Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PC

W Dog

12. 6. 2012 7:32
Neplést jablka a hrušky

každé OSVČ nejede automaticky v švarcsystému, každopádně souhlasím s tím, že by se měl švarcsystém postihovat.

Málo kdo si totiz uvědomí, jaké významné jsou rozdíly v nákladech na zaměstnance, zvlášť, když se většinou soutěží pouze cena a nový zákon o zadávání veřejných zakázek tomu spíš nahrál.

No a nebo nepostihovat, ale firmy resp. živnostníky, kteří jedou na švarcsystém nepouštět do tendrů o veřejné zakázky ať už jako soutěžící, subdodavatele nebo subdodavatele subdodavatelů.

Pokud chtějí minimalizovat odvody státu, tak by bylo správné, aby taky od státu nečerpali.

0 0
možnosti
RP

radim36

12. 6. 2012 7:52
Re: Neplést jablka a hrušky

No rozdíly jsou jasné. Kdo bere jako zaměstnanec 20 tisíc Kč čistého, tak zaměstnavatel odvádí státu ještě nejméně takových 15 tisíc. Nechce se mně to přesně počítat.

Tudíž pokud zaměstnavatel místo zaměstnance zaměstná OSVČ na švarcák, může mu dát za stejnou práci 35 tisíc měsíčně a vyjde ho to nastejno. A ten OSVČ pak můře optimalizovat odvody, teoreticky až na minimální odvody těch zhruba 3600 měsíčně. Takže stát na jednom švarcáku takhle přichází o zhruba 11400 Kč měsíčně.

2 0
možnosti
E

e.max

12. 6. 2012 7:27
Než švarcsystem raději,

být na sociálce. Pracoval jsem ještě v prosinci na tzv. švarcsystem,  sousední podnikatel dostal pokutu a výsledkem bylo: dostal jsem výpověď protože šéf se bál aby nedopad jako soused. Dnes jsem na sociálce a říkám si jaký jsem byl blbec dříve,   práce osm někdy deset hodin denně. Dnes beru sice mnohem méně, ovšem jsem doma a nějakou korunu si taky přivydělám, jednání pana ministra lze jenom schvalovat, protože je lepší být doma a něco dostat od státu zadarmo než dřít a riskovat pokutu. Výsledkem budou lidé co dříve platili nějakou korunu státu a dnes už  budou jen od státu brát.  Člověk, který je šikovný si vždycky nějakou tu korunu přivydělá a to by mu musel stát kontrolor u prd... aby mne něco dokázal. Je třeba potírat švarcsystém.

1 0
možnosti
MM

Hrabě Monte Cristo 2011

12. 6. 2012 7:30
Re: Než švarcsystem raději,

No to je přímo sarkasmus.....;-€

0 0
možnosti
VC

Velkej chytrak

12. 6. 2012 7:23
jedinec by měl mít právo si vybrat

co mu vyhovuje až tehdy,kdy se stát rozhodne,jestli chce vybírat hodně a nebo málo daní.

Mně je jedno,jesli mám platit daŇ takovou,či makovou .Každopádně by měla platit pravidla pro všechny stejná ...

A tvrzení autora,že Švarc systém neokrádá stát je zcestné - tihle zaměstnanci- podnikatelé každopádně odvádějí méně na všechno ( daně,pojištění),takže to za ně zaplatíme my ostatní,protože stát má a bude mít vždy nějakou režii.

To že to dacanští politikové rozkradou,je další věc ...

1 0
možnosti
R

Return

12. 6. 2012 7:52
Re: jedinec by měl mít právo si vybrat

Podnikatelé odvádějí méně. Ano utratí své peníze smysluplněji! Dají vydělat jen tomu,koho uznají za vhodného,zivotaschopného! :-P

2 0
možnosti
RP

radim36

12. 6. 2012 6:59
Švarc systém je čistě politický problém.

Vláda může velice snadno upravit odvody z OSVČ práce takovým způsobem, že to zvýhodnění padne a stát bude mít z takového člověka odvody srovnatelné se zaměstnancem.

Jenomže toto blokuje hlavně ODS, protože považuje OSVČ za své voliče a tak si je tím uplácí.

A tak Drábek jakoby tlačí na pilu, jakoby postihuje švarc systém, ale přitom se kontroly nedělají zas tak moc pečlivě a hlavně při kontrolách se "klade důraz na nelegální zaměstnávání cizinců, švarc práce je až v poslední řadě" jak téměř doslova řekl v tom pořadu Drábek.

Neboli jakoby tvrdě se po tom jde, ale pokud se bude jednat o důležitejší skupinu zaměstnavatelů nebo lidí, tak se to prostě nechá tak.

1 0
možnosti
MM

Hrabě Monte Cristo 2011

12. 6. 2012 7:15
Re: Švarc systém je čistě politický problém.

ááááá Další co si myslí, že se bohatství a zisk dá centrálně nadekretovat. Ono když zvýšíte! Zdaníte! Napíšete! Nařídíte! ještě pane bohorovný neznamená, že na to ten druhý taky bude mít a krám nezavře! A s tím propustí i ty zaměstnance. Chápete??? Jistěže mi můžete namítnout, že když na to nemají ať to nedělají, to je v naprostém pořádku. U levičáků jsem si zvykl, že jim nejde o pracujícího, ale o jejich vidění světa, kterému se musí vše apriori podřídit, lidi (pracující) je vůbec nezajímají. ;-€Rv

4 0
možnosti
R

Return

12. 6. 2012 6:17
Nejčastější otázka

Mých zákazníků zní: Bez papíru by to nešlo? Je to otázka většinou "levicově" orientovaných lidí,kteří ale většinou vykřikují "Jak podnikatelé neplatí daně! " Nešlo odpovídám,už jen proto,abych jim nedal důvod tvrdit to o mně! Je zajímavé pozorovat jak souhlasí s vybíráním daní,DPH ,ale jen pokud se jedná o "ty druhé"! Dříve jsem zaměstnal krátkodobě někoho na výpomoc,dnes už to nedělám,a radši pozoruji jak ti lidé ve vestě sbírají po městě papírky pod sociálkou :-P

3 0
možnosti
KD

péťovakobyla

12. 6. 2012 6:51
Protože vědí, že slevu jim jinak nedáte.

A jak poznáte, že jsou levicově orientovaní? Neměl by takový jasnovidec jako vy už být ve volebním štábu ODS? Je už čas.;-D

1 0
možnosti
JP

jasirr

12. 6. 2012 2:43
Nedocteno

... musim se priznat, ze nerad reaguji na clanek, ktery si cely neprectu. Bohuzel se mi pri procitani tohoto textu otvira kudla v kapse. Vazeny pane autore, podle Vasi uvahy jde 100% vseho, co stat od obcanu ziskava na danich atd. jde na socialni davky? Clovek, ktery pracuje nacerno, podvadi a Vy ho oslavujete jako hrdinu - to je dokonale pomatena logika. Ten clovek asi nikdy nechodil do skoly, ani jeho deti nebudou chodit, stejne tak nikdy nejezdil po silnicich, ani nesel a nepujde na operaci, protoze nebude mit rakovinu. Dokonce ani nikdy nebude stary a nebude pobirat duchod. Kazdy plati dane a taky za ne neco dostava - a tak to funguje VSUDE na svete. Vy vlastne rikate, "podivejte vsichni! Ja neplatim zadny dane, ale jinak si uzivam vsechno, jako Vy, hlupacci, co platite. To jsem borec, hej!"

Popravde receno, tvrdit, ze vybirani dani je nasilim, to chce opravdu hodne predstavivosti. Musim konstatovat, ze take diky "liberalum" jako jste Vy, je moralka naseho naroda tam, kde je.

4 0
možnosti
MM

Hrabě Monte Cristo 2011

12. 6. 2012 3:02
Re: Nedocteno

Řekl bych, že jste popleta. Nikdo nepopírá nutnost daní, ale článek spíše pojednává o jedné oblasti těchto odvodů. Nejde o daně obecně! Jakožto příjem státu, nýbrž o jejich efektivní organizaci a strukturu a ta může být různá a efektivnější pro vytváření bohatství státu a jejich občanů. !!

3 0
možnosti
H

Hladis

12. 6. 2012 1:04
Recky sen

Vyborne. Autor chce zavest "recky system" podnikani. Mozna mu uniklo co se s Reckem stalo a rad by si to zopakoval i v CZ (ne ze to tam nesmeruje). Vzdy me jako podnikatele momentalne v Recku zijiciho, tito lide dokazi bohuzel smutne rozesmat. Reckou cestu nechteji a zaklinaji se "pravicovosti" a pritom by radi tento "recky system" zavedli. Schizofrenie.

6 0
možnosti
BM

BořekŠikula

13. 6. 2012 8:21
Re: Recky sen

Řecký sen je trochu jiný: být zaměstnancem státu, brát zvláštní odměnu za to, že se dostavím do práce a k tomu si naplno vydělávat na černo.

Jestli chcete srovnávat OSVČ (i schwarzsystémového) a zaměstnance, musíte započítat i dovolené, benefity (stravenky, příspěvek na důchodové pojištění), způsob proplacení nemocenské při případné pracovní neschopnosti a hlavně nejistotu příjmů.

Největším problémem OSVČ je, že odvedou práci a odběratel jim prostě nezaplatí. Nebo zaplatí, ale třeba za půl roku. A dělají to i velké firmy, dobře ví, že z nich ty peníze živnostník nedostane.

1 0
možnosti
DN

danax

12. 6. 2012 0:31
jsem ochotna se vyhýbat státnímu řízení

mohu se vyhnout i daním? Příspěvkové organizace by mohli získávat příspěvky mimo státní kasu, když budou dost užitečné....

2 0
možnosti
FVW

Franz von Weissenburg

12. 6. 2012 9:56
Re: jsem ochotna se vyhýbat státnímu řízení

R^

0 0
možnosti
JAP

Culeto

12. 6. 2012 0:06
Těžko říci zda souhlasit a nebo ne

Engels tvrdil, že stát je organizované násilí. To co vy tady popisujete je blízko anarchii, tedy pokud by platila premisa, že každý by si mohl určit míru kooperace v rámci systému.Čili pak platí to co říkal Engels.My dva asi neurčíme kdo je parazit a kdo na co má nárok, ten kdo dá možnost si vydělat (byť v rámci švarcsystému) a nebo ten kdo tu práci přijme.Já si myslím , že oba, ale zároveň mohu souhlasit s Vámi, že tito dva paraziti jsou lepší, než dva nezaměstnaní v evidenci. Určitě je dobré eliminovat úniky vznikající zneužíváním systému, ale na druhou stranu to vede k tomu, že máme ,,více státu´´ .Ergo kladívko pan Drábek je jen kolečko systému, který se nám snaží tvrdit, že mu jde o zlepšení efektivity fungování státu a přitom jde pouze o jedinné o moc.Výsledkem této ,,pravicové´´ politiky  bude jen a pouze ono socialistické potírání následků a nikoliv příčin na němž z dlouhodobého hlediska nevydělá nikdo.

0 0
možnosti
FM

fr-mottl

11. 6. 2012 23:36
jsem proti praci nacerno,

1 0
možnosti
FM

fr-mottl

11. 6. 2012 23:37
Re: jsem proti praci nacerno,

ale kdo me k sakru oblozi levne koupelnu?

1 0
možnosti
  • Počet článků 279
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2498x
Jsem zastánce svobody jednotlivce a laissez-faire kapitalismu a hlásím se k odkazu myslitelů jako byl Ludwig von Mises, Murray Rothbard nebo Frederic Bastiat. Především jsem však stoupencem filozofie Objektivismu americké filozofky a spisovatelky Ayn Randové, podle mě nejvýznamnější obhájkyně svobody jednotlivce a kapitalismu. Od začátku 2014 člen Strany svobodných občanů, od 2019 místopředseda strany, dříve předseda středočeského krajského sdružení, lídr koalice Svobodných a Soukromníků pro volby do středočeského krajského zastupitelstva pro rok 2016 a středočeský lídr do parlamentních voleb 2017. V současné době zastupitel v Berouně za sdružení Lepší Beroun, které kandidovalo s podporou Svobodných a prosazuje jejich zásady komunální politiky. Dále mě lze charakterizovat jako příležitostného cyklistu, malíře, berounského patriota, příznivce jazzu a art-rocku a špatného hráče billiardu.