Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Raději anonymně

18. 11. 2011 4:44
Ano, 100x Ano

Jakkoliv nelze vyčerpávajícím způsobem popsat současný stav věci v jednom článku, tento se velmi povedl. Zejména pak poslední věty. Jsem rád, že to taky někdo vidí stejně. Již probleskují veřejností slova jako revoluce, nebo prostě, už se musí něco stát. Jenomže ona revoluce musí být právě v tom, o čem píše pan autor. Zatím, jak se zdá, lidé poukazují, jen na to, jak se mají zle, nadávají snad na všechno ... A čekají a čekají, že to někdo vyřeší za ně, nebo resignovali ... Najde se někdo, kdo bude fér? A má to vůbec cenu, za ně bojovat? Asi nemá ...

5 0
možnosti

Pavel Brno po smazání

19. 11. 2011 22:59
Re: Ano, 100x Ano

Bojovat za spravedlivější společnost má cenu vždy i když si to cca 60 % lidí nezaslouží. Slušné lidi není moc vidět, ale existují.  Když to vzdáte, umřete psychicky a rychleji i fyzicky. :-)

0 0
možnosti

Lokýt

18. 11. 2011 0:48
Kdepak

Jednorozměrný, černobílý, zkroucený obraz světa: Na jedné straně trh=dobro=svoboda, na druhé kontrola=zlo=nesvoboda.

Jenže autor nechápe, že neomezená svoboda znamená i neomezenou svobodu omezit svobodu - a že taková svoboda je vždycky, naprosto vždycky využita :( Svobodný trh znamená konec svobodného trhu.

1 0
možnosti

generallz

18. 11. 2011 10:02
Re: Kdepak

Mýlíte se. Neomezená svoboda, chápeme-li tento pojem správně, neznamená porušovat svobodu někoho druhého, přemýšlíme-li o ni principiálně. Taková svoboda by totiž popírala samu sebe - šlo by tedy o rozpor. Navíc, člověk, který by porušil svobodu druhého, okamžitě neguje i svou svobodu - protože, pokud se někdo chová tak, že ničí svobodu druhého, jak by mohl požadovat svobodu pro sebe? Je naopak v zájmu racionálních lidí chovat se svobodně, a tedy zároveň nenásilně vůči druhým lidem. Nedostat se ve svém jednání mimo objektivní vymezení pojmu svoboda.

L.Zálom

5 0
možnosti

www.mises.cz

17. 11. 2011 20:23
Ekonomie

V článku chyběla ještě zmínka o Pehe, jakožto o klíčovém etatistovi ;-). Jinak není co dodat, perfektní článek. Ekonomie se musí stát stejně klíčovým předmětem jako je čtení, psaní, počítání, jinak se dále nedostaneme.

4 0
možnosti

Pavel Brno po smazání

17. 11. 2011 22:10
Re: Ekonomie

R^

0 0
možnosti

Pravicový Liberál

17. 11. 2011 10:49
Karmu jsem dal, ale

jako filozof by jste měl hlavně používat základní poučku filozofie a srovnávat činy některých osobností rozumem a ne je neustále adorovat. Není pro mě překvapením, že ve vaší vizi úplně chybí právo, ZVYKOVÉ právo. Sice jste se vydal dobrým směrem, ale špatnou cestou, Klausova cesta, že ruka trhu vyřeší vše, opravdu bez fungujícího právního systému nikdy fungovat nemůže, z toho by byl zase jen další stát Čínského vzoru.

1 0
možnosti

krab

17. 11. 2011 11:51
Re: Karmu jsem dal, ale

1) "ruka trhu vyresi vse" bohuzel neni Klausova cesta, Klaus vic recni nez jedna. Minimalne prezidentksej urad neni slucitelnej s rukou trhu. 2) jinak ovsem ruka trhu vyresi vse, vcetne prava. Napr. cele obchodni pravo (law merchant) se vyvinulo na trhu. Existuje poptavka po tom, aby s vama nekdo nemohl vypect, proto pravo na trhu vzniknout muze a naopak ve statu poradny pravo vzniknout nemuze, protoze samotna existence statu je protipravni, protoze je zalozena na kradezi (ktery stat rika dane). 3) je to "byste" :-)

1 0
možnosti

Latalik

17. 11. 2011 9:24
Karma!

Lépe (a dlouzeji) bych to nenapsal...!!!

K příspěvkům níže: to, že stát leje peníze lidí do soukromých firem je právě to nekapitalistické. Druhá fáze bude žádost státu, aby to "společnosti" tyto firmy vrátily - viz. Barroso a banky, samozřejmě ten kdo to zaplatí budou zase jen všichni občané (poplatky, snížená kvalita služeb...). A socialistické kolečko se uzavírá...

2 0
možnosti

Politicky korektní lež

17. 11. 2011 1:40
na západě zas líčili jako učiněné peklo nás

jednou přijeli do čech naši známí ze západního německa a hrozně se divili, že tady všechno máme.

jinak je zajímavé, že nejvyšší kvalita života je ve skandinávii, kde je míra socialismu poměrně vysoká. (měřeno indexem HDI)

3 0
možnosti

Pavel Brno po smazání

17. 11. 2011 1:47
Re: na západě zas líčili jako učiněné peklo nás

Ta Vaše věčná Skandinávie ! Už jste někdy popřemýšlel, proč si skandinávské země mohly donedávna dovolit relativní socialismus? Lze to kdyžtak vygůglit, pokud ani to nepomůže, přestaňte opakovat líbivé lži Paroubka a Zemana.

5 0
možnosti

kaktusak

17. 11. 2011 1:30
V socialismu firmy nevlastní kapitalisté.

V socialismu ani nejsou soukromé firmy dotovány z daní pracujících. Dnes tedy máme kapitalismus a problémy jsou jím způsobené. Samozřejmě jde o reálný kapitalismus. Ideální kapitalismus nikde neexistuje, akorát v hlavách některých teoretiků. S trhem není problém. Trh existoval i před rokem 89, vždycky je nějak regulován, jde o to, jaká má být ta regulace. Potíž je s ovládáním výrobních prostředků několika kapitalisty a z toho plynoucím vykořisťováním.

Pochopitelně se za 23 let poněkud zvýšila životní úroveň, to je snad samozřejmé.

Lidé opravdu v listopadu 89 ani později nechtěli kapitalismus, vždyť do "revoluce" se zapojila jen nepatrná část občanů - a přesto ho dostali, byl jim vnucen.

Svobodu nikdo za příčinu problémů neoznačuje. Skutečnou svobodu ale může přinést teprve socialismus, kderý odstraní ekonomické donucení.

0 0
možnosti

kaktusak

17. 11. 2011 1:35
Re: V socialismu firmy nevlastní kapitalisté.

Média dnes vlastní a tedy ovládají zase většinou kapitalisté a podle toho to vypadá. Pravicová propaganda je nepřetržitá, všudypřítomná a všeobjímající.

Není možné to zachránit nějakou lepší morálkou každého jednotlivce, morální degenerace je až důsledkem špatného systému.

0 0
možnosti

Pavel Brno po smazání

17. 11. 2011 0:38
KARMA

Z vašeho článku jsem nadšený, máte talent vyjádřit v několika málo větách podstatu téměř všech dnešních problémů ČR - někomu ten článek připadá dlouhý - ale co už s primitivy..?   Pod každou větu se podepisuji a jsem rád, že existujete. Díky. Napsal bych, že se těším na další článek, ale další už není potřeba, vše důležité jste už napsal - potřeba je, aby se na ZŠ konečně učilo, že nelze spotřebovat to, co se nevyrobí, že člověk není mravenec, že hodnoty vytváří užitečná práce dělníků, nikoliv mekty poradců pro cokoliv, že vzájemnou žalobou sousedů se HDP díky dřině právníků nevytváří, že je podstatou vývoje živočišné říše touha mít se lépe než soused, nikoliv mít se stejně, jako soused, že se člověku krutě vrací ohýbání přírodních zákonů, atd. Možná jsou Vaše postřehy pro dnešní ekonomickou úroveň vzdělání lidu příliš napřed, ale jednou Vám dají historie a lidé za pravdu. R^

3 0
možnosti

kaktusak

17. 11. 2011 1:38
Re: KARMA

...každému podle jeho práce. To je základní princip socialismu.

0 0
možnosti

jáša

16. 11. 2011 23:51
Autor použil

proto tolika slov , protože to údobí tkzv. socialismu a komunismu  zřejmě neprožil a jeho popis tehdejší doby je viditelně poznamenán výtvory nových ideologů. V půli tohoto opakovacího cvičení jsem nevydržel číst dál , takže končím.

0 0
možnosti

generallz

17. 11. 2011 0:30
Re: Autor použil

prožil jsem toto období osm let. a co? jaký je to argument? podle Vás by dnešní člověk nesměl nijak komentovat nebo hodnotit např. období nacismu, protože v něm nežil? podle Vás by dnes tedy nesměl takřka nikdo, nebo jen velmi málo pamětníků, odsuzovat nacismus - protože většina lidí ho nezažila. Něco Vám prozradím: lidé umí číst, umí studovat, umí se vzdělávat, nabývat znalostí, tyto znalosti zařazovat do kontextu již poznaného, a jsou tak schopni utvořit si obrázek i o událostech, které znají pouze zprostředkovaně. Vy můžete pouze posoudit, jestli je můj článek pravdivý nebo nepravdivý - v druhém případě musíte doložit, v čem se mýlím. ovšem poukazovat na to, že jsem snad příliš mladý, abych komunismus zažil - to je argumentační impotence par excellance!

Luboš Zálom

5 0
možnosti

PeTaX

16. 11. 2011 17:18
Ano!

R^ Ano, ač Vás zde 100 tlučhubů nazve truhlíkem. To jsou ti stádotvůrci, naturální socialisté.

3 0
možnosti

kaktusak

17. 11. 2011 1:05
Re: Ano!

Cinkající stádo pamatujeme z listopadu 89.

1 0
možnosti
  • Počet článků 279
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2498x
Jsem zastánce svobody jednotlivce a laissez-faire kapitalismu a hlásím se k odkazu myslitelů jako byl Ludwig von Mises, Murray Rothbard nebo Frederic Bastiat. Především jsem však stoupencem filozofie Objektivismu americké filozofky a spisovatelky Ayn Randové, podle mě nejvýznamnější obhájkyně svobody jednotlivce a kapitalismu. Od začátku 2014 člen Strany svobodných občanů, od 2019 místopředseda strany, dříve předseda středočeského krajského sdružení, lídr koalice Svobodných a Soukromníků pro volby do středočeského krajského zastupitelstva pro rok 2016 a středočeský lídr do parlamentních voleb 2017. V současné době zastupitel v Berouně za sdružení Lepší Beroun, které kandidovalo s podporou Svobodných a prosazuje jejich zásady komunální politiky. Dále mě lze charakterizovat jako příležitostného cyklistu, malíře, berounského patriota, příznivce jazzu a art-rocku a špatného hráče billiardu.