Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Y

Ygrain

17. 6. 2010 7:18
Tsss...

Dlouho jsem se do těchto diskusí nechtěla plést, ale tohle mě opravdu nadzvedlo: "Jednotlivci jsou však plně odpovědni za to, v jakém prostředí a společenském systému žijí". Tohle je omluvenka pro cokoli, co se kterémukoli fanatikovi v hlavě vylíhne. Všichni jsou tedy vinni vším a lze jim udělat cokoli - podříznout, vybombardovat, postřílet, otrávit... Mohu se zeptat, od kolika měsíců nebo let života tato odpovědnost platí?

Netroufám si posoudit, jestli to, co Mašínové udělali, bylo nebo nebylo nutné, ale svým jednáním se pouze postavili na roveň těm, proti kterým bojovali. A kvůli tomu si jich vážit rozhodně nemohu. Ze světa i od nás je dostatek příkladů lidí, kteří proti krutým režimům bojovali bez toho, aniž by někoho zabíjeli - to jsou pro mě ti praví hrdinové.

0 0
možnosti
JK

Josef Kolář

19. 6. 2010 21:10
Re: Tsss...

Nemáte pravdu. Člověka, který nasilí oplácí není možné postavit na roveň člověku, který s nasilím začal. Zase na druhou stranu máte pravdu s tím, že existovali lidé nebo existují lidé, kteří bojovali nebo bojují proti zločineckým režimům bez toho, aniž by někoho zabíjeli. Bojovat proti komunismu bez násilí bylo zřejmě mimo dovednosti Mašínů a tak aby do toho alespoň nějak šli, tak holt s násilím.

0 0
možnosti

ellukas

17. 6. 2010 6:51
Vaše myšlenková konstrukce je velmi chatrná

protože se neopirá o fakta:  1) každý stát, nejenom ten komunisatický, je násilím, jak hlasají naprosto správně libertariáni a anarchisti, naprosto liberální a demokratický nevyjímaje. V tom případě činy bratří Mašínů, mohou ospravdlńovat jakýkoliv terorismus kdekoliv.

Za druhé komunisté nemohli sami vyhlásili třídní boj, v podstatě válku vůči svým odpůrcům, když jak sám uvádíte, žádné neměli. Jak sám uvádite, mlčenlivá většina byla pro, nebo alespoň nebyla proti. Za ten komunismus bojoval jak Horáková, tak otec Mašín (viz program Za svobodu, který byl sepisován v době paktu Ribentrov Molotov a který se stal základem košického vládního programu.

Za čtvrté komunismus bylo vždy možné svrhnout pokojně a bez použití násíli, jak ukázaly dějiny Charty 77 a sametová revoluce. Použití násilí naopak komunisty posiluje, to co tedy dělali bratří Mašinové, bylo neefektivní. Když totiž jejich odpůrci šahali k hanebným prostředkům, proč by to nemohli dělat sami.

0 0
možnosti
W

wiki5.5

17. 6. 2010 7:12
Re: Vaše myšlenková konstrukce je velmi chatrná

clovece tak by me zajimalo, jestli jste absolvoval aspon stredni skolu... ale obavam se, ze ani zakladni

0 0
možnosti
W

wiki5.5

17. 6. 2010 4:46
tohle je moc pekny

clanek...moc R^

0 0
možnosti

s-s-in

17. 6. 2010 1:48
já to vidím takhle

kdyby při tom svém pokusu o útěk postříleli tisíc ozbrojených pohraničníků nebo policistů nebo bůhvíkoho kdo je přímo ohrožoval tak bych to bral jako nutnost... nicméně podříznout spoutaného člověka, a je jedno čím onen člověk byl, je sprostá vražda a řadí se tím na úroveň současných muslimských fanatiků (kteří přece bojují za svou vlastní svobodu)

0 0
možnosti
K

kaktusak

17. 6. 2010 0:28
Zaslouží vyznamenání jako všichni vrazi - vězení

Komunistická ideologie má v praxi především pozitivní výsledky. Příklad třeba ČSSR dokládá, že k žádnému úpadku nedošlo, naopak nastal všestranný rozvoj. Excesy se především v počátku také bohužel vyskytly, ale to platí o každé společnosti, zejména kapitalistické. S Maem a Pol Potem spolupracoval "demokratický" Západ, proto si jedině on může přičíst na konto jejich oběti. V SSSR za Gorbačova lidé socialismus naopak podporovali, musel být odstraněn byrokraticky a vojensky. 

Jste neinformován o idejích komunismu. Stavět proti sobě jednotlivce a kolektiv je nesmysl. Lidé jsou společenští tvorové, ta společnost může mít kapitalistickou formu hierarchickou a především soupeřící, nebo formu komunistickou, tj. rovnoprávnou a především spolupracující. V komunismu nemají být schopní prostředkem k blahobytu neschopných. Tak to funguje spíše v kapitalismu. Třídní boj je objektivní vlastnost kapitalismu, na níž nemají komunisté žádný vliv. Komunismus proto svobodu nevezme, ale naopak přinese.

0 0
možnosti
K

kaktusak

17. 6. 2010 0:32
Re: Zaslouží vyznamenání jako všichni vrazi - vězení

Každý stát používá násilí proti svým odpůrcům. V buržoazním státě vládnou "majitelé", kteří se nechávají živit prací ostatních. Komu se to nelíbí, ten se vystavuje hrozbě buržoazního teroru. Taková společnost je nespravedlivá a je potřeba ji změnit.

Budoucnost lidstva je v komunismu.

0 0
možnosti
B

Bernard_Gui

17. 6. 2010 0:01
Ano , ale nejen oni !

http://protikomunisticke.misto.cz/

0 0
možnosti
M

milpoded

16. 6. 2010 23:44
dik za pekny pohled nasocialismus

shrnuty v prvnim odstavci. Opravdu skvostny pohled, Vas prumerneho clovicka, patriota z Berouna.;-D

0 0
možnosti
JK

Josef Kolář

19. 6. 2010 22:00
Re: dik za pekny pohled nasocialismus

No mě přijde, že minimálně už dle úrovně toho, jak pan Zálom píše, jej lze považovat za člověka nadprůměrného. (Pokud bych se alespoň nyní, na chviličku, rozhodl toto pojmenovávání na člověka pod-, nad-, průměrného používat. Škatulkování tohoto druhu jinak nepoužívám.)

0 0
možnosti
JK

jaroslav_1

16. 6. 2010 23:41
Pasivita

Cituji: "Ať už pokladník nebo svázaný esenbák, toto jsou oběti svého vlastního jednání - pasivity nebo přímé podpory komunistické tyranie." Je tedy váš názor takový, že pasivní lidé té doby si v podstatě zasloužili být zavražděni? Nebo nezasloužili, ale když už je někdo zavraždil, tak jejich chyba, neměli být pasivní?

0 0
možnosti

ellukas

17. 6. 2010 6:53
Re: Pasivita

Tady pan autor ospravedlnil všechny teroristické útoky, které provádějí v Izraeli palestinští sebevrazi, praví to žáci Mašínů.

0 0
možnosti
SH7

sir Humphrey 777

16. 6. 2010 23:32
ANO.

0 0
možnosti
K

kaktusak

17. 6. 2010 0:43
NE.

0 0
možnosti
L

lrkfa

16. 6. 2010 23:30
A co zločiny kapitalismu?

Desítky milionů mrtvých.!

0 0
možnosti
  • Počet článků 279
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2498x
Jsem zastánce svobody jednotlivce a laissez-faire kapitalismu a hlásím se k odkazu myslitelů jako byl Ludwig von Mises, Murray Rothbard nebo Frederic Bastiat. Především jsem však stoupencem filozofie Objektivismu americké filozofky a spisovatelky Ayn Randové, podle mě nejvýznamnější obhájkyně svobody jednotlivce a kapitalismu. Od začátku 2014 člen Strany svobodných občanů, od 2019 místopředseda strany, dříve předseda středočeského krajského sdružení, lídr koalice Svobodných a Soukromníků pro volby do středočeského krajského zastupitelstva pro rok 2016 a středočeský lídr do parlamentních voleb 2017. V současné době zastupitel v Berouně za sdružení Lepší Beroun, které kandidovalo s podporou Svobodných a prosazuje jejich zásady komunální politiky. Dále mě lze charakterizovat jako příležitostného cyklistu, malíře, berounského patriota, příznivce jazzu a art-rocku a špatného hráče billiardu.