Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
SB

Abychom se z toho appeasementu probudili, to bychom museli přehodnotit postoj k některým nesmyslným dogmatům, které zastáváme, a k některým lidem, které oficiálně uctíváme.

Já tvrdím, že nelze zaujmout racionální postoj k problémům, které zcela správně vyjmenováváte a rozebíráte, a zároveň nadále uctívat například Václava Havla. Jeho okázalé stavění myšlenek humanismu nad realitu (což mu však několikrát nezabránilo dát velice problematické milosti lidem ze svého okolí nebo jejich potomkům - takže v osobních záležitostech šly obecné ideály často stranou) bylo nesporné. Prostě buď se budeme držet reality, nebo budeme teatrálně přehánět humanismus. A když se budeme držet reality, sotva podle těchto měřítek mohou takoví lidé, jako byl Václav Havel, obstát.

Analogie z minulosti: Abychom se jakž takž rozešli s komunismem, nestačilo rozejít se s Husákem a Jakešem, což nebylo těžké. Museli jsme (a to nám trvalo o něco déle, asi tak o dva nebo tři roky) se rozejít i s iluzemi o Pražském jaru 1968.

Nelze si udělat pořádek v realitě a zároveň se držet starých dogmat a kultů.

A to bude obtížné. Obtížnější než rozejít se s iluzemi o Pražském jaru, protože tehdy z těch iluzí už nikdo vlivný netěžil peníze nebo jiné výhody, zatímco nyní kolem kultu Václava Havla ještě rotují zájmy mnoha politiků a novinářů.

17 0
možnosti

On někdo uctívá Václava Havla?

0 0
možnosti
FB

Hm... Expert na "Islámský stát" předložil brilantní analýzu. Co dodat? Hodně štěstí ve volbách... Tenhle způsob přemýšlení je teď hiťárna...

2 26
možnosti
FB

Ještě by to chtělo sdílet fotku Merkelové s krvavýma rukama (podobnou, jako nasdílel Wilders) - ať je to úplně dada...

1 11
možnosti
  • Počet článků 279
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2498x
Jsem zastánce svobody jednotlivce a laissez-faire kapitalismu a hlásím se k odkazu myslitelů jako byl Ludwig von Mises, Murray Rothbard nebo Frederic Bastiat. Především jsem však stoupencem filozofie Objektivismu americké filozofky a spisovatelky Ayn Randové, podle mě nejvýznamnější obhájkyně svobody jednotlivce a kapitalismu. Od začátku 2014 člen Strany svobodných občanů, od 2019 místopředseda strany, dříve předseda středočeského krajského sdružení, lídr koalice Svobodných a Soukromníků pro volby do středočeského krajského zastupitelstva pro rok 2016 a středočeský lídr do parlamentních voleb 2017. V současné době zastupitel v Berouně za sdružení Lepší Beroun, které kandidovalo s podporou Svobodných a prosazuje jejich zásady komunální politiky. Dále mě lze charakterizovat jako příležitostného cyklistu, malíře, berounského patriota, příznivce jazzu a art-rocku a špatného hráče billiardu.