Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nastal čas na masivní projevy občanské neposlušnosti?

Čas od času nastává v životě státu doba, kdy se k moci dostanou lidé nadmíru neschopní a zároveň všeho schopní. Koneckonců, české země s tím mají své bohaté zkušenosti.

A dnes, po více než třiceti letech, nám opět vládnou lidé otevřeně nepřátelští naší svobodě. Koronavirus jim poskytl pohodlnou záminku, jak popustit své nenávisti uzdu. A oni si to náramně užívají.

Pociťujeme to na sobě již téměř rok. Vloni v únoru jsem kdesi napsal, že se neobávám koronaviru, jako spíš toho, že se jej naše vláda bude snažit řešit. Skutečnost dalece předčila moje obavy. Jsme svědky a zároveň oběti nejmasivnějšího pošlapávání naší svobody od pádu totality.

Dalo by se snad pochopit, že veřejnost má z koronaviru strach a tak se na krátkou dobu vzdá určité části své svobody výměnou za rychlé vyřešení epidemie. Jenomže místo toho vidíme, že jednotlivá opatření, jako například zákaz podnikání, kýžený efekt nemají. Pokud ovšem tím efektem nemá být totální poroba živnostníků a malých podnikatelů v této zemi - pak vládní opatření fungují téměř dokonale. "Ti, kteří by byli ochotni se vzdát svobody výměnou za chvilkové bezpečí, si nezaslouží ani svobodu ani bezpečí," řekl Benjamin Franklin. Ztratili jsme svobodu a čísla nakažených stoupají. Vzdali jsme se svobody a nezískali výměnou nic.

Je třeba si uvědomit, že nejsme majetkem vlády. Máme občanskou povinnost, chceme-li se nazývat občany, posuzovat každé vládní opatření, každou vyhlášku a každý zákon z pohledu vyššího principu, z principu svobody!

Nemáme povinnost slepě poslouchat. Tou nejdůležitější občanskou vlastností není bezmezná poslušnost a slepá důvěra vůči těm, kteří drží v rukou politickou moc. V určitých dobách je a musí být občanská neposlušnost zbraní odpovědného občana. A v takové době se nyní nacházíme.

Domnívám se totiž, že Babišova vláda podporovaná impotencí tzv. parlamentní opozice již promarnila jakékoliv šance na normální diskuzi a občanská neposlušnost se stala poslední možností, jak s ní zahájit účinnou polemiku. Politická moc totiž pochází od občanů. Zneužít tuto moc proti nim, obírat je masivně o jejich svobodu, je neobhajitelný rozpor a nabízí se otázka, od jakých principů pak taková vláda odvozuje svoji legitimitu.

“K zajištění práv se ustanovují mezi lidmi vlády, odvozující svoje oprávněné pravomoci ze souhlasu těch, jimž vládnou, a kdykoliv počne být některá vláda těmto cílům na překážku, má lid právo ji změnit nebo zrušit a ustanovit vládu novou”, tak praví americká Deklarace nezávislosti, nejdokonalejší politický dokument západní civilizace.

Impotentní opozice opatrně tvrdí, že nadějí pro změnu vlády budou letošní parlamentní volby. Ovšem ruku na srdce, může někdo této opozici důvěřovat, že právě ona je nadějí na to, že naší svobodu získáme zpět? Nedávají tzv. opoziční strany svým tichým souhlasem najevo, že ony by epidemii koronaviru řešily stejně. Nebo lépe řečeno neřešily, spíše ji zneužily pro destruktivní, sadistické uplatňování moci nad lidmi? Čekat do října a doufat, že změna přijde od Pirátů či od ODS, je zoufale naivní. Občanská neposlušnost těch, kterým vláda zakázala pracovat, zajišťovat živobytí svých rodin, v podstatě žít, je jediným východiskem. Otevřít svoje podniky, začít pracovat. Přestat být dobrovolnými obětními beránky vládní neschopnosti řešit kolaps zdravotnictví.

Současná politická garnitura nebojuje s koronavirem. Bojuje s námi, se svobodnými občany - domnívá se totiž, že jsme snadnější cíl nežli koronavirus. Dokažme jí, že to tak v žádném případě není!

(Upravená verze proslovu, který jsem pronesl v neděli 10. ledna na demonstraci na Staroměstském náměstí)

Autor: Luboš Zálom | úterý 12.1.2021 14:28 | karma článku: 32,96 | přečteno: 1258x
  • Další články autora

Luboš Zálom

Chvála neposlušnosti

Austrálie zavedla tábory pro odpírače karantény. Kanadský Quebec zavádí pro neočkované občany speciální daň. Řecko jim zase uděluje pokutu 100 euro měsíčně. Itálie se chystá zakázat neočkovaným chodit do práce...

14.1.2022 v 18:43 | Karma: 40,83 | Přečteno: 2238x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Luboš Zálom

Vydržme!

17. listopad je nebo spíše měl by být svátkem těch, kteří se neohnuli a nepodvolili. A dokázali se v pravý čas postavit za svou věc a za svoji svobodu.

18.11.2021 v 15:20 | Karma: 35,07 | Přečteno: 1101x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Luboš Zálom

Volby skončily. Nezapomeňte.

Před necelým měsícem skončily volby, které byly mnohými líčeny jako přelomové. Jako cesta ke změně. Na jaké změny se tedy můžeme těšit?

2.11.2021 v 15:00 | Karma: 23,99 | Přečteno: 804x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Luboš Zálom

Morální architektura zelených koncentráků

Volební kampaň by dnes více než kdy jindy měla akcentovat téma svobody, práv jednotlivce, ekonomických principů a trhu. Místo toho jsme se dočkali obvyklého festivalu ideové vyprázdněnosti a plochých frází.

29.9.2021 v 13:08 | Karma: 33,31 | Přečteno: 1026x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Luboš Zálom

I ty můžeš skončit na ulici

Česká města se stále více potýkají s problémem bezdomovectví. Nejde jen o smutně známá prostranství ve velkých městech, jako je pražský Hlavák nebo Anděl, ale problém se týká stále více i menších měst. Co s tím?

21.9.2021 v 10:43 | Karma: 24,51 | Přečteno: 699x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 279
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2498x
Jsem zastánce svobody jednotlivce a laissez-faire kapitalismu a hlásím se k odkazu myslitelů jako byl Ludwig von Mises, Murray Rothbard nebo Frederic Bastiat. Především jsem však stoupencem filozofie Objektivismu americké filozofky a spisovatelky Ayn Randové, podle mě nejvýznamnější obhájkyně svobody jednotlivce a kapitalismu. Od začátku 2014 člen Strany svobodných občanů, od 2019 místopředseda strany, dříve předseda středočeského krajského sdružení, lídr koalice Svobodných a Soukromníků pro volby do středočeského krajského zastupitelstva pro rok 2016 a středočeský lídr do parlamentních voleb 2017. V současné době zastupitel v Berouně za sdružení Lepší Beroun, které kandidovalo s podporou Svobodných a prosazuje jejich zásady komunální politiky. Dále mě lze charakterizovat jako příležitostného cyklistu, malíře, berounského patriota, příznivce jazzu a art-rocku a špatného hráče billiardu.