Luboš Zálom

Venezuelskou cestou jak po másle

29. 09. 2017 13:42:13
Socialistický premiér Sobotka vyzval Specializovaný finanční úřad, aby prověřil růst ceny másla na našem maloobchodním trhu. Jenomže ve skutečnosti jde především o máslo na Sobotkově hlavě.

Úřad má zkontrolovat, zda je zdražení másla oprávněné. Nepřiživuje se někdo? Nejsou ceny nefér? Nejsou zisky firem nepřiměřené? A kolik by vlastně měla čtvrtka másla správně stát? Chybí už jen prohlášení o šmelinářích a keťasech, aby byla iluze z doby kolem roku 1948 dokonalá!

A co takhle zeptat se jinak? Jaké politické faktory, státní zásahy a intervence v součtu ovlivňují cenu máslo? Nemají na růstu ceny vinu nejrůznější socialisté, kteří bez přestání sypou do tržního soukolí písek, a pak, když se soukolí zadrhává, obviňují trh ze selhání?

Je přece jen snazší obvinit firmy z jakýchsi nekalostí, než otevřeně přiznat, že je to socialistická politika Evropské unie a její kvóty na nevýrobu mléka, co rapidní růst cen másla způsobilo. Od pana premiéra Sobotky, poslušného a servilního vazala bruselských ekonomických plánovačů, bychom snad takovou poctivou sebereflexi nemohli ani očekávat!

Na svobodném trhu neexistuje nic jako nepřiměřený zisk. Všechny extrémy, cenové výkyvy, nedostatky v zásobách, pokles kvality nebo výpadky v dodávkách jsou důsledky státních zásahů. A vinit z toho podnikatele a firmy a podezřívat je z jakýchsi nekalostí je prostě a jednoduše hanebnost.

Stejně se chovají socialističtí lumpové ve Venezuele: zlikvidovali trh, znemožnili lidem, aby hledali a uplatňovali cesty, jak svobodně vydělávat, a pak začali právě tyto lidi podezírat a trestat za své vlastní chyby. Venezuelské úřady ve spolupráci s armádou a policií vyšetřují podnikatele a maloobchodní řetězce, zda nějakým způsobem nevydělávají na nedostatku potravin a základního zboží. Trestají firmy i jednotlivce, kteří produkují nad povolený plán a prodávají mimo regulované ceny.

Ve Venezuele se k moci dostali lidé o několik řádů šílenější než pan premiér Sobotka a jeho soudruzi, liší se však jen v míře šílenství - socialistického šílenství. Neliší se však v základních premisách a v nenávisti vůči svobodě. Svoji nenávist vůči trhu a svobodě pan premiér Sobotka prokázal zcela jasně. Požadavkem na prošetření cen másla vydal jasný signál: ze svých vlastních chyb budeme obviňovat ty, kteří ve skutečnosti patří mezi jejich oběti.

Nechceme-li jít venezuelskou cestou, máme jen jedinou možnost: opustit myšlenku, že trh je něčím vnitřně defektním nebo dokonce zlým, co je třeba usměrňovat "moudrými" zásahy shora. Pokud to neuděláme, dříve či později nebudeme řešit jen cenu másla, ale i to, že jej nemáme na co namazat.

Autor: Luboš Zálom | karma: 35.84 | přečteno: 952 ×
Poslední články autora