimálního státu bude zřejmě možné, až sám stát na to své "pečovatelství" dojede a systém se zhroutí podobně jako v roce 1989.

2 0
možnosti
Foto

to máte naprostou pravdu: vystoupení z EU je jenom jedním nutným předpokladem pro to, abychom byli bohatší zemí. stejně jako v případě Británie je brexit pouze jedním krokem - ale když britští občané nebudou chtít svobodu, budou mít stejný socialismus jaký ted vládne pod Bruselem, pouze to bude jejich vlastní, britský socialismus (koneckonců, mají s tím už své zkušenosti). se všemi důsledky, které z toho plynou.

5 3
možnosti

O14t23a 92K95i62n78c

1. 8. 2017 20:15

Pro autora tohoto blogu k zamyšlení: "Máme na to být bohatým krajem (bohatou obcí, bohatou rodinou atd.) - bez ČR". Stejný nesmysl.

9 5
možnosti

Pro řadu krajů v EU toto skutečně platí. Zejména pro ty, jejichž země jsou ovládány stejným socialismem jako brusel.

0 0
možnosti

Jasně, asi jako Liberland. Už to začalo fungovat? Ten ráj na Zemi? ;-D

8 1
možnosti

Hoši z ostrova komárů.

4 0
možnosti

J33a81n 28B14u73r89d93a

1. 8. 2017 18:23

Svobodní nezklamali. Čekal jsem hloupost, dočkal jsem se.

8 9
možnosti

Bohatou zemí bez EU jsme už byli, s EU nikdy nebudem.

4 4
možnosti

A kdy to bylo? Nějak jsem si nevšiml.

5 2
možnosti

Ne, pane Zálome. Vy na to nemáte. Proč? Ve vší úctě, ve vašem článku jsou jen prázdné, nic neříkající fráze a žádný, byť i jen minimální náznak řešení. Tvrdit, že bychom měli jít "....cestou svobodného trhu, malých a snesitelných daní, a co nejmenší míry státních zásahů do života lidí" je sice hezké, ale chybí vám tam jedna důležitá věc - jakým způsobem toho chcete dosáhnout. Obecné fráze nestačí. Mimochodem, jsem zvědavý, koho se vám povede přesvědčit, že 0 je lepší než 16,7 mld.

Obávám se, že to jediné, co jako Svobodní ve skutečnosti nabízíte, je skok po hlavě do hromady fekálií a při tom vůbec netušíte, co by po případném CZEXITU bylo dál. :-/

12 4
možnosti

Takže podle vás je současný eurosocialismus jediné možné řešení, jo? Žádný socialista nepochopí, že není potřeba pořád vymýšlet nějaké "něco" a občas je lepší nechat trh, ať si poradí sám

2 2
možnosti
Foto

Co já vím, tak velké dotace šly na rekonstrukci českých lázní. Nebo i na Domovy na seniory. Máte s nimi nějaký problém?

5 1
možnosti

Nebo i na neziskovou propagandu

4 4
možnosti
  • Počet článků 279
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2498x
Jsem zastánce svobody jednotlivce a laissez-faire kapitalismu a hlásím se k odkazu myslitelů jako byl Ludwig von Mises, Murray Rothbard nebo Frederic Bastiat. Především jsem však stoupencem filozofie Objektivismu americké filozofky a spisovatelky Ayn Randové, podle mě nejvýznamnější obhájkyně svobody jednotlivce a kapitalismu. Od začátku 2014 člen Strany svobodných občanů, od 2019 místopředseda strany, dříve předseda středočeského krajského sdružení, lídr koalice Svobodných a Soukromníků pro volby do středočeského krajského zastupitelstva pro rok 2016 a středočeský lídr do parlamentních voleb 2017. V současné době zastupitel v Berouně za sdružení Lepší Beroun, které kandidovalo s podporou Svobodných a prosazuje jejich zásady komunální politiky. Dále mě lze charakterizovat jako příležitostného cyklistu, malíře, berounského patriota, příznivce jazzu a art-rocku a špatného hráče billiardu.