Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KK

Majitel hospody, autoservisu, prodejny, pokud chce podnikat ve vlastní nemovitosti, klidně může, ale musí se podřídit nastaveným pravidlům. V případě kuřácké restaurace, pokud se mu ta pravidla nelíbí, ať tedy nepodniká. Co je na tom tak složitého? To nemá se soukromým vlastnictvím nic společného. Jen a jen s pravidly pro podnikání.

Když jim hygiena nařizovala bezdotykové baterie, tak taky takhle pištěli, že to je zásah do soukromého vlastnictví? Těžko, nepamatuju se.

6 7
možnosti
VB

podřídit se nastaveným pravidlům - nejsem proti.

Ale nově nastavená pravidla by měly platit pro nově vznikající provozy. Zkuste si představit:

jste v oblasti, kde chybí hospoda a průzkum vám ukáže, že zřízením kuřácké hospody se uživíte a i případnou hypotéku na zařízení splatíte, ale nekuřácká by vás neuživila. Založíte hospodu, vezmete půjčku a vesele podnikáte. Najednou příjde pár chytráků, kteří musí dbát o zdraví národa a změní vám pravidla. Kuřáci už nechodí a nekuřáci taky ne. Takže na krku dluhy z půjčky a zavřená hospoda, protože se neuživí.

no oni by možná i časem nekuřáci přešli, ale co když chytráci najednou zjistí, že musí dbát o zdraví ještě víc a nařídí, že bezmasá strava je to správné a zakážou podávání masitých jídel. A tak to půjde dokola. Kde skončí to nařizování?

8 1
možnosti
Foto

No, v Itálii jsou prej už trochu dál. Místo zajištění práv nekuřákům zajišťují práva migrantům a tak se rozhodli "zabavovat" soukromý majetek. Ostatně podle tvrzení mnohých zdejších diskutujících je přece soukromý majetek zároveň veřejným a stát má právo nařídit jak s ním bude nakládáno. Za jak dlouho dojde k nám i tahle vyspělá a civilizovaná libůstka "západu"?

16 0
možnosti
TV

Takhle umira svoboda, za potlesku ve stoje... kdo si nemuze zakon vynachvalit a mysli si, ze se ho netyka, at si pocka, na nej take dojde... az vam zakazi pit doma pivo(kafe), protoze je to nezdrave, nebo proto, abyste museli prave do kavaren, tak se budete divit nebesum...

14 6
možnosti
JK

Moja definícia kuřáka je: arogantný a egoistický blbec. Ešte som nestretol, žiadneho, ktorý by tejto definícii nevyhovoval.

Tento článok to len a len potvrdzuje...

3 18
možnosti

Tento článek?

A povšiml jste si, že autor je nekuřák?

16 0
možnosti
JZ

zákaz kouření je jednoznačně pozitivní věc. Nejde o to, že by někdo někomu nařizoval žít zdravě, ale o to, že žádný člověk nemůže být proti své vůli zcela zbytečně a bezdůvodně vystaven účinkům karciogenního plynu, produkovaného svévolně jiným člověkem. Někdy se nelze účinkům takových látek vyhnout, ovšem v případě cigaret je to opravdu zcela bezdůvodné a je správné, že je to zakázáno tam, kde to obtěžuje jiné lidi. A každý člověk má právo využívat nabídek a služeb, které jsou legální a dané smluvním vztahem.

Je nemysl tvrdit, že takové zákony nějak omezují svobodu podnikání. Žádné svobodné podnikání neexistuje, a to je dobře. Každý člověk, který něco nabízí jinému, je zcela zprávně vázán celou řadou dalších povinností, jako např. dodržovat hygienické či bezpečnostní předpisy, dodávat určenou míru a kvalitu zboží, dodržovat rovný přístup a jiné. Není možné tvtrdit, že svoboda podnikání je omezována třeba tím, že podnikatel nemůže legálně podvádět.

Stejně tak je nesmyslné tvrdit, že kdo chce, může nějaký princip či zákon po dohodě s protistranou porušovat. Je to jako by se nějaká vesnice domluvila, že se na jjeím uzemí bude legálně vařit pervitin s odůvodněním, že všichni obyvatelé souhlasí s výnosy jim z toho plynoucími.

A ještě něco - já jsem náružívý pijec kvalitního piva a sváteční kuřák marihuany a haše. Ale takovou sprostotu bych v sobě neměl - přijít s haší do knajpy a všem tam znepříjemňovat vychutnávání dobrého piva. Ale tohle vykládat nějakému strejci v nádražce...

12 16
možnosti
Foto

Není nesmyslné tvrdit, že tento zákaz omezuje svobodu podnikání, protože jí omezuje. Pokud chápete základní logické souvislosti jako je příčina a důsledek, musíte uznat, že před tímto zákazem si mohl podnikatel svobodně zvolit, že své podnikání zacílí na kuřáckou, nebo nekuřáckou klientelu. Po tomto zákazu tuto svobodu ztratil. Dokonce ti co investovali nemalé prostředky aby kuřáckou restauraci provozovali, jsou násilím donuceni provozovat pouze nekuřáckou provozovnu.

Je to fašistické rozhodnutí několika lidí, které znemožní velké skupině lidí, provozovatelů a jejich zákazníků uspokojovat si navzájem své potřeby, bez pronásledování státními agenty.

14 6
možnosti
JK

To je zase kapitální bejkovina. Súkromná hospoda je niečo úplne iné ako súkromný dom. Jedná sa v podstate o VEREJNÝ priestor, a nie súkromný. Verejný v tom zmysle, že do hospody či reštaurácie má vstup povolený každý - a to bez nejakej špeciálnej pozvánky. Preto sa na hospody vzťahujú úplne iné predpisy ako na súkromné domy.

"Pravicoví" kuřáci sú úplne rovnakí dogmatici ako ľavicoví zelení a slniečkári. Rozdiel je len v ich agende. Ale úplne rovnako vidia len práva, práva a práva, a žiadnu zodpovednosť.

2 7
možnosti
Foto

Prostor přístupný veřejnosti ale přesto soukromý je stejně jako hospoda taky kancelář, obchod nebo jakákoliv jiná provozovna. Přijďte mi do kanceláře vykládat o tom, že je to veřejný prostor a poletíte.

7 1
možnosti
MS

Takže USA, Kanada a většina evropských států jsou na cestě k fašismu. A kdo ví, jestli už ho někde nedosáhli, protože leckde se nekouří už delší dobu. Bojím, bojím ... :-P

1 2
možnosti
Foto

Kupodivu jsou. Plíživý a zastřený socialismus pronikl už dávno do USA i většiny evropských států.

3 1
možnosti
PN

P28a75v17e34l 11N97o72v67á56k

10. 12. 2016 9:04

Měl by sis vzít prášek na uklidnění a pak si dát pořádnou facku, abys pochopil, že zdraví je jen jedno a přestal žvanit o nedotknutelnosti majetku.

0 5
možnosti
JS

nechápu tu českou hysterii.. Rv ale, že mě to nepřekvapuje..

2 1
možnosti
PA

P66e41t12r 19A50g26u10l39á10r

10. 12. 2016 8:53

Hloupé a zbytečně dlouhé. Soukromé místo, kde někdo podniká by to bylo, kdyby bylo zavřené a nikdo tam nechodil. Navíc ta vámi vytrubovaná svoboda funguje jen v případě, že neomezuje svobodu někoho jiného. Když přijdu s dětmi do restaurace, posadíme se, objednáme si, sníme polévku a zatímco čekáme na hlavní chod přijdou na oběd řemeslníci odnaproti a zakouří za dvě minuty celý lokál, tak uděláme co? Zvedneme se s tím, že si účet mají zaplatit ti pánové, protože my v zakouřeném prostředí s dětmi sedět nemůžeme? Nebo si to máme nechat zabalit s sebou a sníst cestou na nádraží? Nebo si s tím sednout na schody před restauraci? Restaurační zařízení byla místa k občerstvení tisíce let a k vašemu překvapení - nekuřácká. Pokud někdo potřebuje ulevit své závislosti, ať si to vyřeší tam, kde nebude nikdoho svým konáním obtěžovat. To není fašismus, to je dodržování principů svobody."Svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda jiného"

2 5
možnosti
Foto

To fašismus je a časem vám sebere děti, když je budete do takových podniků, byť nekuřáckých, vodit. Stačí aby se to odhlasovalo.

2 2
možnosti
  • Počet článků 279
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2498x
Jsem zastánce svobody jednotlivce a laissez-faire kapitalismu a hlásím se k odkazu myslitelů jako byl Ludwig von Mises, Murray Rothbard nebo Frederic Bastiat. Především jsem však stoupencem filozofie Objektivismu americké filozofky a spisovatelky Ayn Randové, podle mě nejvýznamnější obhájkyně svobody jednotlivce a kapitalismu. Od začátku 2014 člen Strany svobodných občanů, od 2019 místopředseda strany, dříve předseda středočeského krajského sdružení, lídr koalice Svobodných a Soukromníků pro volby do středočeského krajského zastupitelstva pro rok 2016 a středočeský lídr do parlamentních voleb 2017. V současné době zastupitel v Berouně za sdružení Lepší Beroun, které kandidovalo s podporou Svobodných a prosazuje jejich zásady komunální politiky. Dále mě lze charakterizovat jako příležitostného cyklistu, malíře, berounského patriota, příznivce jazzu a art-rocku a špatného hráče billiardu.