Vztahy Německa s Turecka, pořad Názory a argumenty, 11. června 2016

14. 06. 2016 13:39:28
11. června jsem byl hostem pořadu Českého rozhlasu Názory a argumenty vysílaného na stanici ČR Plus. Tématem pořadu byla německá zahraniční politika ve vztahu především k Turecku a Rusku.

Vztahy Německa s Tureckem jsou rozvířené kvůli rezoluci, jíž německý Spolkový sněm uznal, že začátkem minulého století se turecký stát dopustil genocidy na arménském národu. Moskva zase zareagovala nespokojeně na návrh německého ministerstva obrany zařadit Rusko do tzv. Bílé knihy Bundeswehru na třetí místo hlavních bezpečnostních hrozeb.

V letech 1914 až 1918 se Turecko vůči arménskému národu dopustilo genocidy - to je historický fakt a žádné politické postoje a proklamace na tom nemohou nic změnit.

Historická fakta by se neměla využívat pro politické cíle. Zpravidla tak dodchází k ohýbání reality a misinterpretacím. Za prvním plánem, kterým snad je uctění památky 1,5 milionu obětí arménské genocidy, se může ukrývat plán druhý, jehož účel a cíl nám zatím skrytý. Nabízí se otázka, proč Německo vydalo rezoluci právě nyní, když se zároveň spoléhá na Turecko ve věci zadržování migrační vlny - a také za to prostřednictvím Evropské unie štědře platí.

Reakce Turecka je však zajímavá. Turecko se stále, i sto let poté, sveřepě brání jakémukoliv obvinění z genocidy, třebaže dnes by přiznání viny už nebylo ničím jiným, než morálním gestem, bez jakýchkoliv praktických implikací.

Uvědomíme-li si, jakým směrem se turecká politika dnes ubírá, že své sekulární dědictví pomalu vyměňuje za tmářství a brutalitu politického islámu, že se snaží hrát stále silnější roli ve své části světa, že se podobně jako Saúdská Arábie nebo Írán snaží hrát se Západem svou vlastní mocenskou hru, a že stále vyvolává etnické nepokoje, může to do budoucna vzbuzovat obavy: získává zde moc země, která se chová stále více autoritářsky a nehodlá se nijak, ani morálně, distancovat od jednoho krvavého okamžiku ve svých dějinách.

Jak by měly vypadat vztahy EU a Turecka? Zdá se, že Turecko se vzdaluje Západu a pokud pokládáme EU, potažmo evropské státy stále za nositele západní kultury, možnost čestné spolupráce mezi Západem a Tureckem se spíše snižuje.

Existují státy, které by Západ neměl svojí benevolencí nebo slabostí přivádět na popředí mezinárodní politiky. Mezi takové země bezpochyby patří autoritativní islámské režimy, jako je Saúdská Arábie nebo Írán. Turecko se do této množiny stále patrněji zařazuje.

Zatím se spíše zdá, že důležitější otázkou, nežli vztahy EU a Turecka, je samotná budoucnost evropského integračního procesu. Zruší Velká Británie své členství? Kdo bude následovat? Rozpadne se Evropská unie? Kdy? Jakým způsobem se to stane? Vztah politického celku, kterému nyní jde o jeho vlastní existenci, vůči zemi jako je Turecko, je v tomto světle něčím absolutně podružným.

Ve stejném kontextu je třeba pohlížet i na vztah EU a Ruska. Rusko lze z dlouhodobého hlediska pokládat za bezpečnostní hrozbu - je to autoritářská země bez valné naděje na přiblížení se nějaké významené míře občanské svobody a bezesporu má sklon budovat mocenské impérium. Na druhou stranu by bylo chybou vidět Rusko jako hrozbu bezprostřední. Válečnická, a zároveň předstíraně sebevědomá rétorika některých kruhů evropské i americké politiky může způsobit více potíží než užitku. Prezident Putin je nepochybně autoritářským politikem, na druhou stranu si však můžeme být jisti, že v ruské politice se pochybují mnohem horší osoby, agresivní, s touhou obnovit ruskou sféru vlivu v hranicích co nejvíce se blížících rozsahu Sovětského svazu. Pokud by se tito lidé dostali k moci (a já soudím, že je Putinova autorita zatím drží spíše v pozadí a jejich ambice na uzdě), byl by to pro Západ skutečný problém. Zatím by měl Západ (a já naprosto záměrně neříkám Evropská unie - protože ta nemá žádnou budoucnost) Rusko pozorně sledovat a připravovat se na možný vývoj situace - ale zároveň nelíčit skutečnost v tmavších barvách, než jak se věci reálně vyvíjejí.

Záznam pořadu zde

Autor: Luboš Zálom | úterý 14.6.2016 13:39 | karma článku: 28.84 | přečteno: 1082x

Další články blogera

Luboš Zálom

Chvála neposlušnosti

Austrálie zavedla tábory pro odpírače karantény. Kanadský Quebec zavádí pro neočkované občany speciální daň. Řecko jim zase uděluje pokutu 100 euro měsíčně. Itálie se chystá zakázat neočkovaným chodit do práce...

14.1.2022 v 18:43 | Karma článku: 40.83 | Přečteno: 2234 | Diskuse

Luboš Zálom

Vydržme!

17. listopad je nebo spíše měl by být svátkem těch, kteří se neohnuli a nepodvolili. A dokázali se v pravý čas postavit za svou věc a za svoji svobodu.

18.11.2021 v 15:20 | Karma článku: 35.00 | Přečteno: 1101 | Diskuse

Luboš Zálom

Volby skončily. Nezapomeňte.

Před necelým měsícem skončily volby, které byly mnohými líčeny jako přelomové. Jako cesta ke změně. Na jaké změny se tedy můžeme těšit?

2.11.2021 v 15:00 | Karma článku: 23.99 | Přečteno: 804 | Diskuse

Luboš Zálom

Morální architektura zelených koncentráků

Volební kampaň by dnes více než kdy jindy měla akcentovat téma svobody, práv jednotlivce, ekonomických principů a trhu. Místo toho jsme se dočkali obvyklého festivalu ideové vyprázdněnosti a plochých frází.

29.9.2021 v 13:08 | Karma článku: 33.31 | Přečteno: 1026 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 7.71 | Přečteno: 144 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.08 | Přečteno: 194 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.65 | Přečteno: 602 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 527 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 279 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2498

Jsem zastánce svobody jednotlivce a laissez-faire kapitalismu a hlásím se k odkazu myslitelů jako byl Ludwig von Mises, Murray Rothbard nebo Frederic Bastiat. Především jsem však stoupencem filozofie Objektivismu americké filozofky a spisovatelky Ayn Randové, podle mě nejvýznamnější obhájkyně svobody jednotlivce a kapitalismu. Od začátku 2014 člen Strany svobodných občanů, od 2019 místopředseda strany, dříve předseda středočeského krajského sdružení, lídr koalice Svobodných a Soukromníků pro volby do středočeského krajského zastupitelstva pro rok 2016 a středočeský lídr do parlamentních voleb 2017. V současné době zastupitel v Berouně za sdružení Lepší Beroun, které kandidovalo s podporou Svobodných a prosazuje jejich zásady komunální politiky. Dále mě lze charakterizovat jako příležitostného cyklistu, malíře, berounského patriota, příznivce jazzu a art-rocku a špatného hráče billiardu.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...