Česká televize je nástrojem propagandy

22. 03. 2018 13:46:58
Obavy o podstatu veřenoprávních médií vzbouřily v minulých týdnech český mediální a politický rybníček. Nesahejte nám na Českou televizi! Je ohrožena její nezávislost!

Ale lze tady vůbec o nějaké nezávislosti mluvit? A kromě nezávislosti je na pořadu dne ještě jeden pojem, ve vztahu k médiím velmi podstatný: nezaujatost, objektivita. Jako by už tuto druhou vlastnost od současných médií nikdo nečekal, opakuje se slovo nezávislost jako mantra, o jejímž obsahu už málokdo uvažuje. Jestliže nezávislostí lze chápat tvůrčí svobodu či neodvislost od mocenských nebo majetkových struktur, potom nezávislost médií není nic jiného než pouhá chiméra.

Nikoho by ani nenapadlo mluvit o nezávislosti v případě soukromých médií - tam jsou finanční vazby jasně dané a z nich vyplývají i zájmy, které tato média hájí, a nevyhnutelně z nich plyne tvůrčí forma či programová skladba. V případě médií veřejnoprávních však máme falešný pocit, že patří nám všem občanům a že jejich zájmy také hájí. Poskytuje prý veřejnou službu. Tento falešný koncept je nám vtloukán do hlavy v podstatě po celých téměř třicet let naší polistopadové existence, ruku v ruce se zhoubným vlivem havlovské, nepolitické politiky.

Nesmyslnost a neuchopitelnost pojmu veřejná služba pak vytváří pohodlné vzduchoprázdno, v němž se mohou pohybovat rozličné názorové skupiny s cílem upevňovat si, aniž by byly komukoliv odpovědné, svoji politickou moc. Falešná představa, že média, která vlastně patří všem, musejí být automaticky nezávislá a nezaujatá, jim pak poskytuje výhodnou obrannou pozici kdykoliv, kdy se někdo pokusí vazby a politické cíle té či oné skupiny odkrýt.

Česká televize není nezávislá. Je zaujatým propagandistickým nástrojem nositelů kolektivismu a etatismu, současného post-demokratického socialismu, eurofederalismu či lépe řečeno euronacionalismu, multikulturalismu a v neposlední řadě antikapitalismu. Programová skladba, zejména co se týká publicistiky, toto zaměření České televize odhaluje v celé nahotě.

Kolik lidí by se vydalo na Václavské náměstí demonstrovat, kdyby Česká televize začala vysílat programy, v nichž by se fašismus či komunismus líčil v pozitivním světle, jako něco vnitřně morálního, správného, třebaže zatím politicky nedobře uchopeného? Pobouření veřejnosti by bylo na místě. Jenomže přesně tohle Česká televize dělá, v základní myšlenkové rovině obhajobou principů, na nichž tyto dvě ideologie stojí. V zásadě pak už nezáleží na tom, zda politickou implikací těchto principů bude fašismus či komunismus, nebo zda povedou jinými cestami k méně brutálním, ve své podstatě však stejně svobodu pošlapávajícím politickým směrům, jakým bezesporu je i dnešní "eurodemokratura". Naopak zastáncům svobody je prostor v této prý nezávislé, nezaujaté televizi poskytován jen velmi zřídka.

A kolik lidí by šlo demonstrovat, kdyby se Česká televize pokoušela cíleně indoktrinovat děti a vychovávat z nich poslušné zastánce silného, na vše dohlížejícího, a vše objímajícího státu?

Ale počkat! Ono se to děje!

Například 13. března odvysílal dětský kanál Déčko (patřící pod ČT) zábavně-vzdělávací pořad (Bankovkovi, epizoda Daně: http://decko.ceskatelevize.cz/bankovkovi), v němž se pokusil dětem vylíčit hroznou a bezútěšnou realitu světa bez daní, a vysvětlit jim, za co všechno můžeme (ne, musíme!) být státu vděčni. Kdo by bez daní stavěl silnice? Kdo by odvážel odpad? Kdo by produkoval energii? Kdo by nás chránil před zvůlí vykořisťovatelů, nenasytných kapitalistů, když ne stát? Děti, střezte se svobody! Odmítejte trh! Nenáviďte kapitalismus! Stát je váš přítel!

Česká televize samozřejmě nestydate a nadto ještě hloupě lže. Zda může fungovat stát bez daní (může; viz Ayn Randová: Government Financing in a Free Society), zda se má stát starat o výstavbu silnic či odvoz odpadu (nemá!), a jaký je vlastně jediný racionální účel státu (obrana před násilím) nemá smysl zde obšírně vysvětlovat - není to účelem tohoto textu, a bylo o tom napsáno mnoho článků i knih, v nichž je účelnost (von Mises, Rothbard) i morálnost (Randová) čistého kapitalismu dostatečně vysvětlena. Argument, který se jako nit táhne propagandou České televize, tedy "kdo by stavěl silnice, když by se o to nestaral stát", je již dnes okřídlenou metaforou omezeného uvažování etatistů, neschopných si připustit, jak fungují tržní mechanismy, je-li jim umožněno se plně projevit.

V poslední době tu a tam dostávají v médiích prostor zastánci trhu, svobody a kapitalismu, ať už prostřednictvím sociálních sítích nebo soukromých médií. Myšlenka svobody je stále hlasitější a projevuje se sama, živelně a přirozeně. Odpůrci svobody, kolektivisté a etatisté, tak chtě nechtě musejí přejít do protiútoku - mají k tomu vhodný nástroj, tak zvaná veřejnoprávní média s falešným puncem nezávislosti a objektivity.

Skutečně chceme takovou Českou televizi, která provádí soustavnou, cílevědomou ideovou masáž a vystavuje propagandě i malé děti? Jestliže je v této zemi respektována svoboda projevu (což už je dnes diskutabilní), potom mají samozřejmě všichni zastánci kolektivismu a silného státu plné právo šířit své myšlenky. Ale měli by to dělat na svoji odpovědnost, za své peníze a především čestně, nikoliv skrytě za maskou média, od něhož lidé naivně očekávají nezávislost. Médium, které by platil štědrý filantrop bojující za nastolení korporativismu, fašismu či jakékoliv jiné varianty socialismu ve světě, by samozřejmě nebylo nezávislé - a nikdo by to od něj nečekal. Stejně jako bychom to správně neměli čekat od České televize - která svoji programovou náplní bezpochyby bojuje za pevné nastolení korporativismu, fašismu či nějaké jiné varianty socialismu.

Slovo fašismus je zde plně na místě. Jedním z hlavních atributů fašismu je fungování nevolených politických institucí, které žijí vlastním životem mimo politickou kontrolu, přesto se však na politickém životě a vůbec dalším směřování státu valnou měrou podílejí. Česká televize funguje jako podpůrný propagační nástroj pro současný politický směr. Vytváří svoji vlastní politickou agendu, prohlubuje si svůj politický vliv. Není odpovědná žádnému voliči a je kontrolována jen oborovou radou, tedy Radou pro televizní a rozhlasové vysílání. Verdikt je zřejmý: Česká televize je fašistickou institucí, hrozbou svobodě i demokracii v této zemi.

Odtud pramení zoufalý jekot intelektuálních a kulturních autorit napojených na veřejnoprávní média. Jejich volání po mobilizaci veřejnosti na obranu nezávislosti ČT si tedy musíme správně přeložit. Volají nás na obranu jejich politického vlivu. Neměli bychom se jimi nechat zneužít.

----

Poznámka: Nedávno kdosi z českých politiků navrhoval zestátnění České televize. Byla by to o něco lepší varianta, než je současná veřejnoprávní mlha, protože státní televize by byla alespoň teoreticky pod dohledem voličů a její ředitelé, potažmo ti, kteří by je jmenovali, by nesli svoji politickou odpovědnost. Jediným čistým řešením, které by dokonale pročistilo vztahy a odhalilo vazby, a hlavně by Českou televizi postavilo na roveň ostatním médiím, je však pouze důsledná privatizace.

Autor: Luboš Zálom | čtvrtek 22.3.2018 13:46 | karma článku: 41.37 | přečteno: 2185x

Další články blogera

Luboš Zálom

Chvála neposlušnosti

Austrálie zavedla tábory pro odpírače karantény. Kanadský Quebec zavádí pro neočkované občany speciální daň. Řecko jim zase uděluje pokutu 100 euro měsíčně. Itálie se chystá zakázat neočkovaným chodit do práce...

14.1.2022 v 18:43 | Karma článku: 40.83 | Přečteno: 2234 | Diskuse

Luboš Zálom

Vydržme!

17. listopad je nebo spíše měl by být svátkem těch, kteří se neohnuli a nepodvolili. A dokázali se v pravý čas postavit za svou věc a za svoji svobodu.

18.11.2021 v 15:20 | Karma článku: 35.00 | Přečteno: 1101 | Diskuse

Luboš Zálom

Volby skončily. Nezapomeňte.

Před necelým měsícem skončily volby, které byly mnohými líčeny jako přelomové. Jako cesta ke změně. Na jaké změny se tedy můžeme těšit?

2.11.2021 v 15:00 | Karma článku: 23.99 | Přečteno: 804 | Diskuse

Luboš Zálom

Morální architektura zelených koncentráků

Volební kampaň by dnes více než kdy jindy měla akcentovat téma svobody, práv jednotlivce, ekonomických principů a trhu. Místo toho jsme se dočkali obvyklého festivalu ideové vyprázdněnosti a plochých frází.

29.9.2021 v 13:08 | Karma článku: 33.31 | Přečteno: 1026 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Nejistota ve všem

Shodou okolností jsem se díval na celou debatu Víta Rakušana ve Vyškově, protože jsem byl zvědavý na to, jestli se Ladislav Vrábel dostane k otázce. Dostal a dokonce více než jednou, protože měl doplňující otázky.

28.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 39.16 | Přečteno: 1012 | Diskuse

Jan Bartošek

Migrační pakt čeká poslední akt

Evropa se aktuálně plácá po ramenou, tedy spíš její čelní eurounijní představitelé, že v jednání členských států došlo ke shodě na konečné podobě tzv. migračního paktu. Obrazně, ale především mediálně.

28.3.2024 v 6:12 | Karma článku: 9.36 | Přečteno: 329 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 43.21 | Přečteno: 3163 | Diskuse

Petr Lachnit

Jarní příroda čistí tělo i duši. Česnek medvědí obzvláště

Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.

27.3.2024 v 8:38 | Karma článku: 9.46 | Přečteno: 141 | Diskuse

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 19.25 | Přečteno: 426 | Diskuse
Počet článků 279 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2498

Jsem zastánce svobody jednotlivce a laissez-faire kapitalismu a hlásím se k odkazu myslitelů jako byl Ludwig von Mises, Murray Rothbard nebo Frederic Bastiat. Především jsem však stoupencem filozofie Objektivismu americké filozofky a spisovatelky Ayn Randové, podle mě nejvýznamnější obhájkyně svobody jednotlivce a kapitalismu. Od začátku 2014 člen Strany svobodných občanů, od 2019 místopředseda strany, dříve předseda středočeského krajského sdružení, lídr koalice Svobodných a Soukromníků pro volby do středočeského krajského zastupitelstva pro rok 2016 a středočeský lídr do parlamentních voleb 2017. V současné době zastupitel v Berouně za sdružení Lepší Beroun, které kandidovalo s podporou Svobodných a prosazuje jejich zásady komunální politiky. Dále mě lze charakterizovat jako příležitostného cyklistu, malíře, berounského patriota, příznivce jazzu a art-rocku a špatného hráče billiardu.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...