Proč budu opět bojkotovat sčítání lidu

26. 03. 2021 11:36:46
Zítra opět po deseti letech odstartuje projekt sčítání lidu, domů a bytů. Jako zastánce práv jednotlivce a konceptu malého státu musím celý projekt odsoudit jako zbytečný a nepřijatelně zasahující do svobody občanů.

Vedle toho je dnes, v době, kdy země řeší kovidovou epidemii a bude se snad ještě mnohem déle vzpamatovávat z necitlivých represí uvalených vládou Andreje Babiše, takový projekt takřka výsměchem do tváře české veřejnosti.

Svoje stanoviska vůči sčítání lidu jsem dopodrobna sepsal před deseti lety v článku "Se mnou nepočítejte" (dostupný na adrese https://zalom.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=177300). Nemám potřebu na něm měnit ani jedno písmeno. Není třeba znovu opakovat, že potřebné informace stát již dávno má ve svých registrech. Ani není nutné se opět zamýšlet nad samotnou potřebou takových informací. Pro koho jsou vlastně potřebné? Jak takovou potřebu vyjádřit? Sluší se určitě zopakovat, že zjišťování osobních informací o občanech jen napomáhá zesilovat viditelnou ruku státu na úkor neviditelné ruky trhu vyjadřující dobrovolné, oboustranně výhodné vztahy mezi jednotlivci, a cenzus tak představuje významný prvek na cestě ke znovunastolování centrálně řízené ekonomiky se všemi jejími důsledky. A je již vcelku podružné, zda půjde o ekonomiku příkazovou (jako tomu bylo do Sametové revoluce) nebo ekonomiku zákazovou (k níž spějeme nyní).

Chci však zdůraznit morální aspekt celé věci. Současná vláda si naši vstřícnost nezaslouží. Cenzus probíhá v režii ministerstva vnitra a jeho bojkot je tedy spravedlivou a pádnou zpětnou vazbou, kterou by měl ministr vnitra Hamáček, jeden z nejhorších nepřátel svobody v naší zemi, od občanů dostat. Přinejmenším od těch občanů, jimž je svoboda drahá.

Rozumím však obavám těch, kteří si sice cení svobody a dokáží racionálně vyhodnotit sčítání lidu jako nepřípustný nátlak. Je zde však obava z pokuty za nesplnění "povinnosti". Rozumím tomu, že pro mnoho lidí je taková hrozba pokuty důvodem k přemýšlení a nakonec i k podvolení. Nevím osobně o nikom, kdo by před deseti lety za bojkot sčítání lidu dostal pokutu - pokud si však uvědomíme, jak dlouhou cestu jsme za těch deset let ušli a oč blíže jsme nějaké nové formě totality, nad hrozbou represí rozhodně nelze jen tak mávnout rukou. Zvláště uvědomíme-li si, jaká bytost vládne ministerstvu vnitra.

A nakonec lze i říci, že pouhým bojkotem sčítání lidu se přece nic nezmění. Svobodu tím nezachráníme, Hamáček ani Babiš neodtáhnou někam na smetiště dějin, a na cestě ke kolektivistické totalitě se ani nezabrzdíme, natož abychom se otočili zpět. To všechno je pravda. Chtěl bych však varovat před jakoukoliv podobnou úvahou, která je ve své pravé podstatě racionalizací našeho podvolení se nátlaku. Pokud se podvolíme teď, kdy v podstatě o nic nejde, budeme schopni si zachovat důstojnost, sebeúctu a integritu, až bude potřeba se za svobodu opravdu zásadně postavit, bojovat za ni, a skutečně riskovat? Pokud se podvolíme v tak banální věci, jako je cenzus, budeme schopni zachovat se odvážně, až budeme čelit něčemu skutečně vážnému? Odvahu je nutné cíleně pěstovat.

Proto volám: občané České republiky, prosím, najděte v sobě veškerou důstojnost a sebeúctu a nenechte se sečíst. Dejte státu a této příšerné, zločinecké vládě jedinou zpětnou vazbu, jakou si zaslouží.

A ještě důrazněji vyzývám k bojkotu sčítání lidu podnikatele a živnostníky, jimž zločinná Babišova vláda zakázala pracovat a živit své rodiny. Nutit tyto oběti šílené nenávisti pánů Babiše a Hamáčka vůči svobodě vyplňovat pro ně jakási lejstra je nutné považovat za nejhorší hanebnost letošního sčítání lidu!

---

Poznámka pod čarou: Dovolím si ještě zlehka upozornit ty, kteří natolik milují ministra Hamáčka, že by nejraději každého, kdo vyzývá k bojkotu sčítání lidu hnali před soud. Zákon o sčítání lidu 2021 neobsahuje mezi výčtem přestupků žádnou zmínku o výzvách k bojkotu. Před deseti lety tomu tak myslím bylo. Hamáčkovi konfidenti mě tedy mohou oznámit, ale jen za bojkot, ne za výzvu k němu. Stejné upozornění platí pro administrátory blogu, kteří by se jeho přesunutím mezi neveřejné články chtěli svému chlebodárci zalíbit. Děkuji za pochopení :-)

Autor: Luboš Zálom | pátek 26.3.2021 11:36 | karma článku: 37.39 | přečteno: 2291x

Další články blogera

Luboš Zálom

Chvála neposlušnosti

Austrálie zavedla tábory pro odpírače karantény. Kanadský Quebec zavádí pro neočkované občany speciální daň. Řecko jim zase uděluje pokutu 100 euro měsíčně. Itálie se chystá zakázat neočkovaným chodit do práce...

14.1.2022 v 18:43 | Karma článku: 40.83 | Přečteno: 2234 | Diskuse

Luboš Zálom

Vydržme!

17. listopad je nebo spíše měl by být svátkem těch, kteří se neohnuli a nepodvolili. A dokázali se v pravý čas postavit za svou věc a za svoji svobodu.

18.11.2021 v 15:20 | Karma článku: 35.00 | Přečteno: 1101 | Diskuse

Luboš Zálom

Volby skončily. Nezapomeňte.

Před necelým měsícem skončily volby, které byly mnohými líčeny jako přelomové. Jako cesta ke změně. Na jaké změny se tedy můžeme těšit?

2.11.2021 v 15:00 | Karma článku: 23.99 | Přečteno: 804 | Diskuse

Luboš Zálom

Morální architektura zelených koncentráků

Volební kampaň by dnes více než kdy jindy měla akcentovat téma svobody, práv jednotlivce, ekonomických principů a trhu. Místo toho jsme se dočkali obvyklého festivalu ideové vyprázdněnosti a plochých frází.

29.9.2021 v 13:08 | Karma článku: 33.31 | Přečteno: 1026 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Nejistota ve všem

Shodou okolností jsem se díval na celou debatu Víta Rakušana ve Vyškově, protože jsem byl zvědavý na to, jestli se Ladislav Vrábel dostane k otázce. Dostal a dokonce více než jednou, protože měl doplňující otázky.

28.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 40.16 | Přečteno: 1125 | Diskuse

Jan Bartošek

Migrační pakt čeká poslední akt

Evropa se aktuálně plácá po ramenou, tedy spíš její čelní eurounijní představitelé, že v jednání členských států došlo ke shodě na konečné podobě tzv. migračního paktu. Obrazně, ale především mediálně.

28.3.2024 v 6:12 | Karma článku: 9.36 | Přečteno: 330 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 43.26 | Přečteno: 3197 | Diskuse

Petr Lachnit

Jarní příroda čistí tělo i duši. Česnek medvědí obzvláště

Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.

27.3.2024 v 8:38 | Karma článku: 9.46 | Přečteno: 142 | Diskuse

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 19.25 | Přečteno: 426 | Diskuse
Počet článků 279 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2498

Jsem zastánce svobody jednotlivce a laissez-faire kapitalismu a hlásím se k odkazu myslitelů jako byl Ludwig von Mises, Murray Rothbard nebo Frederic Bastiat. Především jsem však stoupencem filozofie Objektivismu americké filozofky a spisovatelky Ayn Randové, podle mě nejvýznamnější obhájkyně svobody jednotlivce a kapitalismu. Od začátku 2014 člen Strany svobodných občanů, od 2019 místopředseda strany, dříve předseda středočeského krajského sdružení, lídr koalice Svobodných a Soukromníků pro volby do středočeského krajského zastupitelstva pro rok 2016 a středočeský lídr do parlamentních voleb 2017. V současné době zastupitel v Berouně za sdružení Lepší Beroun, které kandidovalo s podporou Svobodných a prosazuje jejich zásady komunální politiky. Dále mě lze charakterizovat jako příležitostného cyklistu, malíře, berounského patriota, příznivce jazzu a art-rocku a špatného hráče billiardu.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...