Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
X

xena123

12. 6. 2012 9:53
v okamžiku kdy jiní poctivě platí

je ten kdo pracuje načerno parazit. To protože i on využívá veřejné statky placené z daní jiných, aniž by na ně sám přispěl.

2 0
možnosti
RP

radim36

12. 6. 2012 10:16
Re: v okamžiku kdy jiní poctivě platí

Śvarcáci daní své příjmy úplně legálně podle toho, jak jim to umožňují  platné daňové a další předpisy tohoto státu . Neboli švarc práce není žádná práce načerno, je to úplně normální legální práce!

Ze systémového pohledu je nelegální šikanování těchto pracujících.

1 0
možnosti
HK

Huckleberry

12. 6. 2012 9:52
Jakým právem?

Aby nebylo Somálsko.

Daně jsou cenou, kterou platíme za civilizovanou společnost. (Oliver Wendell Holmes, Jr.).

http://en.wikiquote.org/wiki/Oliver_Wendell_Holmes,_Jr.

1 0
možnosti
PK

Lovap

12. 6. 2012 9:56
Re: Jakým právem?

S tým Somálskom opatrne: http://www.libinst.cz/tl/tl_01_02_2007.pdf Kupodivu to tam bez vlády a štátu fungovalo celkom schopne ...

0 0
možnosti
MB

Azereth

12. 6. 2012 9:50
Tak dlouho, až se ruka utrhne!

Ač nelze, než souhlasit s argumenty autora, je také nutné vidět to, že švarcsystému hojně využívají ti zaměstnavatelé, kteří chtějí ušetřit a vynutit na  zaměstnancích maximum sil.  A to správné není. A co teprve, jak se teď stalo, hoch pracující na černo si v práci uřízl ruku! Protože byl v evidenci ÚP, ještě byl za toto vyřazen z evidence. Takže pokuta, přišel o dávky a zůstal mrzákem. Souhlasím, že by bylo lepší provést nějaké systémové kroky. Například zcela zrušit dohodu o provedení práce - ta je hlavním základem švarcsystému. A také zrušit možnost přivýdělku do 4 tisíc hrubého pro nezaměstnané, evidované na ÚP - to je také jasný signál pro švarcsystém. Pochopitelně málokdo by dělal za 4 tisíce měsíčně a přišel o pdoporu atd. Takže dělá za víc a švarcsystém podporovaný panem Drábkem je na světě!

1 0
možnosti
MB

Azereth

12. 6. 2012 9:51
Re: Tak dlouho, až se ruka utrhne!

...podporu...

0 0
možnosti

Miš 13

12. 6. 2012 9:46
Hutně jednostranné

Respektuji, že pán je zastáncem neoliberlismu a ze své pozice zástupce střední tříd nedokáže dohlédnout ndále než na špičku svého nosu. Vždy si říkám, zda-li jsou lidé, za jejichž idologií se skrývá výhradně a pouze mamon, hodni mého soucitu, nebo pohrdání. Zatím to dilema nemám vyřešené.

Vůbec nechci rozporovat aktuálně nefunkční řízení státu, ostatně tot pokřivení je hnáno úplně stejnými pohnutkami jako váš článek, tedy maximalizací zisků (některých jedinců). To, co považuji za jalové je bezprecedentní útok na roli sátu ve společnosti. Ta totiž spočívá přesně v tom, co vy považujete za "diktát". Tedy zajišťování veřejných statků, typu bezpečnost nebo ochrana společensky slabších. Je to základní premisa, na níž stojí společnost. A ač si to řada lidí nemyslí, stále ji považuji za nejlepší část dějin lidské civilizace.

0 0
možnosti
PK

Lovap

12. 6. 2012 9:54
Re: Hutně jednostranné

Len do času, kedy svoje "sociálne" náklady neutiahne a skolabuje ... Potom budete asi spokojný najviac.

1 0
možnosti
PZ

PeTaX

12. 6. 2012 9:05
Výtečně, pane Zálome!!!

R^

4 0
možnosti
F

Fracek62

12. 6. 2012 8:39
prace nacerno...

:o) to je gol .... za komunistu se za to zaviralo ne? minimalne ruzne popotahovacky.... hmmmm pritom, co je prace nacerno, ze? Neni treba daneni zisku nekde na Kypru za pusu taky prace na cerno? Ovsem ten podstatny rozdil je, ze penize se "Swarc" systemu zustane z drtvie vetsiny v zemi, spotrebuje se a da se zpet do obehu. Tak co je horsi? Nejsou OSVC jedni z poslednich kdo jeste toci v ekonomice nejake penize? Prace nacerno je ciste politicky problem v definicich pojmu. Tohle nemuze skoncit jinak nez rozdelenim spolecnosti na zamesnavatele a zamestnance .... cili navrat k feudalismu.....

1 0
možnosti
RP

radim36

12. 6. 2012 8:49
Re: prace nacerno...

R^teda, tahle paralela mně nenapadla, ale docela to sedí.

Za komunistů byla práce mimo zaměstnanecký poměr trestný čin, jestli si dobře pamatuji, takzvaného  nedovoleného podnikání.

Nyní je švarcák taky práce mimo zaměstnanecký poměr a taky to je v podstatě nedovolené podnikání.

Takže s trochou fantazie  Drábek = komunisté.

0 0
možnosti
B

bla23bla

12. 6. 2012 8:39
Co mi stát poskytne za mé daně?

Přál bych si bezpečí v ulicích, silnice v evropské kvalitě a uznávám, že je třeba mít armádu ať už pro živelné katastrofy nebo pro bezpečnostní rizika. Když mi bylo vykradeno auto, policii zajímal jen protokol a kufřík jsem si našel v příkopu podél okresky, protože se tam našly věci ze sousedního vykradeného auta. Tuto informaci ovšem policisté měli taky. Ale měli asi jinou práci... Jezdím hodně po republice a silnice, za něž platím 1,- Kč/km ve spotřební dani, mi ničí auto. Zdravotnictví nesouvisí s daněmi, protože to platím ze zdravotního pojištění. Přesto je mnoho položek zatíženo mou spoluúčastí. Můj důchod rovněž není vypočítáván z mých daní, ale sociálního pojištění, a pokud si ho neplatím, důchod nedostanu.

Takže SOUHLASÍM s článkem autora. Místo co by se stát snažil zefektivnit svou činnost, řeší své chyby zvyšováním daňové zátěže pracujících lidí, ať už dělají cokoliv.

2 0
možnosti
MS

FB13624

12. 6. 2012 8:10
Nesouhlasím

Drábka považuji za něco neskutečného, za jedince, který se na MPSV neměl nikdy objevit. Přesto nemohu s autorem souhlasit. Velkomyslně pomíjí, že každý, kdo jedná způsobem, který on adoruje, současně okrádá nás, kteří poctivě daníme (v myšlenkovém světě autora jsme ti stádní, ba hloupí), protože pak se zkrátka musí zaplatit vše jen z našich peněz a samozřejmě stát nastaví daňové sazby tak, aby vybral, co potřebuje. Takže díky lidem ve švarcsystému stáhne více nás.

Jen na okraj, odvádím na sociálním kolem 30 000,- měsíčně, můj bratr o něco méně. Naši rodiče mají dohromady důchod kolem 20 000. Nepřipadá Vám , pane autore, že platíme důchod mimo jiné i rodičům oněch hrdinů ve švarcsystému?? Jen pro úplnost, jsem si vědom, že spousta lidí v tom systému je, protože je k tomu "zaměstnavatelé" donutili, to je ta oboustraná výhodnost.

2 0
možnosti
RP

radim36

12. 6. 2012 8:22
Re: Nesouhlasím

Takže stát  svou neschopností jedné skupině pracujících nadstaví příliš nízké odvody....

A potom to má vyřešit tím, že jiné skupině pracujících ty odvody ještě zvýší, aby pro své fungování vybral dostatek peněz od lidí jako celku?

0 0
možnosti
RS

Ringo.ringo

12. 6. 2012 7:57
Jak se to vezme

Tenhle clanek zni opravdu pravdive. Statni zvule sedrit lidi danemi je obrovska. O to vice vzbuzuji nechut lide jako je Drabek, ktery jde po jakekoliv korune od obcanu a sam zrizuje predrazene aparaty a velkoryse odmenuje z nasich penez sve spolupracovniky. Nicmene clanek jako celek mi prijde takovy Okamurovsky populisticky. Nic neni tak cernobile. Trochu mi chybi druhy pohled na vec ze strany podnikatelu, kteri na svarc system nepristoupi, opravdu poctive odvadeji dane a odvody za zamestnance a o to tezsi ma boj na svobodnem trhu v konkurenci s firmami, kteri ten svarc system vyuzivaji a zvysuji svuj profit. Co kdyz chci mit stavebni firmua nechci riskovat onen bic statu? Pujdu do toho poctive. a jak asi obstojim v konkurenci s firmami, ktere budou mit naklady na sve pracovniky o tretinu nizsi, protoze je zamestnaji na svarc system? Clanku jsem dal karmu ze trefne primery, cojsou to vlastne dane ajaky je efekt jejich zvysovani, ale zdaleka nese vsim, co bylo napsano, uplne souhlasim.

0 0
možnosti
RS

Ringo.ringo

12. 6. 2012 8:00
Re: Jak se to vezme

a dodam jeste jednu vec - pravda je, ze mensimi danemi sje trh pruznejsi a firmy jsou akceschopnejsi. Zmunujete narek chudych lidi, kteri jsou chudi proto, ze podnikatel musi odvest vysoke dane. To taky neni az tak pravda. Ti lide by zustali chudi i potom, naklady na jejich mzdy by byly stejne pri netrestanem svarcsystemu jako pri jeho ilegalite. Protoze zamestnavatele vede k vyuzivani svarcsystemu uspora na dani, o kterou ovsem nezvysi pravcovnikovi jeho cistou mzdu, ale o to zvysi zisk sve firme. Takze onen vami zmineny chudy nejmene produktivni chudym zustane. Pravda je, ze nas socialni system je tak stedry, ze skutecne spousta obcanu citi pravo na podil z cizi prace v podobe ruznych statem darovanych davek. Na tohle by ty dane byt opravdu nemely.

1 0
možnosti
PV

VerneP

12. 6. 2012 7:48
Nestacim se ...

... divit, po precteni doporucovanych prispevku, kolik lidi je spokojeno s praci statu, za sve odvedene penize na danich.

1 0
možnosti
R

Return

12. 6. 2012 7:55
Re: Nestacim se ...

Neschopných s rukou nataženou ke státu,bude vždy víc. Každý večer,v každé hospodě sedí těchto ekonomických expertů většina ;-(

2 0
možnosti
  • Počet článků 279
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2498x
Jsem zastánce svobody jednotlivce a laissez-faire kapitalismu a hlásím se k odkazu myslitelů jako byl Ludwig von Mises, Murray Rothbard nebo Frederic Bastiat. Především jsem však stoupencem filozofie Objektivismu americké filozofky a spisovatelky Ayn Randové, podle mě nejvýznamnější obhájkyně svobody jednotlivce a kapitalismu. Od začátku 2014 člen Strany svobodných občanů, od 2019 místopředseda strany, dříve předseda středočeského krajského sdružení, lídr koalice Svobodných a Soukromníků pro volby do středočeského krajského zastupitelstva pro rok 2016 a středočeský lídr do parlamentních voleb 2017. V současné době zastupitel v Berouně za sdružení Lepší Beroun, které kandidovalo s podporou Svobodných a prosazuje jejich zásady komunální politiky. Dále mě lze charakterizovat jako příležitostného cyklistu, malíře, berounského patriota, příznivce jazzu a art-rocku a špatného hráče billiardu.