Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Další výmysly o Evropské unii?

Ekonomická celebrita Tomáš Sedláček se nedávno vyjádřila, že "EU je narozdíl od Británie jednotná a narozdíl od USA funkční." Dodala také, že po brexitu "Británie bude méně suverénní".

Jednotná? A v čem? V řešení krizí? Nebo v přístupu k plnění dohod? Právě na přístupu ke krizím je přece vidět, že EU není jednotná, a dvojí metr, s nímž se hodnotí plnění dohod, je do očí bijící. EU ve skutečnosti ani jednotná být nemůže - neexistuje nic jako evropský národ, a dokud se EU nepodaří zničit v lidech povědomí o vlastním národě, bude vždy v očích občanů jednotlivých členských států hrát hlavní roli jejich vlastní stát.

Funkční? Znovu, v čem? V rychlosti utužování regulací? V poškozování zájmů členských států? Čistě praktická stránka věci, funkčnost, není v této věci tím nejhlavnějším kritériem. Je mi jedno, jak dlouho trvá uvést v život ten či onen zákon či vyhlášku. Jde mi o to, co se reguluje a zda daný zákon či vyhláška poškozuje svobodu nebo i obyčejné dobré mravy. Například poskytování pomoci palestinským teroristům nebo převážení migrantů z Afriky na evropský kontinent - to je bezesporu něco, co dokáže byrokracie EU provádět velmi pružně. Tato efektivita je nám ale úplně k ničemu, ba co víc, poškozuje nás. Byl bych daleko raději za byrokracii méně pružnou a méně efektivní (když už nějaká byrokracie musí být), ale takovou, která mi nebude zasahovat do života.

A suverenita Británie po brexitu? Neprokazuje zde pan ekonom Sedláček ukázkový orwellovský doublethink? Suverenita je nesuverenita, a nesuverenita je suverenita. Ano, Británie si bude muset po opuštění EU dohodnout spoustu věcí sama, včetně přístupu na evropský tzv. jednotný trh. Ale stejně tak bude mít volnost v uzavírání dalších dohod se zbytkem světa. Skutečně si někdo myslí, že tzv. jednotný evropský trh je takové terno? Snese evropský trh srovnání s ekonomickými ukazateli Číny nebo Indie, s velikostí jejich trhů a potenciálem růstu?

Předpokládá se, že sedm z deseti největších ekonomik světa bude za deset let pocházet z dnešních rozvojových zemí. Výkon Číny a Indie přeskočí Spojené státy. Podíl Asie na globálním HDP bude během deseti let tvořit celou třetinu světové ekonomiky, a bude tak stejně velký jako podíl eurozóny a USA dohromady. Pomiňme nyní politické a bezpečnostní aspekty a povahu režimů jako je ten čínský - koneckonců, EU také není žádnou oázou svobody a demokracie, jak právě nyní bolestivě pociťují Francouzi - pouze počítejme. A v tom spočívá suverenita nově svobodné Británie: ve smluvní volnosti a možnosti utvářet si svoji zahraničně-obchodní politiku podle svého.

Nevěřím, že tohle všechno pan ekonom Tomáš Sedláček neví. A jestliže to ví, pak prostě a jednoduše lže. V podstatě by se s jeho postoji, a postoji jemu podobných europatolízalů, mělo zacházet jako s dezinformacemi a fake news. Naštěstí máme dosud ještě možnost si dělat svůj vlastní názor a shánet si potřebné informace - a věřím tomu, že se informovaný volič v květnu rozhodne správně, tedy pro stranu, která bude v Evropském parlamentu pracovat pro myšlenku Evropy svobodných národů.

Autor: Luboš Zálom | sobota 19.1.2019 13:28 | karma článku: 40,64 | přečteno: 1626x
  • Další články autora

Luboš Zálom

Chvála neposlušnosti

Austrálie zavedla tábory pro odpírače karantény. Kanadský Quebec zavádí pro neočkované občany speciální daň. Řecko jim zase uděluje pokutu 100 euro měsíčně. Itálie se chystá zakázat neočkovaným chodit do práce...

14.1.2022 v 18:43 | Karma: 40,83 | Přečteno: 2238x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Luboš Zálom

Vydržme!

17. listopad je nebo spíše měl by být svátkem těch, kteří se neohnuli a nepodvolili. A dokázali se v pravý čas postavit za svou věc a za svoji svobodu.

18.11.2021 v 15:20 | Karma: 35,07 | Přečteno: 1101x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Luboš Zálom

Volby skončily. Nezapomeňte.

Před necelým měsícem skončily volby, které byly mnohými líčeny jako přelomové. Jako cesta ke změně. Na jaké změny se tedy můžeme těšit?

2.11.2021 v 15:00 | Karma: 23,99 | Přečteno: 804x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Luboš Zálom

Morální architektura zelených koncentráků

Volební kampaň by dnes více než kdy jindy měla akcentovat téma svobody, práv jednotlivce, ekonomických principů a trhu. Místo toho jsme se dočkali obvyklého festivalu ideové vyprázdněnosti a plochých frází.

29.9.2021 v 13:08 | Karma: 33,31 | Přečteno: 1026x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Luboš Zálom

I ty můžeš skončit na ulici

Česká města se stále více potýkají s problémem bezdomovectví. Nejde jen o smutně známá prostranství ve velkých městech, jako je pražský Hlavák nebo Anděl, ale problém se týká stále více i menších měst. Co s tím?

21.9.2021 v 10:43 | Karma: 24,51 | Přečteno: 699x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zkušenosti východu Evropy se SSSR nás naučily mnohé o Kremlu, míní Leyenová

26. dubna 2024  18:09

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

  • Počet článků 279
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2498x
Jsem zastánce svobody jednotlivce a laissez-faire kapitalismu a hlásím se k odkazu myslitelů jako byl Ludwig von Mises, Murray Rothbard nebo Frederic Bastiat. Především jsem však stoupencem filozofie Objektivismu americké filozofky a spisovatelky Ayn Randové, podle mě nejvýznamnější obhájkyně svobody jednotlivce a kapitalismu. Od začátku 2014 člen Strany svobodných občanů, od 2019 místopředseda strany, dříve předseda středočeského krajského sdružení, lídr koalice Svobodných a Soukromníků pro volby do středočeského krajského zastupitelstva pro rok 2016 a středočeský lídr do parlamentních voleb 2017. V současné době zastupitel v Berouně za sdružení Lepší Beroun, které kandidovalo s podporou Svobodných a prosazuje jejich zásady komunální politiky. Dále mě lze charakterizovat jako příležitostného cyklistu, malíře, berounského patriota, příznivce jazzu a art-rocku a špatného hráče billiardu.