Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
E

ELAPHURUS

23. 1. 2012 16:22
Mýtus Mašínů mě velmi nudí

Ze všech pramenů, co jsme o nich četli, se nejvíce podobají úchylným psychotikům, které fascinuje zabíjení lidí. Jejich kriminalita se projevila dávno před rokem 1948 a po svém útěku se snažili své sobectví ospravedlnit vznešenými větami....

10 0
možnosti
EP

pokaseda

23. 1. 2012 16:51
Re: Mýtus Mašínů mě velmi nudí

Když vás nudí řeči o těch co bojovali za demokratickou vlast, tak vás musí nudit i geniální Masaryk, Beneš, Štefánik a mnoho legionářů co položili životy za vlast i umučených v koncentrácích třetí říše, popravených za odboj proti nacistům, ale asi vás nudí i bolševický cirkus okolo rozvracečů republiky v procesech representovaných statečnou ženou Miladou Horákovou a nakonec vražděním vlastních nejvyšších soudruhů v čele se Slánským.

Pane můžete být šťastný v nějaké zaplivané hospodě, kde se jistě nenudíte. A tam se dá přeřít všechno, když pro to, aby jste se tam nudil až do hniloby druzí nasazují životy.

A ty zdroje ve kterých jste četl jak se podobají úchylným psychotikům, které fascinuje zabíjení lidí si sebou nezapomeňte vzít až  rozpohybujete pivem své útroby k vypráznění. Na to se ty komoušské prameny hodí. Nudě zdar.

4 0
možnosti
VB

silný kuřák

23. 1. 2012 16:13
Docela zajímavý článek.....

Myslím si ale, že není nutno nad tím tak dlouze bádat. Na této Zemi, s jejími přírodními zákony, je věc již dávno rozhodnuta. Vezmeme-li v úvahu, že nejvyšším zákonem každého živočicha je přežití druhu, tak altruismus vítězí na celé čáře.... Těžko lze popírat, že nejdokonalejší systém pro přežití druhu vyvinul společenský hmyz. a u něho nemá "individualita" místo. Zatímco altruismus je základní podmínkou existence. Pokud člověk nebude schopen potlačit své sobectví, je odsouzen k zániku. Když si uvědomíme, že člověk je na Zemi zlomek období a už se i přiblížil k okamžiku sebezničení, tak na tom něco je....

2 0
možnosti
EP

pokaseda

23. 1. 2012 17:33
Re: Docela zajímavý článek.....

Mýlíte se v tom, že altruismus je základem přežití druhu. Naopak základem přežití druhu je výběr, ten spočívá v konkurenci. Ta je zárukou, že ti nejlepší jsou nositeli přežití. /Konkurence samců u všech savců a..../ Altruismus se vyskytuje nejen u člověka, ale i u opic slonů ..... /náhradní matky osiřelých mláďat ..../

Dá se docela i  říci, že člověk na princip výběru resignoval. /antikoncepce, péče o předčasně narozené i v případech,kdy nakonac nejsou schopni ničeho. a pod. Současný stav člověčenstva má nepochybně degenerační znaky.

1 0
možnosti
PP

časy jsou zlé, kamile

23. 1. 2012 16:05
Palach byl generál bez vojska

už minulý týden srovnával v MF pan Kučera Palacha s Gabčíkem a Kubišem nebo Třemi krály, Josef Mašín je naopak staví do opozice. Podle mě je správnější Mašínův pohled, nicméně to, že Palachův čin měl už několik měsíců po jeho smrti relativně malý dopad a může se proto s odstupem bohužel jevit zbytečný, není vina Palacha, ale zbabělosti a lhostejnosti jeho vrstevníků. Palachův význam to pro mě nesnižuje, stejně jako to, že na samotnou skupinu bratří Mašínů skoro nikdo nenavázal, nezmenšuje hodnotu jejich boje proti bolševikovi.

Co si ovšem Josef Mašín měl odpustit, je dehonestace na základě "psychiatrické diagnózy" - to přece dělali právě ti, které celý život nesnáší..

2 0
možnosti

jarinka

23. 1. 2012 16:13
Re: Palach byl generál bez vojska

Jaképak navazování. Tady bylo dost práce, a ne místo pro zapalování stohů, zlodějny a zabíjení lidí.

2 0
možnosti
VK

Vlastimil.Kornas

23. 1. 2012 16:04
no mě do toho netahejte,neuznávám za hrdiny nikoho z nich..

4 0
možnosti
EP

pokaseda

23. 1. 2012 16:56
Re: no mě do toho netahejte,neuznávám za hrdiny nikoho z nich..

Dovolím si vám vyslovit hlubou účast nad zemřelou vasí duší. Blahopřeji vám j vašim hrdinům jsou to jistě t.zv. tvrdá jádra fotbalových fanoušků nebo hrdinové fantasmagorických filmů.

0 0
možnosti
PH

petrph

23. 1. 2012 16:02
odpověď je trochu složitější

Když už tedy máme hodnotit "egoismus" a "altruismus", samo o sobě, musíme dojít k tomu, že altruismus přináší alespoň prospěch většině, či společnosti . Na to aby jsme dali "pozitivní body" egoismu, musí ten egoismus přinést nějaké viditelné výsledky-kupříkladu ten individualista musí dosáhnout svého cíle (např. naši sportovci.), popřípadě musí být vidět, že egoistický podnikatel dosahuje v podnikání lepších výsledků než ten altruistický,  atd...Ostatně -  i z filmů je vyzdvihován kult "osamělého vlka", bojovníka, který nakonec všechny přepere a slavně zvítězí.

A bohužel, když srovnáváme Palacha a Mašíny, musíme dojit ke zjištění, že ani ten ani oni ničeho viditelného nedosáhli..(Spíše že Palach dosáhl něčeho více, probudil na krátký čas národ z letargie). Egoismus Mašínů byl promarněn a zapomenut, a altruismus Palacha (i když zbytečný) je a bude národem vděčně vzpomínán..

2 0
možnosti
LZ

generallz

23. 1. 2012 16:03
Re: odpověď je trochu složitější

K altruismu: nejprve, než začnete o něčem takovém diskutovat, si zkuste tento pojem správně definovat. Více např. na http://www.aynrand.cz

0 0
možnosti
MK

Kladýnko1

23. 1. 2012 15:57
S autorovým hodnocením Palachova činu lze snad s výhradami

souhlasit. Pokud jde o činy Mašínů, tak autor nám s nasazenými modrými brýlemi předkládá nikoliv omyl, ale různými "ústavy" účelově šířenou lež o boji za svobodu. Ve skutečnosti šlo o majetkovou kriminální činnost, která se v boj za svobodu (ovšem pouze za vlastní) změnila až v okamžiku, kdy jim teklo do bot...

3 0
možnosti
P

pesimistafurt

23. 1. 2012 16:05
Re: S autorovým hodnocením Palachova činu lze snad s výhradami

Stručně:Když si 12. září 1951 objednali taxi ("autodrožku")Eduarda Šulce k cestě do Hradce Králové a pak řidiče přepadli a spoutaného zanechali v lese, dopustili se na něm bezpráví: zbavili ho svobody ve jménu svobody vlastní, ukradli mu svobodu. Když pak 13. září napadli v Chlumci nad Cidlinou ze zálohy železnou tyčí sedmatřicetiletého strážmistra Oldřicha Kašíka a poté ho dvěma ranami z pistole v mrákotách odstřelili, zbavili ho práva na život. Totéž se opakovalo o patnáct dní později, 28. září 1951, při přepadení sanitního vozu a vraždě strážmistra Jaroslava Honzátka v Čelákovicích, po necelém roce, 2. srpna 1952, při přepadení vozu a vraždě účetního Josefa Rošického a po dalším roce, 7. září 1953, když "ve jménu svobody a důstojnosti života" zapálili 17 stohů zemědělců na Kroměřížsku a těžce zranili neozbrojeného hasiče Leciána. O měsíc později už byli na útěku za našimi hranicemi. O žádný odboj se nejednalo, chtěli se dostat za hranice za každou cenu i za cenu života jiných.

5 0
možnosti
DP

Daniel P.

23. 1. 2012 15:48
nesouhlasím s jednou věcí:

Sebeobětování jako vrcholný čin altruisty není sebevražda. Je to sebeobětování které něco přinese. Zabít se proto "abych upozornil totalitní pány, že nejsem spokojen s jejich totalitním panováním" nemá naprosto žádný smysl.

Adorace Palachovy sebevraždy a plivání na Mašíny má toto společenské poslání: milé ovce, chcete-li protestovat proti pánům, pak správný způsob je sebevražda, nikoli aktivní odpor.

A ovce, jak jinak, souhlasí.

3 0
možnosti
W

Wernher

23. 1. 2012 16:03
Re: nesouhlasím s jednou věcí:

Naprosto přesně. Bohužel.

0 0
možnosti
VS

Astaroth

23. 1. 2012 15:45
clanek dobry

Ale je patrno, ze autor, byt halasny "modrak", je pod vlivem bolsevickeho dejepisu - upaleni "kaciri" nebyli vedeni myslenkou sebeobetovani, jak nam je cpano u Husa, nybrz mentalitou stredovekeho cloveka, kde vira byla zcela neotresitelna a resily se jen vyklady.

0 0
možnosti
N

nevimcostim

23. 1. 2012 15:36
Hrdina a "hrdinové"

Zrovna předevčírem jsem četl, co si o Palachovi myslí "hrdina" Mašín,totiž že Palachův čin neměl z jakéhosi vojenského pohledu žádný smysl.

Z tohoto pohledu však ani Mašínův čin žádný smysl nemá, vražda nevinného, loupež peněz a po čase pár zapálenych stohů není odboj,na fungování tehdejšího systému to žádný vliv nemělo.

2 0
možnosti

jarinka

23. 1. 2012 15:49
Re: Hrdina a

Svou hloupou činností akorát kazili práci jiných a poslali na smrt své dva "kamarády" a strýce Ctibora - ale to byl taky pěkný pásek. Svojí babičce, mamince a sestře přichystali samé trápení, hrdinové. Josef Mašín ať se raději moc neukazuje, tady ho máme až na výjimky rádi jako veš v kožichu.

2 0
možnosti
VBS

vikýř

23. 1. 2012 15:12
Máte pravdu

On nikoho (vedle vysoce ocenitelného demonstrativního sbeobětování) z vlastní vůle nazabil.....

1 0
možnosti
  • Počet článků 279
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2498x
Jsem zastánce svobody jednotlivce a laissez-faire kapitalismu a hlásím se k odkazu myslitelů jako byl Ludwig von Mises, Murray Rothbard nebo Frederic Bastiat. Především jsem však stoupencem filozofie Objektivismu americké filozofky a spisovatelky Ayn Randové, podle mě nejvýznamnější obhájkyně svobody jednotlivce a kapitalismu. Od začátku 2014 člen Strany svobodných občanů, od 2019 místopředseda strany, dříve předseda středočeského krajského sdružení, lídr koalice Svobodných a Soukromníků pro volby do středočeského krajského zastupitelstva pro rok 2016 a středočeský lídr do parlamentních voleb 2017. V současné době zastupitel v Berouně za sdružení Lepší Beroun, které kandidovalo s podporou Svobodných a prosazuje jejich zásady komunální politiky. Dále mě lze charakterizovat jako příležitostného cyklistu, malíře, berounského patriota, příznivce jazzu a art-rocku a špatného hráče billiardu.