Nepřítelem je islám, nikoliv jen fundamentalisté

8. 01. 2015 14:59:53
K řadě evropských obětí islámského terorismu, k lidem jako byl režisér Theo van Gogh nebo britský voják Lee Rigby, k desítkám obětí bombových útoků v londýnském a madridském metru, se včera zařadilo dvanáct francouzských novinářů, redaktorů humoristického týdeníku Charlie Hebdo, kteří byli zavražděni tlupou maskovaných ozbrojenců hlasitě provolávajících slávu proroku Mohamedovi.

Jestliže bychom měli jako hlavní princip naší civilizace vidět svobodu jednotlivce, znamená to nutnost svobodu chránit nejen proti státu, jehož viditelnou ruku na sobě každodenně pocitujeme, ale být schopni identifikovat i myšlenkové zdroje nesvobody - protože myšlenky mají své nevyhnutelné následky v praxi. Stále patrněji se ukazuje že k totalitním ideologiím, které si kladly a kladou za cíl zničit svobodnou společnost, patří i islám. Nikoliv islamismus, islámský fundamentalismus, hnutí ISIL, Al Kájda, palestiští separatisté, ale islám jako myšlenkový proud a ideový systém.

Spatřit hrozbu v islámu však nijak neimplikuje princip kolektivní viny. Ten je třeba zásadně odmítnout, protože neexistuje nic jako kolektivní vědomí. Nicméně stejně jako má každý řadový komunista morální podíl na zločinech komunismu, a každý řadový nacista morální podíl na zločinech nacismu, třebaže sami osobně nikdy na nikoho nevtáhli ruku, nelze bagatelizovat morální odpovědnost řadových muslimů za myšlenkový systém, v jehož jméně jsou vražděni nevinní lidé. Každý totalitní systém spočívá na umírněných, pasivních příznivcích, kteří sami o sobě nepáchají žádná zvěrstva - pouze jej podporují a potichu vítají. A vzhlížejí k těm, kteří jsou ochotni uplatňovat jej principiálně a do důsledků.

A stejně jako nelze souhlasit s kolektivní paušalizací, je třeba odmítnout i morální appeasement vůči islámu jako ucelenému myšlenkovému systému, jehož morální filozofie má nevyhnutelný přesah do veřejného života a politiky. Jak vypadá politika postavená na islámské ideologii vidíme na realitě Saúdské Arábie, Íránu nebo talibanského Afghánistánu. Jak vypadá boj za nastolení takové politiky, jsme měli možnost vidět včera v Paříži.

Zbavíme-li se schopnosti a vůle morálně hodnotit svět kolem nás, nevyhneme se appeasementu ani v našem jednání. Měli bychom prokázat toleranci vůči islámu tím, že nebudeme popouzet jejich víru a rezignovat tak na svou vlastní kulturu? Měli bychom v rámci předběžné opatrnosti nepublikovat karikatury proroka Mohameda? Nestavět ve vánočním čase na náměstí ozdobené stromky? Odstranit z veřejných jídelen vepřové maso? Zdržet se jakýchkoliv morálních komentářů na téma náboženství? Znamenalo by to popřít vše, co západní kultura za posledních tři sta let dokázala.

Západní civilizace má totiž jen dvě cesty. Odmítnout islám jako barbarský myšlenkový systém neslučitelný ani s naší kulturou ani s 21. stoletím, anebo se stáhnout, ustrašeně mlčet, neprovokovat. Identifikovat jako zdroj zla islám, nebo rezignovat na jakékoliv morální soudy. Druhá možnost však znamená přenechat Evropu těm, kteří narozdíl od nás mají morální jistotu, že jejich cesta je správná.

Odmítněme jednou provždy naivní víru, že násilí ve jménu islámu je pouhým excesem, jenž nemá se skutečnou podstatou islámského náboženství nic společného. Nenechme se ukolébat islámskými autoritami, které se pokoušejí situaci uklidňovat, aniž by však třeba jen jedním slovem vyjádřili respekt vůči západní kultuře, na níž si zvykli bezostyšně parazitovat a zároveň se nemohou dočkat jejího pádu. A už vůbec se nenechme ukonejšit našimi politiky, kteří se namísto tvrdé odpovědi zmůžou jen na plané uklidňování a varování před "islamofobií".

Co by mělo být tou tvrdou odpovědí? S trochou nadsázky, ale ta nadsázka je ve světle včerejších událostí velice nepatrná, lze tvrdit, že racionální odpovědí na jakýkoliv podobný útok už nemůže být nic menšího než jasná hrozba nukleárním bombardováním Mekky.

Neustálá bagatelizace principů, na nichž islám staví, a jež jsou ochotni sledovat a uplatňovat právě sebevědomí a morálně jistí fundamentalisté, za tiché podpory mlčící většiny jejich souvěrců, znamená vystavovat obyvatele evropských zemí dalšímu nebezpečí.

(autor je členem Strany svobodných občanů)

---

A ještě na konec jeden malý exkurz do myšlení pravých muslimů:

Autor: Luboš Zálom | čtvrtek 8.1.2015 14:59 | karma článku: 43.25 | přečteno: 6996x

Další články blogera

Luboš Zálom

Chvála neposlušnosti

Austrálie zavedla tábory pro odpírače karantény. Kanadský Quebec zavádí pro neočkované občany speciální daň. Řecko jim zase uděluje pokutu 100 euro měsíčně. Itálie se chystá zakázat neočkovaným chodit do práce...

14.1.2022 v 18:43 | Karma článku: 40.83 | Přečteno: 2234 | Diskuse

Luboš Zálom

Vydržme!

17. listopad je nebo spíše měl by být svátkem těch, kteří se neohnuli a nepodvolili. A dokázali se v pravý čas postavit za svou věc a za svoji svobodu.

18.11.2021 v 15:20 | Karma článku: 35.00 | Přečteno: 1101 | Diskuse

Luboš Zálom

Volby skončily. Nezapomeňte.

Před necelým měsícem skončily volby, které byly mnohými líčeny jako přelomové. Jako cesta ke změně. Na jaké změny se tedy můžeme těšit?

2.11.2021 v 15:00 | Karma článku: 23.99 | Přečteno: 804 | Diskuse

Luboš Zálom

Morální architektura zelených koncentráků

Volební kampaň by dnes více než kdy jindy měla akcentovat téma svobody, práv jednotlivce, ekonomických principů a trhu. Místo toho jsme se dočkali obvyklého festivalu ideové vyprázdněnosti a plochých frází.

29.9.2021 v 13:08 | Karma článku: 33.31 | Přečteno: 1026 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 7.91 | Přečteno: 91 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 26.10 | Přečteno: 504 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.25 | Přečteno: 516 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 469 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2310 | Diskuse
Počet článků 279 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2498

Jsem zastánce svobody jednotlivce a laissez-faire kapitalismu a hlásím se k odkazu myslitelů jako byl Ludwig von Mises, Murray Rothbard nebo Frederic Bastiat. Především jsem však stoupencem filozofie Objektivismu americké filozofky a spisovatelky Ayn Randové, podle mě nejvýznamnější obhájkyně svobody jednotlivce a kapitalismu. Od začátku 2014 člen Strany svobodných občanů, od 2019 místopředseda strany, dříve předseda středočeského krajského sdružení, lídr koalice Svobodných a Soukromníků pro volby do středočeského krajského zastupitelstva pro rok 2016 a středočeský lídr do parlamentních voleb 2017. V současné době zastupitel v Berouně za sdružení Lepší Beroun, které kandidovalo s podporou Svobodných a prosazuje jejich zásady komunální politiky. Dále mě lze charakterizovat jako příležitostného cyklistu, malíře, berounského patriota, příznivce jazzu a art-rocku a špatného hráče billiardu.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...