Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fridays For Reason #5: Racionálně o globálním oteplování

Za oteplování zemského klimatu může člověk. To je mantra, kterou slýcháme takřka na každém kroku. Ale co ostatní faktory, které se na změnách klimatu podílejí? O těch se příliš nemluví ani nepíše.

Proč tomu tak je? Pokud přijmeme názor, že vše je vina lidí, jako nepopiratelný fakt, jsme ochotni přijmout pocit viny. A vinu následuje trest. Jsme ochotni nechat se ovládat.

Jenomže ono je to celé opět trochu jinak. Faktorů, které v součtu vytvářejí zemské klima, je celá řada, a vyzdvihovat jen jeden z nich je tak trochu vědecky nepoctivé. Ono je to ostatně nepoctivé v jakémkoliv ohledu.

Klima je nesmírně složitý systém, k jehož pochopení rozhodně nestačí jen “vidět CO2 v atmosféře.” Obrázek o vývoji klimatu poskytuje i výzkum půdy, hornin nebo ledovců. Tím se mimo jiné zabýval český vědec, pedolog profesor Miroslav Kutílek, mezinárodně uznávaný odborník a šéfredaktor renomovaného vědeckého žurnálu Soil and Tillage Research. Jeho kniha Racionálně o globálním oteplování, která vyšla v roce 2008, nabízí celkový pohled na faktory, které se na soustavných změnách zemského klimatu podílejí.

Autor nijak nepopírá, že by docházelo k určitému růstu teplot. Pomocí nepřímých, tzv. proxy metod však dospívá k závěru, že klimatický panel IPCC se mýlí nebo lže, když označuje současný růst teplot za nejvyšší za posledních tisíc let. Středověká teplá perioda, která vrcholila kolem roku 1400, stejně jako římská teplá perioda, byla teplejší než dnešní globální teplota. Profesor Kutílek pokládá tzv. skleníkovou hypotézu za neprokázanou. Naopak se ukazuje, že nejprve roste teplota a až potom objem CO2 v atmosféře. Důkazem jsou měření prováděná na antarktických vrtech, které nabízejí pohled 400 tisíc, resp. 740 tisíc let nazpět. 

Obávám se, že studenti, kteří během školního roku každý pátek stávkují za záchranu klimatu, nikdy neslyšeli o faktorech, které ovlivňují zemské klima. Profesor Kutílek jich uvádí celou řadu. Jde zejména o změny sluneční aktivity a intenzity záření, které dopadá na Zemi, dále kontinentální drift a změny v mořských proudech. Důležitým faktorem jsou změny zemského magnetického pole a vliv aerosolů ve svrchních vrstvách atmosféry. Samozřejmě, jedním z faktorů jsou i skleníkové plyny. Důležitější než CO2 je však vodní pára. To vše dohromady vytváří systém, v němž se jednotlivé faktory doplňují a působí periodicky. Není žádný důvod tvrdit, že právě nyní je jediným faktorem lidská produkce CO2.

Záškoláci, kteří dle svých slov bojují za klima, požadují, abychom naslouchali vědcům. Dobrá, nyní mají šanci. Profesor Miroslav Kutílek byl mezinárodně uznávaným vědcem, jehož erudici nemůže popřít ani taková autorita, jako klimatická svatá panenka Gréta. 

Jsou to vlastně ve skutečnosti klimatičtí aktivisté, kdo si přeje ovlivňovat přirozený systém zemského klimatu. Jejich cílem je politicky ovládnout nejen lidi, ale i tak mocné síly, jako je třeba sluneční aktivita, mořské proudy nebo sopečná činnost. Jako by jednali dle komunistického hesla “poručíme větru, dešti”. S trochou nadsázky, bojovníci za klima si s komunisty příliš nezadají. Pouze jsou přebarvení na zeleno. Snažit se zavádět jakýsi globální klimatický komunismus bude mít nepochybně stejný průběh a stejné následky, jako už tento druh lidí předvedl během dvacátého století.

Větru, dešti, tím méně klimatu se ale poroučet nedá. Poroučet se dá jen lidem. Pokud se ovšem nechají.

Na viděnou za týden.

 

Autor: Luboš Zálom | pátek 2.8.2019 13:20 | karma článku: 35,63 | přečteno: 1346x
  • Další články autora

Luboš Zálom

Chvála neposlušnosti

Austrálie zavedla tábory pro odpírače karantény. Kanadský Quebec zavádí pro neočkované občany speciální daň. Řecko jim zase uděluje pokutu 100 euro měsíčně. Itálie se chystá zakázat neočkovaným chodit do práce...

14.1.2022 v 18:43 | Karma: 40,83 | Přečteno: 2238x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Luboš Zálom

Vydržme!

17. listopad je nebo spíše měl by být svátkem těch, kteří se neohnuli a nepodvolili. A dokázali se v pravý čas postavit za svou věc a za svoji svobodu.

18.11.2021 v 15:20 | Karma: 35,07 | Přečteno: 1101x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Luboš Zálom

Volby skončily. Nezapomeňte.

Před necelým měsícem skončily volby, které byly mnohými líčeny jako přelomové. Jako cesta ke změně. Na jaké změny se tedy můžeme těšit?

2.11.2021 v 15:00 | Karma: 23,99 | Přečteno: 804x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Luboš Zálom

Morální architektura zelených koncentráků

Volební kampaň by dnes více než kdy jindy měla akcentovat téma svobody, práv jednotlivce, ekonomických principů a trhu. Místo toho jsme se dočkali obvyklého festivalu ideové vyprázdněnosti a plochých frází.

29.9.2021 v 13:08 | Karma: 33,31 | Přečteno: 1026x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Luboš Zálom

I ty můžeš skončit na ulici

Česká města se stále více potýkají s problémem bezdomovectví. Nejde jen o smutně známá prostranství ve velkých městech, jako je pražský Hlavák nebo Anděl, ale problém se týká stále více i menších měst. Co s tím?

21.9.2021 v 10:43 | Karma: 24,51 | Přečteno: 699x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 279
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2498x
Jsem zastánce svobody jednotlivce a laissez-faire kapitalismu a hlásím se k odkazu myslitelů jako byl Ludwig von Mises, Murray Rothbard nebo Frederic Bastiat. Především jsem však stoupencem filozofie Objektivismu americké filozofky a spisovatelky Ayn Randové, podle mě nejvýznamnější obhájkyně svobody jednotlivce a kapitalismu. Od začátku 2014 člen Strany svobodných občanů, od 2019 místopředseda strany, dříve předseda středočeského krajského sdružení, lídr koalice Svobodných a Soukromníků pro volby do středočeského krajského zastupitelstva pro rok 2016 a středočeský lídr do parlamentních voleb 2017. V současné době zastupitel v Berouně za sdružení Lepší Beroun, které kandidovalo s podporou Svobodných a prosazuje jejich zásady komunální politiky. Dále mě lze charakterizovat jako příležitostného cyklistu, malíře, berounského patriota, příznivce jazzu a art-rocku a špatného hráče billiardu.