Krátký komentář k včerejší návštěvě prezidenta Zemana v mém rodném městě

20. 04. 2016 15:42:53
Za prvé, musím hned na začátku poznamenat, aby nedošlo k nějakým misinterpretacím, že jsem Miloše Zemana ani nevolil ani nejsem jeho příznivcem. A k tomu, jak se vypořádává se svou funkcí, mám víceméně lhostejný postoj.

Není to dobré, ale dokázal bych si představit mnohem horší pány Pražského hradu.

Události, jichž jsem byl včera svědkem na berounském Husově náměstí, mě však nutí stručně se vyjádřit.

Bez okolků: opozice, která proti prezidentu Zemanovi stojí, je snad vším, jen ne věcnou, slušnou a čestnou. Což mi velice vadí, vzhledem k tomu, že prezident Zeman a jeho politické a ekonomické postoje jsou naprostým protipólem toho, co považuji za ideál. Velice bych si přál čestnou, ideologickou opozici, která by se zaměřila na fakta, na ideje, na jeho levičáctví, na keynesiánství, na eurofederalismus.

Dav na berounském Husově náměstí však vyjadřoval jen jeden jediný postoj: "Jsme proti Zemanovi a mluvíme za celý národ! A kdo s námi nesouhlasí, nepatří mezi slušné lidi! Vysmějeme se jim! Vyloučíme je z jakékoliv věcné debaty!"

Názory? Postoje? Stanoviska? Nezávislost? Nebo snad, proboha, nějaká inteligence? Nechci se nikoho dotknout, nebo být vůči někomu nespravedlivý, ale to vše jsem v davu mávajícím červenými kartičkami zoufale postrádal.

Kde chybí znalosti a kategorická, odůvodněná stanoviska, tam nastoupí emoce rozvášněného davu: jásání, když se z pódia ozvalo jméno Masaryk (který kdysi navštívil Beroun), přičemž lze pochybovat o tom, že studentská omladina, která tvořila hlavní část protizemanovské demonstrace, o tomto jméně něco skutečně ví; poslušné bučení, když se z pódia ozvalo jméno Zápotocký (který navštívil Beroun před šedesáti lety), přičemž lze u protestujících studentů opět pochybovat o úrovni znalostí o éře totalitních padesátých let; nadšené mávání tibetskými vlajkami; protičínské transparenty v rukou aktivistické mládeže svým odhodláním a patrně i myšlenkami nápadně se podobající čínským Rudým gardám.

Co vlastně chtějí? Svobodu, trh, kapitalismus, respekt k individuálním právům? Chtějí pravicovou politiku? To nejspíš vůbec, uvědomíme-li si, kdo jsou krysaři, kteří tento dav ovládají. Intelektuálové jako je Tomáš Halík, politici jako je Martin Bursík, zástupci kulturní fronty, jako je Tomáš Hanák - dnes v jednom šiku proti Zemanovi, včera stejně sjednoceni proti Klausovi, svorně opovrhující svobodou jednotlivce, individualismem, rozumem. Je pochopitelné, že jim zemanovská, po Rusku a Číně pošilhávající levice není po chuti - oni mají v srdci jinou formu socialismu, jinou formu nesvobody, definovanou hrubou silou a křikem v ulicích, výhrůžkami, netolerancí, vírou, že moc znamená pravdu. Jejich cílem je nový fašismus. A protože Miloše Zemana je tak snadné nenávidět, podařilo se jim o oprávněnosti svých postojů přesvědčit i ty, kteří si snad sami o sobě myslí, že jsou pro svobodu.

Politické metody protizemanovského davu především znemožňují jakoukoliv věcnou a čestnou opozici, i kdyby se nakrásně objevila. Křik ulice ji přehluší.

Co považuji za pro mě nejsmutnější? Že tak nechutně nízká opozice, která níž prezidentovi stojí, ve mě začíná vzbuzovat něco, co by se dalo s trochou nadsázky nazvat sympatiemi vůči Zemanovi. A já si nepřeji, aby mi politik, jakým je Miloš Zeman, byl sympatický. Neexistuje nic pozitivního, čím by si takovou sympatii mohl zasloužit, jen ubohost protizemanovského davu.

Znovu musím na konec upozornit, že v žádném případě nejsem příznivcem prezidenta Zemana. Nevolil jsem ho, a vhodit do volební urny lístek s jeho jménem by mě přinutila jen možnost, že by místo něj na Hradě usedla nějaká skutečná nestvůra. Pouze si přeji vyšší politickou kulturu, střet myšlenek, intelektuální souboj, nikoliv politiku definovanou křikem a nadávkami.

Můžu snad jen doufat, že až za dalších šedesát let navštíví Beroun opět prezident České republiky, ponese se celá událost v důstojnějším duchu.

Autor: Luboš Zálom | středa 20.4.2016 15:42 | karma článku: 41.58 | přečteno: 3271x

Další články blogera

Luboš Zálom

Chvála neposlušnosti

Austrálie zavedla tábory pro odpírače karantény. Kanadský Quebec zavádí pro neočkované občany speciální daň. Řecko jim zase uděluje pokutu 100 euro měsíčně. Itálie se chystá zakázat neočkovaným chodit do práce...

14.1.2022 v 18:43 | Karma článku: 40.83 | Přečteno: 2234 | Diskuse

Luboš Zálom

Vydržme!

17. listopad je nebo spíše měl by být svátkem těch, kteří se neohnuli a nepodvolili. A dokázali se v pravý čas postavit za svou věc a za svoji svobodu.

18.11.2021 v 15:20 | Karma článku: 35.00 | Přečteno: 1101 | Diskuse

Luboš Zálom

Volby skončily. Nezapomeňte.

Před necelým měsícem skončily volby, které byly mnohými líčeny jako přelomové. Jako cesta ke změně. Na jaké změny se tedy můžeme těšit?

2.11.2021 v 15:00 | Karma článku: 23.99 | Přečteno: 804 | Diskuse

Luboš Zálom

Morální architektura zelených koncentráků

Volební kampaň by dnes více než kdy jindy měla akcentovat téma svobody, práv jednotlivce, ekonomických principů a trhu. Místo toho jsme se dočkali obvyklého festivalu ideové vyprázdněnosti a plochých frází.

29.9.2021 v 13:08 | Karma článku: 33.31 | Přečteno: 1026 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 25.72 | Přečteno: 363 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 23.68 | Přečteno: 987 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 15.68 | Přečteno: 426 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.00 | Přečteno: 255 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 676 | Diskuse
Počet článků 279 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2498

Jsem zastánce svobody jednotlivce a laissez-faire kapitalismu a hlásím se k odkazu myslitelů jako byl Ludwig von Mises, Murray Rothbard nebo Frederic Bastiat. Především jsem však stoupencem filozofie Objektivismu americké filozofky a spisovatelky Ayn Randové, podle mě nejvýznamnější obhájkyně svobody jednotlivce a kapitalismu. Od začátku 2014 člen Strany svobodných občanů, od 2019 místopředseda strany, dříve předseda středočeského krajského sdružení, lídr koalice Svobodných a Soukromníků pro volby do středočeského krajského zastupitelstva pro rok 2016 a středočeský lídr do parlamentních voleb 2017. V současné době zastupitel v Berouně za sdružení Lepší Beroun, které kandidovalo s podporou Svobodných a prosazuje jejich zásady komunální politiky. Dále mě lze charakterizovat jako příležitostného cyklistu, malíře, berounského patriota, příznivce jazzu a art-rocku a špatného hráče billiardu.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...