Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fridays For Reason #1: Skeptický ekolog

Jak to tak vypadá, pravidelné páteční studentské protesty Fridays For Future se během prázdnin konat nebudou. Studenti se pravděpodobně během volna nechtějí vyčerpávat bojem o záchranu planety.

Další demonstrace nás tedy pravděpodobně čekají až zase v září, se začátkem školního roku.

Co takhle tedy teď ty volné pátky využít k dohnání zameškaného studia? Demonstrujícím studentům by rozhodně neškodilo doplnit si vzdělání zejména v tom oboru, k němuž se tak sebevědomě a kategoricky vyjadřují, tedy v otázkách ekologie, klimatu, ale také v ekonomických otázkách, protože náš vztah k životnímu prostředí je z velké části otázka ekonomická. 

Nevím, kolik knih na téma ekologie a ekonomie stávkující záškoláci přečetli, a z čeho si vlastně své postoje utvořili. Možná jen papouškují to, co jim vzkazuje švédská Gréta. Možná by, pokud dostanou možnost se seznámit i s jinými prameny, mohli přijít na to, že ne všechno je tak černé, jak jim tvrdí autority zeleného hnutí. A možná přijdou na to, že v příštím školním roce by se pátky daly strávit užitečněji.

Začněme tedy zvolna.

Roku 2001 vydal dánský ekonom, mimochodem bývalý člen Greenpeace, Bjorn Lomborg knihu, která v češtině vyšla pod názvem Skeptický ekolog. V ní na konkrétních datech, statistikách a číselných řadách vyvrací mnohé zažité mýty o vyčerpání surovinových zdrojů, ničení lesů, vymírání živočišných druhů, i o globálním oteplování. Data by bylo vhodné dnes, po osmnácti letech, aktualizovat, nicméně lze říct, že Lomborgovy závěry jsou stále platné: ano, lidstvo čelí mnoha problémům, naprostou většinu z nich jsme však schopni řešit za pomoci nástrojů naší technologicky vyspělé civilizace, místo toho, abychom naopak náš technologický pokrok a materiální růst podvazovali regulacemi a zákazy. Většina z tezí ekologického hnutí jsou lži, přehánění, překrucování, manipulace s čísly. Lze s úspěchem tvrdit, že je to právě ekonomický růst a materiální blahobyt, co je tím hlavním faktorem, který pomáhá chránit přírodu a uchovat ji tak, aby se z ní mohly těšit i další generace - aby z ní mohly mít užitek nejen estetický, ale i hmotný. 

Posuďte sami - namátkou můžeme nalistovat kupříkladu pasáže týkající se problematiky úbytku lesů. 

“Chápání tropických lesů jako životně důležitého zdroje má dva hlavní důvody. V 70. letech se tvrdilo, že deštné pralesy jsou plícemi země. Ještě v červnu 2000 WWF argumentoval pro záchranu brazilské Amazonie tím, že jsou plícemi světa. To je však jen mýtus. Jistě, rostliny vytvářejí pomocí fotosyntézy kyslík, v procesu hynutí a rozkladu však přesně stejné množství kyslíku spotřebovávají. V celkovém souhrnu tak pralesy (kde stromy rostou volně a staré stromy odumírají a padají k zemi, takže celková biomasa je přibližně stálá) kyslík v konečném výsledku ani neprodukují, ani nespotřebovávají. I kdyby všechny rostliny na zemském povrchu i v mořích uhynuly a pak se rozložily, spotřeboval by tento proces méně než jedno procento kyslíku v atmosféře.”

“Zároveň je o situaci našich lesů rozšířena řada falešných dojmů. Většina lidí se domnívá, že za posledních 50 let se vykácela rozsáhlá území deštného pralesa a stejně tak lesů mírného klimatického pásu. Tuto představu pomáhají utvrdit prohlášení takového typu, jaká jsme výše citovali od WWF. Ukázali jsme však, že v tomto období k žádnému poklesu globální rozlohy lesů nedošlo. Pravdou je naopak to, že Evropa se zbavila většiny svých lesů do konce středověku, aby vytvořila prostor pro zemědělství a větší počet obyvatel.”

Kniha Skeptický ekolog, ač není právě tenká, je napsána čtivým jazykem. Poskytuje základní argumentaci, jak čelit environmentalistické propagandě a jejím tezím, které jsme vlastně mnohdy přijali, aniž bychom si je dovolili zpochybňovat - kdo by chtěl popírat, že Země přichází o deštné pralesy? Kdo by chtěl zpochybňovat, že lidstvo nezvládá vlastní produkci odpadu? Kdo by chtěl tvrdit, že lidstvo nehubí živočišné druhy? Lomborgův Skeptický ekolog ukazuje na nezpochybnitelných datech, že je vše trochu jinak.

Průměrný student je schopen tuto knihu přelouskat za méně než týden. Takže za sedm dní si v rámci Fridays For Reason představíme další knihu na téma ekologie, která by mohla stávkujícím záškolákům otevřít oči.

 

Autor: Luboš Zálom | pátek 5.7.2019 14:37 | karma článku: 28,17 | přečteno: 748x
  • Další články autora

Luboš Zálom

Chvála neposlušnosti

Austrálie zavedla tábory pro odpírače karantény. Kanadský Quebec zavádí pro neočkované občany speciální daň. Řecko jim zase uděluje pokutu 100 euro měsíčně. Itálie se chystá zakázat neočkovaným chodit do práce...

14.1.2022 v 18:43 | Karma: 40,83 | Přečteno: 2238x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Luboš Zálom

Vydržme!

17. listopad je nebo spíše měl by být svátkem těch, kteří se neohnuli a nepodvolili. A dokázali se v pravý čas postavit za svou věc a za svoji svobodu.

18.11.2021 v 15:20 | Karma: 35,07 | Přečteno: 1101x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Luboš Zálom

Volby skončily. Nezapomeňte.

Před necelým měsícem skončily volby, které byly mnohými líčeny jako přelomové. Jako cesta ke změně. Na jaké změny se tedy můžeme těšit?

2.11.2021 v 15:00 | Karma: 23,99 | Přečteno: 804x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Luboš Zálom

Morální architektura zelených koncentráků

Volební kampaň by dnes více než kdy jindy měla akcentovat téma svobody, práv jednotlivce, ekonomických principů a trhu. Místo toho jsme se dočkali obvyklého festivalu ideové vyprázdněnosti a plochých frází.

29.9.2021 v 13:08 | Karma: 33,31 | Přečteno: 1026x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Luboš Zálom

I ty můžeš skončit na ulici

Česká města se stále více potýkají s problémem bezdomovectví. Nejde jen o smutně známá prostranství ve velkých městech, jako je pražský Hlavák nebo Anděl, ale problém se týká stále více i menších měst. Co s tím?

21.9.2021 v 10:43 | Karma: 24,51 | Přečteno: 699x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

KOMENTÁŘ: Na vině je přece vždycky žena... Feriho případ odstartoval změny

24. dubna 2024

Premium Tři roky nepodmíněně a zaplacení odškodného třem obětem. Takovým potvrzením rozsudku v pondělí...

Opilá policistka, která zaklekla dívku před klubem, nijak potrestaná nebyla

24. dubna 2024  9:55

Policista, který v únoru na pražském Smíchově brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku, byl zproštěn...

Šojguův zástupce skončil v poutech, za vzetí obřího úplatku mu hrozí vězení

24. dubna 2024  9:36

Ruské úřady v úterý večer informovaly o zadržení náměstka ruského ministra obrany Timura Ivanova...

Konec výjimky, Stanjura chystá daň na tiché víno. Lidovci nejsou proti

24. dubna 2024  9:16

Výjimka ze spotřební daně pro tiché víno, kterou loni při jednání o úsporném balíčku uhájili...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 279
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2498x
Jsem zastánce svobody jednotlivce a laissez-faire kapitalismu a hlásím se k odkazu myslitelů jako byl Ludwig von Mises, Murray Rothbard nebo Frederic Bastiat. Především jsem však stoupencem filozofie Objektivismu americké filozofky a spisovatelky Ayn Randové, podle mě nejvýznamnější obhájkyně svobody jednotlivce a kapitalismu. Od začátku 2014 člen Strany svobodných občanů, od 2019 místopředseda strany, dříve předseda středočeského krajského sdružení, lídr koalice Svobodných a Soukromníků pro volby do středočeského krajského zastupitelstva pro rok 2016 a středočeský lídr do parlamentních voleb 2017. V současné době zastupitel v Berouně za sdružení Lepší Beroun, které kandidovalo s podporou Svobodných a prosazuje jejich zásady komunální politiky. Dále mě lze charakterizovat jako příležitostného cyklistu, malíře, berounského patriota, příznivce jazzu a art-rocku a špatného hráče billiardu.