Na pivo s covidpasem? To není normální život

27. 04. 2021 11:17:51
Aplikace v mobilu, kterou se pomocí QR kódu prokážeme obsluze, že jsme očkovaní nebo otestovaní a pak teprv se můžeme posadit ke stolu či na bar a objednat si pivo - to je řešení, které nás prý má opět vrátit do normálního života.

Ne. Myslet si, že nás jakýsi covidpas v mobilním telefonu přiblíží normálnímu životu, je obrovská past. Ve skutečnosti je to prostředek, jak se od normálu permanentně odvrátit a zakonzervovat již napořád, že někdo má právo na pivo a druhý ne.

Zatímco nyní máme jakous takous naději, že hospody i obchody se jednou otevřou, a zase se jednou budou pořádat koncerty, a budeme žít jako dřív: jako svobodní lidé, s covidpasem se k normálnímu životu už nikdy nevrátíme. A tento nově nastoupený trend, čili že někdo smí na večeři a jiný nesmí, nebo třeba že někdo může sedět v autobusu vepředu a jiný nesmí, ten se bude dále upevňovat a postupovat dále. Proč třeba lidem bez covidpasu neznemožnit nákup v supermarketu? Proč jim neznemožnit opustit hranice obce? Proč jim neznemožnit využívat svůj vlastní byt v bytovém domě? Proč jim nesebrat volební právo? Proč? To byste asi koukali, jaká zvěrstva mají naši politici, členové ANO, ODS, Pirátů či dalších svobodě nepřátelských stran v hlavě a co na nás chystají!

Je naprosto morální uvažovat o falšování covidpasu. Je naprosto morální tuto segregaci odmítnout, bojkotovat a narušovat ji. Stejně jako v roce 1955 Rosa Parksová odmítla rasovou diskriminaci ve veřejné dopravě v Alabamě.

Jediná relevantní otázka v této věci je: jak technicky na to? Půjde jednoduše falšovat QR kód? Vzniknou na to generátory? Jaké bude riziko odhalení a jaké budou postihy a jak budou vymahatelné?

A jak přísně budou majitelé obchodů či hospod ochotni Covidpasy kontrolovat? Jaká bude jejich ochota podílet se na státní represi, v podstatě suplovat roli státního kontrolora. Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý již představil projekt mobilní aplikace, která bude splňovat požadavky covidpasu a umožní podnikatelům ověřovat, zda smějí svého zákazníka obsloužit či ne. "Hospodářská komora chce vytvořit prostředek, který pomůže podnikatelům prezentovat se veřejnosti, že jsou opravdu připraveni a že splňují nařízení vlády," řekl Vladimír Dlouhý. Odporné vyjádření.

Podnikatelé, po nichž tato ničemná vláda dlouhé měsíce dupe, se nyní mají stát kolaboranty a spolupracovat na represi vůči občanům? Mají se stát spoluviníky - v očekávání, že potom jim stát konečně milostivě povolí podnikat? Role Hospodářské komory a dalších podobných institucí má být přece jiná: podporovat zdravé vztahy mezi podnikateli a zákazníky, stát za nimi proti snahám státu likvidovat tržní mechanismy. Prezident Hospodářské komory namísto toho přiznal státu právo do těchto mechanismů naprosto libovolně zasahovat, a co víc, dal najevo, že podnikatelé se poslušně podvolí, i kdyby měli jít proti vlastním zákazníkům.

Podnikatelé a živnostníci nemají v popisu práce otravovat lidi kontrolou jakýchsi covidpasů. Jejich zájmem je harmonický vztah, oboustranně prospěšný. Jestliže však bude zákazník předtím, než bude obsloužen, jakýmkoliv způsobem lustrován, je tento harmonický vztah od samého počátku narušen. Živnostník či podnikatel už v první řadě neslouží, ale kontroluje.

Koneckonců podobná kontrola narušující harmonický vztah mezi podnikatelem a zákazníkem se již děje, nařízením o maximálním počtu lidí v provozovně. Jestliže zákazníka vítá na dveřích pekárny výstražná cedule, že uvnitř smějí být pouze dva zákazníci, zatímco ostatní musejí čekat ve frontě venku, třeba v dešti, jaké vztahy to vytváří. Přitom majitele prodejen nic nenutí být tak striktní - žádná prováděcí vyhláška, jak pohyb zákazníků kontrolovat, nebyla vydána. Ani metodický pokyn, jak "neposlušné zákazníky", kteří do prodejny vstoupí nad povolený limit, vyhnat ven. Nesmírně si vážím té hrstky podnikatelů, kteří se rozhodli toto nesmyslné nařízení neřešit. Je obrovský rozdíl, a v této době zvlášť, vítá-li vás u dveří pekárny cedule, která vás v podstatě vyhání pryč, nebo cedule, která říká, pojďte dál.

Nedělám si iluze, jak se živnostníci a podnikatelé, majitelé hospod či kaváren, kadeřnictví či jiných služeb ke covidpasu postaví. Zda budou velkorysí či ledabylí, nebo zda budou přísně kontrolovat QR kód každého přišedšího zákazníka. Nebudou rebelovat. I když jsme je mnozí z nás drželi dlouhé měsíce nad vodou tím, že jsme si chodili pro pivo do džbánku a jídlo do hrabičky. Ale chtěl bych alespoň doufat. Ve zdravý rozum a poslední zbytky sebeúcty. Možná budu příjemně překvapen...

A netvrďte mi prosím nikdo, že falšování covidpasu znamená šířit nakažlivou nemoc nebo zvyšovat riziko jejího šíření. To je naprostý nesmysl. Je pouze na nás, jakou míru opatrnosti zvolíme, jak ve smyslu minimalizace rizika, že já sám někoho nakazím, ale i že se nakazím od někoho druhého. Je jen chiméra myslet si, že díky státní represi odstraníme zcela všechna rizika. A že díky všemocnému státu budeme neustále zdraví a žít věčně.

Je to přesně naopak: kvůli všemocnému a do všeho zasahujícímu státu budeme nuceni žít velmi bídným a smutným životem. A jsem si jistý, že takový život je mnohem kratší, než jak by mohl být, pokud bychom žili ve svobodné společnosti, svobodném státě, v neregulovaném čistém kapitalismu, kde každý může žít plným, produktivním, bohatým a šťastným životem. A koronavirus nesmí být důvodem, proč bychom měli na touhu po svobodném, produktivním bohatém a šťastném životě rezignovat a uzamknout se navždy do státních okovů.

Autor: Luboš Zálom | úterý 27.4.2021 11:17 | karma článku: 34.50 | přečteno: 904x

Další články blogera

Luboš Zálom

Chvála neposlušnosti

Austrálie zavedla tábory pro odpírače karantény. Kanadský Quebec zavádí pro neočkované občany speciální daň. Řecko jim zase uděluje pokutu 100 euro měsíčně. Itálie se chystá zakázat neočkovaným chodit do práce...

14.1.2022 v 18:43 | Karma článku: 40.83 | Přečteno: 2234 | Diskuse

Luboš Zálom

Vydržme!

17. listopad je nebo spíše měl by být svátkem těch, kteří se neohnuli a nepodvolili. A dokázali se v pravý čas postavit za svou věc a za svoji svobodu.

18.11.2021 v 15:20 | Karma článku: 35.00 | Přečteno: 1101 | Diskuse

Luboš Zálom

Volby skončily. Nezapomeňte.

Před necelým měsícem skončily volby, které byly mnohými líčeny jako přelomové. Jako cesta ke změně. Na jaké změny se tedy můžeme těšit?

2.11.2021 v 15:00 | Karma článku: 23.99 | Přečteno: 804 | Diskuse

Luboš Zálom

Morální architektura zelených koncentráků

Volební kampaň by dnes více než kdy jindy měla akcentovat téma svobody, práv jednotlivce, ekonomických principů a trhu. Místo toho jsme se dočkali obvyklého festivalu ideové vyprázdněnosti a plochých frází.

29.9.2021 v 13:08 | Karma článku: 33.31 | Přečteno: 1026 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Nejistota ve všem

Shodou okolností jsem se díval na celou debatu Víta Rakušana ve Vyškově, protože jsem byl zvědavý na to, jestli se Ladislav Vrábel dostane k otázce. Dostal a dokonce více než jednou, protože měl doplňující otázky.

28.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 28.07 | Přečteno: 355 | Diskuse

Jan Bartošek

Migrační pakt čeká poslední akt

Evropa se aktuálně plácá po ramenou, tedy spíš její čelní eurounijní představitelé, že v jednání členských států došlo ke shodě na konečné podobě tzv. migračního paktu. Obrazně, ale především mediálně.

28.3.2024 v 6:12 | Karma článku: 8.49 | Přečteno: 282 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 42.50 | Přečteno: 2824 | Diskuse

Petr Lachnit

Jarní příroda čistí tělo i duši. Česnek medvědí obzvláště

Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.

27.3.2024 v 8:38 | Karma článku: 9.44 | Přečteno: 139 | Diskuse

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 19.24 | Přečteno: 425 | Diskuse
Počet článků 279 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2498

Jsem zastánce svobody jednotlivce a laissez-faire kapitalismu a hlásím se k odkazu myslitelů jako byl Ludwig von Mises, Murray Rothbard nebo Frederic Bastiat. Především jsem však stoupencem filozofie Objektivismu americké filozofky a spisovatelky Ayn Randové, podle mě nejvýznamnější obhájkyně svobody jednotlivce a kapitalismu. Od začátku 2014 člen Strany svobodných občanů, od 2019 místopředseda strany, dříve předseda středočeského krajského sdružení, lídr koalice Svobodných a Soukromníků pro volby do středočeského krajského zastupitelstva pro rok 2016 a středočeský lídr do parlamentních voleb 2017. V současné době zastupitel v Berouně za sdružení Lepší Beroun, které kandidovalo s podporou Svobodných a prosazuje jejich zásady komunální politiky. Dále mě lze charakterizovat jako příležitostného cyklistu, malíře, berounského patriota, příznivce jazzu a art-rocku a špatného hráče billiardu.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...