Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MC

sualk

13. 1. 2011 13:50
Pekelná holá pravda.

R^R^R^

0 0
možnosti
F

fvocel

17. 12. 2010 11:48
Dialektika

"...že principiálním přístupem k jakýmkoliv idejím samozřejmě nelze získat jejich pravý opak"

To je právě ono. Hegelův dialektický přístup, marxův dialektický materialismus atd. proste otroctví je svoboda a naopak, smrt je život a naopak, světlo je tma a naopak, přítel je nepřítel a naopak a popřípadě vše naopak v kolotoči dialektického vývoje, jak jdeme de světlé budoucnosti nového člověka a nového světa.

0 0
možnosti
LZ

generallz

17. 12. 2010 13:05
Re: Dialektika

To samozřejmě nemá s Hegelem ani s Marxem nic společného. Hegelova dialektika spočívá v konfliktu mezi tezí a její vyvolanou antitezí. Syntézou těchto dvou protichůdných stanovisek, dle Hegela, vzniká nová pravdivá teze. Samozřejmě však platí, že Hegel patří k tomu nejhoršímu, co z dějin filozofie kdy vypadlo. To, co se píše v článku, je s hegeliánskou dialektikou v rozporu.

0 0
možnosti
P

pehavecm

16. 12. 2010 10:16
hlupák roka?

Mimo soutěž "bloger roka" vyhlašuji soutěž "hlupák roka". Jako prvního kandidáta na vítězství nominuji rejzira rejzira za jeho perlu:

"Tak idea pečovatelského státu je typická pro pravici..." (15.12.2010 15:38)

Takže bílá je černá?

0 0
možnosti
K

kaktusak

16. 12. 2010 22:01
Re: hlupák roka?

Pro konzervativní pravici jistě.

0 0
možnosti
K

kaktusak

15. 12. 2010 21:01
Konzervativci snad nejsou pravice?

Kolektivismus je založen na rovnoprávné spolupráci a je tedy levicový. Pravicová je stádnost, kde je nějaký nadřazený vůdce a ostatní jdou za ním.

Rasismus je nutným důsledkem pravicového pohledu na svět. Proč je Afrika chudá? V kapitalistickém systému být chyba nemůže, takže chudoba musí být důsledkem "lenosti a neschopnosti" obyvatelstva.

S minimalizací státní regulace by přestala být garantována určitá lidská práva, zanikla by občanská rovnost. Prosadilo by se právo silnějšího, zákon džungle. Tedy opět je vidět blízkost liberální, konzervativní i nacistické ideologie. 

0 0
možnosti
LZ

generallz

16. 12. 2010 0:36
Re: Konzervativci snad nejsou pravice?

Ne. Kolektivismus je založený nikoliv na rovnoprávné spolupráci, ale na využívání schopných ve prospěch neschopných - přesně podle hesla "každý podle jeho schopností, každému podle jeho potřeb".

Pravicová není stádnost, nýbrž nezávislost.

Rasismus je levicový. Afrika je chudá kvůli neschopnosti a lenosti obyvatelstva - ovšem tato neschopnost a lenost není závislá na rase, nýbrž na vědomě a volně přijímané kultuře tamních obyvatel. Neschopnost je důsledkem volby, nikoliv důsledkem rasové příslušnosti.

Právo silnějšího? To je hlavní aspekt socialismu! Poroučí ten, kdo má moc, a může připravit kohokoliv o jeho štěstí. V neregulovaném kapitalismu jsou si před právem všichni rovni.

Více např. v knize Socialismus od Ludwiga von Misese.

0 0
možnosti
MK

chins

15. 12. 2010 14:16
mno

jestli ono to není spíše tím, že politické spektrum nefunguje v přímce, ale spíše v kruhu, extrémní levicová a pravicová témata se pak zcela jednoznačně potkávají a prolínají. domníval jsem se ale, že to už není žádná novinka...

0 0
možnosti
LZ

generallz

15. 12. 2010 15:09
Re: mno

V článku (jeden z posledních odstavců) je jasně napsáno, že kruhové pojetí politického spektra nedává smysl!! Extremizací názoru X není možné dostat jeho opak.

0 0
možnosti
C

CasVyprsel

15. 12. 2010 13:45
Ta extrémní pravice

Ve spojení s dělnickou stranou mě také rozesmívá. Zvyk označovat nacisty za extrémní pravici je zaveden aby se rozlišily levice: nacionální = zlý a internacionální = hodný socialismus. Ostatně tento postkomunistický přístup lze vidět nejen v pojmenovávání ale i v dvojím metru, kdy na jedné straně je zde nulová tolerance, honba na čarodějnice vůči nacismu, podezření (i nesmyslné) z nošení symbolů nebo zveřejňování textů, písní je vstupenkou pro trestní stíhání, zatímco komunisté jsou naprosto legálně v parlamentu a oblečení se srpem a kladivem, či obrázkem nějakého komunistického vůdce nikoho nevzrušuje. A jinak co se týká nárůstu sympatizantů nacionalismu a ochrany státu před nepřizpůsobivými, či imigranty, to není chyba občanů ale převážně státu, který aplikuje dvojí metr, pozitivní diskriminaci, multikulti politiku ve výsledku diskriminující (zatím) většinového pracujícího občana, který nemá ovšem žádné zastání, když je na něm pácháno příkoří ze strany protežovaných menšin.

0 0
možnosti
G

Gmur

15. 12. 2010 9:45
vase fotografie vas uz odkryla

driv. Rv

0 0
možnosti
VT

Johyn

15. 12. 2010 11:28
Re: vase fotografie vas uz odkryla

Skutečně podnětný příspěvek diskutujícího, který reaguje na autorova tvrzení a vyvrací je brilantními myšlenkovými pochody ´dokonalou logikou a vůbec a nenapodobitelným způsobem.

0 0
možnosti
S

sampis

15. 12. 2010 9:43
Dočetl jsem to po

"Mezi nejzákladnější pravicové principy patří bezesporu svoboda jednotlivce," - Ne, nepatří autore. Svoboda jednotlivce patří mezi liberální principy, bez ohledu na levici nebo pravici. Konzervativní pravice není zrovna ukázkou svobody jednotlivce. Dál jsem nečet, článek je již od začátku postaven na mylném, či lživém předpokladu a nemá cenu s ním ztrácet čas.

0 0
možnosti
G

Gmur

15. 12. 2010 10:27
Re: Dočetl jsem to po

R^!!

0 0
možnosti

lost

15. 12. 2010 9:10
autorítářství je jak pravé, tak levé

...pravicí byli původně vyznavači aristokracie, nikoli libertariánství . jste uplně zideologizován .:-)

0 0
možnosti
S

svann

15. 12. 2010 9:48
Re: autorítářství je jak pravé, tak levé

Máte pravdu,nelze to vidět černobíle.Když to nasadím na dnešní dobu,tak vyznavači svobody a nezávislosti jsou mnohdy podnikatelé zaměstnávající množství lidí,ale kupodivu těmto lidem svobodu nedopřejí a touží je ovládat a mnohdy se jim to i daří.

0 0
možnosti

rezjir rezjir

15. 12. 2010 8:37
Tak idea pečovatelského státu je typická pro pravici

např. Bismarka, Napoleona III: A naopak idea odumření státu je typická pro levici.

0 0
možnosti
RH

Kruton

15. 12. 2010 8:45
Re: Tak idea pečovatelského státu je typická pro pravici

Kdy jste viděl levici usilovat o odumření státu. Možná jen teoreticky.. Vždy pod vládou levice stát posiloval...

0 0
možnosti
  • Počet článků 279
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2498x
Jsem zastánce svobody jednotlivce a laissez-faire kapitalismu a hlásím se k odkazu myslitelů jako byl Ludwig von Mises, Murray Rothbard nebo Frederic Bastiat. Především jsem však stoupencem filozofie Objektivismu americké filozofky a spisovatelky Ayn Randové, podle mě nejvýznamnější obhájkyně svobody jednotlivce a kapitalismu. Od začátku 2014 člen Strany svobodných občanů, od 2019 místopředseda strany, dříve předseda středočeského krajského sdružení, lídr koalice Svobodných a Soukromníků pro volby do středočeského krajského zastupitelstva pro rok 2016 a středočeský lídr do parlamentních voleb 2017. V současné době zastupitel v Berouně za sdružení Lepší Beroun, které kandidovalo s podporou Svobodných a prosazuje jejich zásady komunální politiky. Dále mě lze charakterizovat jako příležitostného cyklistu, malíře, berounského patriota, příznivce jazzu a art-rocku a špatného hráče billiardu.