Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rakouské volby jsou potvrzením dlouhodobého trendu

Celá Evropská unie si oddychla! V Rakousku se prezidentem nestane médii nenáviděný odpůrce Bruselu, ale poslušný eurooptimista. Sláva! Kapela hraje dál.

Hraje seč jí síly stačí, ale loď se mezitím nezadržitelně potápí. Radost politiků, kteří s projektem evropské integrace spojili svůj osud, to však nijak nekalí. Hned po zveřejnění výsledků přispěchal se svým prohlášením Bohuslav Sobotka i Martin Stropnický a nešetřili gratulacemi. Jiří Dienstbier vyjádřil uspokojení nad vítězstvím proevropského kandidáta nad "krajním pravičákem" a upozornil, že jde o úspěch pro celou Evropu. A tak bychom mohli pokračovat dále. Zkrátka, na jeden kratičký okamžik to vypadalo, jako by všechny problémy, s nimiž se Evropská unie potýká, a které sama způsobila, byly najednou nepatrné a mizivé.

Radost našich vládních politiků však více než čímkoliv jiným byla vyjádřením naprosté neschopnosti dohlédnout dále než na špičku svého vlastního nosu.

Aby v rakouských prezidentských volbách zvítězil zelený Van der Bellen, museli se proti Norbertu Hoferovi spojit úplně všichni - všichni voliči kandidátů, kteří v prvním kole neuspěli, všechna hlavní média, a svou polévku si přihřála i bruselská politická aristokracie. Výsledek? Pouhé tři desetiny procenta náskoku nad voliči kandidáta Svobodných! A to má být důvodem k tak bezuzdnému křepčení? Probruselští političtí vazalové a komentátoři jako by ztratili poslední zbytky soudnosti.

Politické klima v Evropě se mění a z nekritického opojení nad zdánlivými úspěchy evropské integrace se valná část veřejnosti probouzí do nepříjemné kocoviny. Evropský projekt, založený nikoliv na volném trhu, ale na bezskrupulózním zneužívání moci, se pomalu ale jistě rozpadá; je v podobné situaci v jaké se před třiceti lety nacházel sovětský blok. (A je s podivem, jak rychle se Evropská unie, v porovnání se Sovětským svazem, do této situace dostala!) Zatímco politické špičky si především lámou hlavu nad tím, jak zpacifikovat stále nespokojenější veřejnost, ta se propadá buďto do beznaděje a apatie, nebo začíná stále hlasitěji projevovat nesouhlas.

Maďarsko, Francie, Polsko, Slovensko, Británie, Rakousko - zde všude se do popředí pomalu ale jistě dostávají politici, které, třebaže se jejich ideologie často zásadně liší, spojuje odpor vůči diktátu EU. Posun je zřejmý, a postojům, jež se ještě před několika lety potácely na okraji zájmu, protože povahu EU si jen málokdo plně uvědomoval, je právem dopřáváno sluchu široké veřejnosti.

A Sobotkové, Stropničtí a Dienstbierové a jejich mediální hlásné trouby se právem bojí. Varovný signál, který jim byl prostřednictvím rakouských prezidentských voleb vyslán, však očividně nepochopili. Odmítají vidět realitu, která neúprosně hraje proti nim, a kterou nemají sílu zastavit. Hodnoty, s nimiž spojili svoji politickou kariéru, se hroutí. Nemůže být sporu o tom, že Evropská unie se rozpadne. Otázkou pouze zůstává, jak a kdy se to stane.

Jestliže by v Rakousku, následně třeba v České republice, potom v Británii, na Slovensku, v Polsku a postupně v dalších zemích začaly přesvědčivě vítězit demokratické politické strany, které Evropskou unii potichu rozpustí, protože zařídí odchod svých vlastních zemí, potom by to pro Sobotky, Stropnické a Dienstbiery nebylo zase tak špatné. Demokratická opozice jim prozatím nabízí pohodlnou a stále ještě čestnou možnost ústupu. Pokud se jim však tuto opozici podaří potlačit, a nelze nevidět, s jakou vervou se o to snaží (co jiného například může znamenat snaha umožnit ve volbách volit i cizincům?), potom se může velice náhle stát, že frustrovaná veřejnost přestane v demokratickou cestu věřit a tuto opozici nahradí jinou, která však bude mít demokratickým metodám velice daleko. Europolitikům v tu chvíli nepůjde jen o politickou kariéru, ale o holý život. A bohužel nejen jim.

Snažíme-li se o odchod z Evropské unie a přejeme-li si Evropu svobodných, národních států, s volnými vztahy, neomezeně spolu obchodujících, v zásadě nemusíme na dosavadní rétorice nic měnit. Realita nám hraje do karet a veřejnost se každodenně přesvědčuje o tom, jaká je skutečná povaha Evropské unie. Její zastánci naproti tomu musejí vynaložit enormní úsilí na lži, přetvářky, očerňování, výhrůžky, manipulace. Mají plné ruce práce, a jediné, co je pohání, je strach.

Volby v Rakousku jsou jen dalším potvrzením tohoto trendu, který ve své podstatě stále ještě nabízí optimistický závěr: politický obrat ve většině členských zemí Evropské unie a její pokojné, mírové rozpuštění.

Autor: Luboš Zálom | úterý 24.5.2016 15:25 | karma článku: 40,82 | přečteno: 1927x
  • Další články autora

Luboš Zálom

Chvála neposlušnosti

Austrálie zavedla tábory pro odpírače karantény. Kanadský Quebec zavádí pro neočkované občany speciální daň. Řecko jim zase uděluje pokutu 100 euro měsíčně. Itálie se chystá zakázat neočkovaným chodit do práce...

14.1.2022 v 18:43 | Karma: 40,83 | Přečteno: 2238x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Luboš Zálom

Vydržme!

17. listopad je nebo spíše měl by být svátkem těch, kteří se neohnuli a nepodvolili. A dokázali se v pravý čas postavit za svou věc a za svoji svobodu.

18.11.2021 v 15:20 | Karma: 35,07 | Přečteno: 1101x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Luboš Zálom

Volby skončily. Nezapomeňte.

Před necelým měsícem skončily volby, které byly mnohými líčeny jako přelomové. Jako cesta ke změně. Na jaké změny se tedy můžeme těšit?

2.11.2021 v 15:00 | Karma: 23,99 | Přečteno: 804x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Luboš Zálom

Morální architektura zelených koncentráků

Volební kampaň by dnes více než kdy jindy měla akcentovat téma svobody, práv jednotlivce, ekonomických principů a trhu. Místo toho jsme se dočkali obvyklého festivalu ideové vyprázdněnosti a plochých frází.

29.9.2021 v 13:08 | Karma: 33,31 | Přečteno: 1026x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Luboš Zálom

I ty můžeš skončit na ulici

Česká města se stále více potýkají s problémem bezdomovectví. Nejde jen o smutně známá prostranství ve velkých městech, jako je pražský Hlavák nebo Anděl, ale problém se týká stále více i menších měst. Co s tím?

21.9.2021 v 10:43 | Karma: 24,51 | Přečteno: 699x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Volby by v březnu podle Medianu vyhrálo ANO. TOP 09 vypadává, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

  • Počet článků 279
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2498x
Jsem zastánce svobody jednotlivce a laissez-faire kapitalismu a hlásím se k odkazu myslitelů jako byl Ludwig von Mises, Murray Rothbard nebo Frederic Bastiat. Především jsem však stoupencem filozofie Objektivismu americké filozofky a spisovatelky Ayn Randové, podle mě nejvýznamnější obhájkyně svobody jednotlivce a kapitalismu. Od začátku 2014 člen Strany svobodných občanů, od 2019 místopředseda strany, dříve předseda středočeského krajského sdružení, lídr koalice Svobodných a Soukromníků pro volby do středočeského krajského zastupitelstva pro rok 2016 a středočeský lídr do parlamentních voleb 2017. V současné době zastupitel v Berouně za sdružení Lepší Beroun, které kandidovalo s podporou Svobodných a prosazuje jejich zásady komunální politiky. Dále mě lze charakterizovat jako příležitostného cyklistu, malíře, berounského patriota, příznivce jazzu a art-rocku a špatného hráče billiardu.