Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Lukáš_1

13. 1. 2012 18:06
Hmm,

To jsou postoje, názory a myšlenky paní Ranydové.. A někdo jiný by vým zase mohl vystavět opačnou ideologii. Těžko říct, která je zaručeně pravdivá.. Osobně mnohem více morálná mi přijde altruismus, než egosismus.. Stejně tak kapitalismus má pro mě málo morálního, jeho plus spořívá v efektivitě a tvorbě bohatství, morálního na moc není, dle mého subjektivního názoru..

0 0
možnosti

maxas

9. 11. 2011 1:12
No, zas tak bych tu filosofii neadoroval,

nakonec to není nic jiného než snůžka výmyslů a teorií "polidštěné opice " rodu Homo. Po eventuelním zániku tohoto světa přestane existovat, na rozdíl od skutečných věd jako je matematika, fyzika nebo astronomie atd. Tvrdit, že je to nejsilnější věda je nehoráznost. A je-li to věda? Exaktní těžko, spíš společenská nauka.

Se samotným kapitalismem to také nebude až tak složité. Kopíruje nejlépe přírodu, jejíž jsme produkt a součást. Příroda a (možná i celý vesmír) lidská civilizace je veliký stroj na progres. Motorem tohoto stroje je konkurence, tedy boj za oslabení, zničení a v lidských poměrech i ovládnutí konkurentů. Sebeprosazení jiným slovem. Člověk jako přírodní produkt je samozřejmě vybaven k existenci v tomto konkurenčním prostředí. Sociální cítění je důsledek selekce vlastností nutných pro existenci a stabilitu zprvu opičích a následně lidských skupin. Tato základní fakta kapitalismus nejlépe respekttuje jak sebeprosazení tak i sociální cítění. Filozofii bych do toho netahal.

0 0
možnosti

kaktusak

9. 11. 2011 0:39
Socialismus neslouží kapitalistům

To co dnes máme v Evropě a v USA tudíž není socialismus. Kapitalisté využívají svůj stát ve vlastní prospěch, vymáhají privilegia, dotace, státní zakázky, je to snazší, než podnikat v nejistém konkurenčním prostředí.

Americké impérium vznikalo už od počátku, jejich koloniální říši tvořila v podstatě celá latinská Amerika.

Člověk je společenský tvor a vnucovat mu nějaké sobectví, to je proti lidské přirozenosti. Např. empatie a z ní plynoucí soucit, jsou evolucí získané vlastnosti, díky rozumu, společnému získávání obživy a společenským vztahům. Navíc (možná že především) je fungující spolupráce výhodná. V opačném případě by člověk byl samotář jako tygr.

1 0
možnosti

vášnivý diskutér

9. 11. 2011 0:53
Re: Socialismus neslouží kapitalistům

Spíše (pokrytečtí) soudruzi socialisté přišli na to, že pokud nebudou mít ve společnosti tzv. " zlé kapitalisty" budou mít akorát velký kulový a nebudou mít z čeho financovat své megalomanské "sociální programy".

0 0
možnosti

vášnivý diskutér

8. 11. 2011 22:49
Naprostý souhlas s autorem.!

"Motorem kapitalismu je sebezájem, jenž je nemorální" - sebezájem není nemorální neboť rodíme se na tento svět nazí a nic si nepřinášíme, abychom něco měli, něčeho dosáhli musíme pracovat a vydat ze sebe hodně energie, země jest prokleta a prodíráme se přes trní a hloží, což je základní a výchozí stav (Genesis 3:17-19). Z logiky věci, abych mohl někomu něco dát, aby mi mohl levičák něco ukrást formou daní (aby on mohl dělat dobro a spasitele) musím prvně NĚCO MÍT!!! A mít mohu jen a pouze na základě sebezájmu. Jinak to nikdy nefungovalo, nefunguje a fungovat nebude.

0 0
možnosti

Skeptik Pavel

8. 11. 2011 23:14
Re: Naprostý souhlas s autorem.!

Jenže problém je, že ty legitimní sebezájmy jsou tak často postaveny proti sobě. Předpokládám že Randové pozitivismus nebude mít rád jakékoli normativní koncepty, které  se nám  v lidské společnosti tak hojně zahnízdily. V reálnu to tedy je filosofie sociálního Darwinismu výhodná jen pro velmi malou, byť´ z pozice světa Randové tu kvalitnější část lidské populace, jak to jasně ukazuje Gaussova křivka. Problém mas, či lůzy je v tom, že ona si svoje sledování pro ni legitimního sebezájmu udržet status quo nenechá po dobrém vzít. A je jedno, jestli koncept sociálního státu v poválečné Evropě byl legitimní  a logickou  rekací proti hrozbě expanze komunismu do její západní části, nebo to byl omyl. Poznaná slast se nedá z vědomí jinak než brutálním násilím vytěsnit.

0 0
možnosti

Pavel Skeptik IV

8. 11. 2011 21:27
Já hodnotím kladně!

Jenž jsem tady znám  jako obhájce demokratického kapitalismu, a to se neodpouští! ;-)

0 0
možnosti

gofry2

8. 11. 2011 23:30
Re: Já hodnotím kladně!

To môže byť tým, že demokratický kapitalizmus je oxymoron a to sa rozumu jednoducho prieči.

0 0
možnosti

kion333

8. 11. 2011 19:58
Dobrý článek

Děkuji

0 0
možnosti

PeTaX

8. 11. 2011 18:48
Velká karma

R^

0 0
možnosti

R. Hrabovský

8. 11. 2011 18:06
Karma

Jen mám bohužel strach, že to je pro mnohé naprosto mimo hranice chápání... R^

0 0
možnosti

MirosPikos

17. 11. 2011 17:58
Re: Karma

To samozřejmě ano, ale s tím už nic nenaděláme... lidé se musí v čase změnit a začít chápat i takovéto logické texty. Pak se může něco změnit... k lepšímu.

0 0
možnosti

johnpeters

8. 11. 2011 17:26
Použil jste

zbytečně mnoho slov,které bude málokdo číst až do konce,a spoustu použitých myšlenek.Řeknu Vám to krátce, a jasně:Z tohoto všeobecného marazmu t .zv.civilizae už není pro lidstvo cesta zpátky, k ideám víry v Boha, pravdy a lásky.Musel byste tento ztrouchnivělý strom lidských zlozvyků a špatností vyrvat i s kořeny,a pak zasadit mladý,ohebný,a s láskou ho opečovávat.To neumíme,takže nám.časem všem ten nový znovu ztrouchniví.A to je vlastně ten věčný koloběh-válek a míru..Bohužel.Přeji hezké dny...;-(

0 0
možnosti

generallz

8. 11. 2011 17:38
Re: Použil jste

pokud není cesta zpět k víře v Boha, pak je to v pořádku. potřebujeme věřit v sebe. nebo, přesněji řečeno, být si sami sebe vědomi.

LZ

0 0
možnosti

viet

8. 11. 2011 16:02
Popleta Zálom

Stačí jeden citát z blogu: "Ve Spojených státech získala značné renomé a ohlas Tea Party, spíše volné uskupení autentických konzervativců, kteří se hlásí k idejím “otců zakladatelů”. Leitmotivem Tea Party je zejména návrat k původní americké Ústavě" ,aby jen průměrně vzdělaný člověk zjistil, že jde o mnoho slov o tlaších. Ten průměrně vzdělaný člověk ví, že otcové zakladatelé chtěli krást sami daň z čaje, než aby ji nechali vybírat krále a jeho výběrčí. Ten dýchánek, na němž se rozhodli okrádat americké osadníky sami, vešel do historie jako pití čaje v Bostonu. (odtud Tea party) a nejde o nic jiného, než přikrádání pod sebe. Tudíž to má s kapitalizmem hodně společného, se svobodou pranic.:-)

5 0
možnosti

Faustino

8. 11. 2011 17:28
Re: Popleta Zálom

Tea Party je sdružení konzervativních křesťanů, kteří jsou zde dáváni za vzor. Přitom Ayn Randová byla přímo militantní ateistka.

0 0
možnosti
  • Počet článků 279
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2498x
Jsem zastánce svobody jednotlivce a laissez-faire kapitalismu a hlásím se k odkazu myslitelů jako byl Ludwig von Mises, Murray Rothbard nebo Frederic Bastiat. Především jsem však stoupencem filozofie Objektivismu americké filozofky a spisovatelky Ayn Randové, podle mě nejvýznamnější obhájkyně svobody jednotlivce a kapitalismu. Od začátku 2014 člen Strany svobodných občanů, od 2019 místopředseda strany, dříve předseda středočeského krajského sdružení, lídr koalice Svobodných a Soukromníků pro volby do středočeského krajského zastupitelstva pro rok 2016 a středočeský lídr do parlamentních voleb 2017. V současné době zastupitel v Berouně za sdružení Lepší Beroun, které kandidovalo s podporou Svobodných a prosazuje jejich zásady komunální politiky. Dále mě lze charakterizovat jako příležitostného cyklistu, malíře, berounského patriota, příznivce jazzu a art-rocku a špatného hráče billiardu.