Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Němci Řecko opět podrží, protože díky slabším státům v eurozóně se drží kurz eura poměrně nízko a německá ekonomika může valit na plný plyn a být monentálně nejsilnější ekenomikou na světě. Výhody z toho plynoucí bohatě převýší pár mld euro pro Řecko.

3 0
možnosti

Kdyby Evropa a EU nervala peníze do nekonečných dluhů Ukrajiny, která by jedině více ohrozila EU a z EU už by se stala třírychlostní a věnovala se regulované pomoci Řecku, bylo by to zajímavější. Možná by bylo lepší méně tlačit na zavádění Eura a země typu Řecko, Itálie a Španělsko nechat déle se stabilizovat s rychlostí "rozvinuté" EU, bylo by to lepší.

A pokud má USA o Ukrajinu takový zájem, tak ať se ekonomicky angažuje samo, takto jeho koníčky platí jen EU.

2 0
možnosti

Nejspíš máte na rozdíl ode mne ekonomické vzdělání.

Přesto ideologické poučky nedokážete překročit.

Solidaritu Merkelové vůči Řecku vnímám v tom, že usiluje přivést Řeky k tržnímu hospodářství. Očividně se jí to nedaří, protože Řekové asi budou líní. Ale je to jediná cesta k prosperitě. Solidaritu Merkelové tedy nevnímám jako socialistický dar z nebes, ale jako formu donucovacího prostředku. A to je podstatný rozdíl.

Ostatně bonusy z udržení Řecka v Evropské unii a v eurozóně jsou též geopolitické. A tak se zvažuje mnohem víc, než je naše prvoplánové vidění v rovinách ideologických.

:-)

4 1
možnosti
Foto

Zajímavé, kolik lidí se vyjadřuje k tomu, že na měnové unii je všechno špatně, že sjednocená Evropa je paskvil a že EU je před rozpadem. Začínám být na tyhle defétistické řeči alergický. Mám pocit, že je tu někde nějaké přání otcem myšlenky. Asi budu tyhle výlevy číst s větší opatrností.

4 6
možnosti

J59a85n 37H82a30v45r80d94a

2. 7. 2015 16:28

Ano, pojmenoval jste to naprosto správně: Na současným způsobem vedené EU je všechno špatně oproti sjednocené Evropě z doby před 25 lety.

Socialismus, které EU nyní prožívá, totiž nemůže plodit nic dobrého. podle fotky vypadáte, že pamatujete i ten socialismus, který panoval před 1989 u nás.

12 1
možnosti

Já jen doufám pane, že nikde neučíte a že ti, kdo si z nějakého nedopatření tento váš text přečtou, jej také odmítnou. To je jediná šance pro budoucí generace. 

Doporučuji přečíst něco o memetice, něco o propagandě a něco o manipulaci. Možná pak budete psát jinak.

Je rozdíl mezi slovy nejvyšších politiků a ekonomů. Politik musí myslet na víc než jen na ekonomii a fungování trhu i peněžních.

3 8
možnosti

A já vám na oplátku doporučuji oprášit tzv. "selský rozum" a zamyslet se, kam tento dotační multikulturní pseudospolek míří.

10 3
možnosti

J20i24ř37í 49R54o31d

2. 7. 2015 10:52

Mě se článek nelíbí.  Euro nezkrachuje, když zkrachuje Řecko. A já doufám, že EU nebude Řecko držet nad vodou, když samo nechce. Pokud si Řekové dobrovolně zvolili extrémní komunisty, kteří spoléhají na to, že je EU bude dále dotovat a dovolí jim neplatit dluhy, pak musí následky své špatné volby nést sami. EU nemůže dovolit komukoliv žít si nad poměry. EU nemůže dovolit držet mezi sebou někoho, kdo nechce dodržovat pravidla! Pokud EU bude mezi sebou držet neplatiče, pak zkrachuje. Je to stejné, jako s "nepřizpůsobivými" občany. Ten, kdo nechce pracovat, musí umřít hlady!

2 0
možnosti

Souhlasím s tím, že bankrot Řecka bude významným ozdravným procesem. Řekové tak pochopí, o co přišli. A morálně je to také očistí.

0 0
možnosti

J24a62n 66P85a59l59l30a18s

1. 7. 2015 22:56

Pane autore, tleskám. Výrok kancléřky jsem vnímal stejně, ale takhle bych to napsat nedokázal.

2 3
možnosti

P41e24t29r 30B80r58o71ž

30. 6. 2015 20:21

Velmi pěkné. Dodal bych jen, že kdyby EU fungovala "jen" jako bezcelní zóna a Schengenn, bylo by to skvělé. Největší průšvih je společná měna a toto jsou důsledky. Nemožnost reagovat na rozdílný výkon ekonomiky kurzem národní měny pak zesiluje průšvihy.

22 3
možnosti

Pak nechápu, proč bychom za "zhoršujícího se" stavu Eura měli stát o jeho přijetí v ČR? Zavázali jsme se za podmínek, které byly na hony vzdálené těm dnešním!

2 1
možnosti
Foto

Nejsem si jistý tím číslem, ale řekl bych, že při poklesu eura o 2% ztrácejí evropští střadatelé více než dejme tomu v případě, kdyby ty řecké dluhy byly kompletně odepsány. O kolik méně zlata si za ty úspory méně koupí?

0 1
možnosti

To co tvrdíte je zřejmě pravda ale provedení nemožné. Představte si, jak by reagovali další státy ohrožené bankrotem. Naprosto stejně by požadovaly odepsání dluhů. A jak by se dobře půjčovalo s perspektivou, až bude nejhůř, dluhy se odepíší.

Druhá věc je, že Řecko nemá naprosto žádnou šanci dluhy zaplatit. Tedy za stávajících podmínek. Je na tom dokonce hůře než bylo. To znamená, že záchranné programy nefungovaly. Eurozonu to stálo obrovské množství financí a výsledek = katastrofa. Jak se k tomu staví politici EU dnes? Vyvodí z toho nějaké důsledky? V každém případě byměly tyto důsledky vyvodit jejich voliči.

2 0
možnosti

Po 5 letech drastických škrtů je na tom Řecko hůř než kdykoliv jindy. Mimochodem - po odečtení splátek dluhů má nejvíc přebytkový rozpočet ze zemí Eurozóny.

Není tedy nic divného, že další polykání hořké medicíny Řeky nijak zvlášť neeuforizuje. Ona je totiž nejen hořká, ale navíc nemá léčebné účinky - právě naopak.

Pokud nebude odstoupení od Eura (nebo zavedení paralelní měny) možné, vysávání Řecka věřiteli neskončí. A tak se nedivím paní kancléřce, že se jí taková myšlenka nelíbí.

Kanada v 90.letech nebo Island v nedávné minulosti (a v daleko větší míře) možnost devalvace měly a velmi rychle jim to pomohlo.

Co se týče bankovnictví a pojmu peníze, to je trochu příliš široké téma.

Krytí však považuji za pojem z oblasti chovatelství a tak mi pojem "krytí peněz" nedává dobrý smysl.

2 2
možnosti

docela dobré, ale devalvace není nutná, ono by stačilo snížit jejich platy na úroveň jejich skutečné produktivity práce.....mohli by mít euro, ale na výplatní měsiční pásce tak maximálně 200 euro, a situace je stejná

3 0
možnosti
  • Počet článků 279
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2498x
Jsem zastánce svobody jednotlivce a laissez-faire kapitalismu a hlásím se k odkazu myslitelů jako byl Ludwig von Mises, Murray Rothbard nebo Frederic Bastiat. Především jsem však stoupencem filozofie Objektivismu americké filozofky a spisovatelky Ayn Randové, podle mě nejvýznamnější obhájkyně svobody jednotlivce a kapitalismu. Od začátku 2014 člen Strany svobodných občanů, od 2019 místopředseda strany, dříve předseda středočeského krajského sdružení, lídr koalice Svobodných a Soukromníků pro volby do středočeského krajského zastupitelstva pro rok 2016 a středočeský lídr do parlamentních voleb 2017. V současné době zastupitel v Berouně za sdružení Lepší Beroun, které kandidovalo s podporou Svobodných a prosazuje jejich zásady komunální politiky. Dále mě lze charakterizovat jako příležitostného cyklistu, malíře, berounského patriota, příznivce jazzu a art-rocku a špatného hráče billiardu.