Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Nevím, nějak nejsem z textu nadšený. Autor odmítá jako východisko rasismus, ale nahrazuje ho kulturním rasismem případně kulturním evropocentrismem. Dobrá, ale jaká východiska nabizí? "Chybí tady důrazná a hlasitá opozice proti oběma těmto skupinám, postavená na obhajobě přirozených práv, na svobodě jednotlivce, a hlavně na objektivním posuzování kulturních aspektů, nikoliv rasy. Taková argumentace se ozývá spíše ostrůvkovitě a je přehlušena křikem pro-romských nebo proti-romských kolektivistů." Co je tím konkrétně myšleno? Obhajoba přirozených práv stojí a padá na rovnosti všech lidí v jejich právech. Tedy i v realizaci své kulturní svébytnosti, která ale podle autora už zmizela, ačkoliv ji obecně považuje za méně hodnotnou a tradičně kmenovou. Tím si poněkud protiřečí.  Autor na jedné straně požaduje, aby byly zdůrazňován prospěch asimilace, na druhou stranu se dovolává přirozených práv. V textu mi zcela chybí autorovo konkrétní vymezení se vůči multikulturalismu a jeho konkrétním projevům nebo jeho definování. Abych ale jen nekritizoval, je dobře, že se tohoto nesmírně komplikovaného tématu někdo chopil, odmítnul jednoduchá řešení i nesmyslné průzkumy mezi dětmi.

6 3
možnosti

Tohle je zcela bezkonkurenčně nejlepší rozbor tohoto problému, který jsem kdy četl R^

4 5
možnosti

Některé myšlenky jsou možná dobré, ale jedna naprosto chybná.

O Uhlovi, Kocábovi a Stehlíkové si vážně nedělám iluze, ale nemám k dispozici žádné jejich tvrzení, že by odlišnost Romů, a to zvláště v oblasti etiky, byla dána geneticky. Naopak jsem se v daném prostředí setkal s tvrzeními, že prakticky vše je dané kulturně.

Tak vážnou chybou článek ztrácí svou hodnotu a stává se plácnutím do vody, i když nejspíš dobře míněným.

Pokud máte, pane Zálome, k dispozici doklady o tom, že by podle zmíněných třech osob, byla odlišnost Romů/cikánů daná geneticky, potom je, prosím, vložte do diskuse.

4 2
možnosti
Foto

Tak oni to neřeknou přímo, ale vyplyne to z toho, že berou romskou odlišnost jako něco nezměnitelného a vlastně morálně nepostihnutelného.

3 2
možnosti
Foto

takováto úvaha by měla být výchozím materiálem pro vládu.

Ale to by znamenalo odložit politickou korektnost.

6 4
možnosti

M54i11l62o90š 95B21é96m

5. 6. 2013 22:29

Může být. Stačí si takovou vládu zvolit. :-)

2 2
možnosti

Můj starší názor:

Jako občan odmítám rasové dělení lidí žijících v našem státě, odmítám jejich vyčleňování do skupin, zvýhodňování i bezdůvodné potírání, poukazování na jejich odlišnosti a také odmítám falešná tvrzení o "nepřizpůsobivých" a "přizpůsobivých" občanech. Ctěme jedny zákony pro všechny bez výjimky, pokud má někdo zdravé ruce, nepracuje a může pracovat, tak ať nejí! Pokud někdo má jiný názor, ať těmto lidem dá "ze svého" a nebere to z peněz, které patří všem!

http://pokornyjiri.blog.idnes.cz/c/207813/Jsou-Romove-take-Cesi.html

[>-] :-) [>-]

10 2
možnosti

Nahledl jsem a pak odlozil na pozdni vecer. Misto multikulturnich basni a sci-fi pocinu dam vecer zase jednou prozu.  I za to malo, co jsem zatim cetl, karma.

3 4
možnosti
Foto

Dobrá analýza, pošlu ji přes fb přátelům.

6 6
možnosti

...Západní kultura to umožňuje v míře, jíž žádná jiná kultura dosud nedosáhla... to cituji vás a je to nehorázné tvrzení v dnešní době, kdy je každému soudnému člověku navýsost jasné, že tahle civilizace jde do pekel. Ale článek se mi líbí, ta část, která hovoří k tématu, má téměř parametry vědeckého materiálu.R^

4 9
možnosti
Foto

A nejde do pekel mimo jiné i proto, že opouštíme civilizační rámce, na nichž západ vyrostl?

Jinak díky za uznání.

12 4
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS