Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prosazuje Hnutí ANO korporativismus a fašismus?

Andrej Babiš, zakladatel hnutí ANO, je bezesporu úspěšným podnikatelem: vlastní bezpočet firem, prokázal výjimečné manažerské schopnosti, dosáhl ohromného bohatství. Odhlédneme-li od pevného napojení určité oblasti jeho podnikání na státní dotace a výlučná privilegia, Andrej Babiš si velkou část svých zisků skutečně tvrdě odpracoval a právem zasloužil. Příznivci hnutí ANO, jemuž věří něco kolem 12 % voličů, však nyní očekávají, že stejný podnikatelský um a firemní metody začnou s panem Babišem fungovat i v politice. Jinak řečeno, domnívají se, že pokud se Andrej Babiš chopí otěží státu a začne jej ovládat jako firmu, problémy, s nimiž se Česká republika potýká, jako mávnutím kouzelného proutku zmizí. Je však vůbec možné řídit stát jako firmu?

Na to lze odpovědět jednoduše: nemůže to fungovat. Proč tomu tak je, vylíčil v knize Byrokracie již před mnoha a mnoha lety Ludwig von Mises. Stát vždy ovládají byrokratické principy řízení, které jsou s firemními metodami v přímém rozporu. Podnikatel v první řadě investuje svůj vlastní kapitál, případně kapitál vypůjčený na základě dobrovolných vztahů, a nemotivuje jej nic jiného, než zisk. Stát naproti tomu žádný kapitál nemá, pouze peníze ukradené občanům daňovou konfiskací. A protože danit lze stále znovu a znovu, chybí státu možnost racionálně vyhodnocovat rizika. Přísun peněz je neomezený a dluhový strop v podstatě také. A zisk přece pečovatelský a všeobjímající stát neočekává - jeho účelem je "blaho společnosti" a uspokojení voličů. Zatímco podnikatel investuje, prodá zákazníkům produkt a očekává za to určitý zisk, stát ve svém dnešním pojetí neinvestuje, a jeho cílem je poskytovat, nikoliv prodávat.

Stát je v principu organizovaným násilím, institucí se zbraní v ruce. Jestliže se role státu omezí jen na ochranu svobody a majetku občanů, je vše v pořádku, neboť takový stát násilí neiniciuje, pouze jej odvrací nebo na něj odpovídá - což je jediné morální použití síly. Jakmile se však stát začne plést do ekonomiky, stále přitom drží v ruce zbraň a tentokrát již násilí iniciuje: když vybírá peníze prostřednictvím daňové konfiskace, když zakáže určitým firmám vstupovat na trh, když reguluje předmět podnikání soukromých firem, když reguluje jejich výsledky, když stanovuje arbitrární pravidla, jejichž dodržování vynucuje hrozbou pokut.

Jestliže se stát pokusí fungovat jako firma, musí se alespoň pokusit stanovit své cíle. Soukromé podniky i sami jednotlivci poté slouží jako jednotlivé divize celé státní korporace, nebo v podstatě jako jeho vlastní výrobní prostředky, které mají za cíl zvyšovat ukazatele, jež nějakým způsobem vypovídají o ekonomické kondici státu. Stát tedy začne daleko mohutněji regulovat běžné chování soukromých podniků i jednotlivců, aby vše směřovalo k žádoucímu cíli, bez ohledu na jejich soukromé cíle - stejně jako soukromá společnost využívá své divize nebo dceřiné firmy i jednotlivé zaměstnance. Takový politicko-ekonomický systém nazýváme korporativismem. A korporativismus se velice významně překrývá s fašismem. A mluvíme-li o fašismu, nesmíme si hned představovat hajlující davy a bandy rabiátů s pochodněmi v rukou, ani pogromy na Židy a jiné menšiny. Ne, fašismus je především ekonomickou doktrínou, a násilí je pouze jeho častým, ale nikoliv nutným průvodním jevem. A ukazuje se, že po této ekonomické doktríně panuje v naší společnosti poměrně významná poptávka - bez ohledu na to, zda vůbec její příznivci pojem fašismus znají a dokáží správně definovat.

“Na úrovni státu jde o ekonomický systém, ve kterém sou hlavní sektory ekonomiky uspořádány do relativně samostatných korporací. Tyto korporace jsou řízeny vládou, zaměstnaneckými sdruženími a zaměstnavateli, vzájemně si nekonkurují a ve svých sektorech určují ceny, vyráběné množství a chrání je před konkurencí. V pojetí korporativního státu mají korporace i vysoké politické ambice, působí mimo parlament a disponují i represivními prostředky. Za typického představitele korporativního státu je považována fašistická Itálie.” (Martin Žák a kol. Velká ekonomická encyklopedie)

Přinejmenším jeden bod z programu hnutí ANO fašistickému pohledu na fungování státu odpovídá: plakáty a billboardy slibují, že hnutí ANO odpolitizuje státní instituce a vloží je do rukou odborníků. Představa, že stát nemá být ovládán politickými mechanismy však znamená, že nebude odpovědný žádným voličům - protože je-li někdo zvolen ve volbách, je automaticky politikem; jeho funkce z principu věci nemůže být nepolitická. Představují si snad autoři programu, že státní instituce budou řízeny nevolenými orgány? A že nebudou odpovědné nikomu, koho volí občané? A komu budou odpovědni - nějaké vše zastřešující oborové radě? A není takový pohled na fungování veřejných institucí jedním z hlavních pilířů fašismu? Já se odvažuji tvrdit, že ano.

Snaha omezovat a zastrašovat politické oponenty povahu hnutí ANO vše jen doplňuje a dokresluje. Babišovy telefonáty novinářům nebo vyvádění nepříjemných oponentů z mítinků jsou jen začátkem. Hnutí ANO si nyní nemůže dovolit nic víc - jakmile budou jeho členové, přímo ovládaní Andrejem Babišem, rozprostřeni po ministerstvech a úřadech, budou mít daleko víc možností. Firmu, jíž vládne despota, může zaměstnanec nebo obchodní partner opustit. Jakou možnost má však občan, o jehož hodnotách a cílech "státní podnikatel" rozhodne, že nezapadají do celkového plánu "státního podnikání"?

Zdá se, že takovou představou se Babišovi příznivci spíše netrápí, nebo ji dokonce vítají. Jako jeden z jeho velkých obdivovatelů, horlivý a zapálený antikomunista Jan Šinágl, s nímž jsem si po skončení berounského setkání voličů ANO měl možnost krátce popovídat. Moji obavu, že snahy řídit stát jako firmu se velice nebezpečně blíží fašismu, se mi ani nepokoušel vyvrátit, v podstatě ji mlčky odkýval, a potvrdil slovy, že český národ, se svou naprosto zničenou morálkou, potřebuje vládu tvrdé ruky. Otázkou zůstává, je-li český národ skutečně tak zkažený a prohnilý, může si vůbec ve volbách vybrat někoho kvalitního? Jestliže za takového morálního úpadku celé země, o níž se tak často mluví aniž by si vůbec někdo kladl otázku, co pojem morálka znamená a jak se odvozuje, ve volbách uspěje Andrej Babiš, stane se tak navzdory zkažené morálce, nebo je taková volba naopak jejím přímým důsledkem? Faktem je, že po tvrdé ruce volá stále více a více lidí, a můžeme si jen domýšlet, jestli si uvědomují, že tato tvrdá ruka by dopadla i na ně. Pokládají za zlé a zkažené i sebe, nebo si občasný pohlavek tvrdou státní rukou zaslouží jen ti ostatní? Ať tak nebo onak, mají smůlu: tvrdá ruka si nevybírá.

Ale možná jsou obavy zbytečné. Andrej Babiš je sice poměrně zlý člověk, ale ve svém politickém hnutí tvoří jen jedno malé kolečko v soukolí. Ostatní členové hnutí ANO mohou přece být docela hodní lidé. Možná naivní, možná i trochu hloupí, ale v zásadě bez touhy někomu ublížit. Jenomže vzpomeneme-li si na F. A. Hayeka, na jeho Cestu do otroctví a na kapitolu, v níž je vysvětleno, proč se v autoritativním systému dostanou na vysoká místa vždy ti nejhorší, pochopíme, že uklidňovat se upřímnými a poctivými pohnutkami Babišových spolupracovníků, znamená vidět skutečnost nerealisticky a přehnaně růžově. Uspěje-li Andrej Babiš, budou poctiví naivkové a hlupáci v jeho okolí nahrazeni bezskrupulózními ničemy.

Neuznávám příliš představy o tom, že každému národu odpovídá určitá mentalita, určité smýšlení. Ale pokud by snad úspěch hnutí ANO měl svědčit o nějaké mentalitě, jíž lze přiřadit k přinejmenším určité části českého národa, pak touto mentalitou je ponížené plebejství. Zatímco průměrný Čech je schopný k smrti nenávidět svého úspěšnějšího souseda a při první příležitosti mu objede lak na jeho novém autě korunou, druhého nejbohatšího člověka v zemi je schopen uctívat jako zachránce české politiky. Babišovo bohatství je nepředstavitelné a nelze tak na něj aplikovat závistivé přání, aby úspěšnějšímu sousedovi pošla koza. Na Babiše se pohlíží jako na nedotknutelnou, dobrotivou vrchnost, ne nepodobnou zhýralé šlechtě, která se bavila tím, že svým poddaným z kočárů rozhazovala drobné. Každá taková vrchnost byla milována.

Příměr o vrchnosti není vůbec přehnaný. Zatímco podnikatel jedná se svými partnery i zákazníky jen na principu dobrovolnosti, vrchnost potřebuje nevolníky - například ty, kteří si nemohou svobodně vybrat, zda budu do motorů svých aut lít pohonné hmoty s povinnou biosložkou, již čirou náhodou vyrábí právě vrchnost, tedy Andrej Babiš. Vše bude omluveno - hodí-li vrchnost nevolníkům alespoň kost. Nebo ještě hůře: sliby, že bude líp. Jak toho docílíme? Prostě nějak - budeme věci řídit lépe!

Komunisté vymírají, různá tzv. „pravicově extrémistická“ hnutí jsou směšně nevýznamná a jejich nebezpečí se jen nerealisticky zveličuje. Ale hnutí ANO je očividně fašistické samo o sobě, pohybuje se v mantinelech mírumilovné demokracie, a staví na tom, že lidé si vlastně fašismus přejí - aniž by vůbec měli tento pojem jakkoliv uchopený. přiznám se, že z této tendence mám poněkud strach.

Ale jak víme, vysoké preference ani miliony vynaložené na kampaň ještě nemusejí nic znamenat. stále existuje naděje, že Babišův úspěch nebude tak výrazný, jeho členové obsadí několik málo poslaneckých lavic, a protože nemají žádnou ideologii kromě snahy o uchopení moci, nebudou schopni fungovat v opozici a skončí stejně jako Věci veřejné. Doufám, že se tak stane. protože bez ohledu na to, jakou porážku utrpí pravice, jak ve volbách uspějí socialisté, kolik křesel získají komunisté, nebo na kterou stranu se pak přidá Top09, vidím případný úspěch ANO jako největší nebezpečí těchto voleb.

Autor: Luboš Zálom | středa 16.10.2013 13:15 | karma článku: 31,61 | přečteno: 2775x
  • Další články autora

Luboš Zálom

Chvála neposlušnosti

Austrálie zavedla tábory pro odpírače karantény. Kanadský Quebec zavádí pro neočkované občany speciální daň. Řecko jim zase uděluje pokutu 100 euro měsíčně. Itálie se chystá zakázat neočkovaným chodit do práce...

14.1.2022 v 18:43 | Karma: 40,83 | Přečteno: 2237x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Luboš Zálom

Vydržme!

17. listopad je nebo spíše měl by být svátkem těch, kteří se neohnuli a nepodvolili. A dokázali se v pravý čas postavit za svou věc a za svoji svobodu.

18.11.2021 v 15:20 | Karma: 35,07 | Přečteno: 1101x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Luboš Zálom

Volby skončily. Nezapomeňte.

Před necelým měsícem skončily volby, které byly mnohými líčeny jako přelomové. Jako cesta ke změně. Na jaké změny se tedy můžeme těšit?

2.11.2021 v 15:00 | Karma: 23,99 | Přečteno: 804x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Luboš Zálom

Morální architektura zelených koncentráků

Volební kampaň by dnes více než kdy jindy měla akcentovat téma svobody, práv jednotlivce, ekonomických principů a trhu. Místo toho jsme se dočkali obvyklého festivalu ideové vyprázdněnosti a plochých frází.

29.9.2021 v 13:08 | Karma: 33,31 | Přečteno: 1026x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Luboš Zálom

I ty můžeš skončit na ulici

Česká města se stále více potýkají s problémem bezdomovectví. Nejde jen o smutně známá prostranství ve velkých městech, jako je pražský Hlavák nebo Anděl, ale problém se týká stále více i menších měst. Co s tím?

21.9.2021 v 10:43 | Karma: 24,51 | Přečteno: 699x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Luboš Zálom

Jde nám o svobodu. Jako jediným.

Za poslední rok a půl jsme přišli najednou o více svobody než za celých předchozích třicet let. Omezení a plošné restrikce uvalené na tuto zemi pod záminkou boje s epidemií dopadly v různé míře na každého z nás.

17.9.2021 v 9:24 | Karma: 16,49 | Přečteno: 272x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Luboš Zálom

Útok na Světové obchodní centrum: dvacet let poté

Kde jste byli a co jste dělali před dvaceti lety, když jste poprvé uslyšeli zprávu, že do věží Světového obchodního centra narazila dvě letadla?

14.9.2021 v 11:38 | Karma: 19,88 | Přečteno: 455x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Luboš Zálom

Nenechme se ministrem zdravotnictví vydírat

Možná jste zaznamenal poslední projev drzosti a neomalenosti naší vlády. Ministr Vojtěch prohlásil, že jestliže se nechá naočkovat ještě 9 % občanů, uvolní povinnost nosit roušky.

7.9.2021 v 10:40 | Karma: 32,60 | Přečteno: 834x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Luboš Zálom

Máte právo žít

Jaké by mělo být ústřední heslo skutečné pravice? To je téma nejen pro politické marketéry, ale především pro politické filozofy. Co vlastně shrnuje pravicovou politiku? Na co by se měla každým svým stanoviskem a činem odkazovat?

30.6.2021 v 13:20 | Karma: 25,58 | Přečteno: 604x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Luboš Zálom

Necháte se koupit za pivo srkané skrz roušku?

Rozšírená verze proslovu, který jsem pronesl na demonstraci hnutí Otevřeme Česko - Chcípl PES v neděli 6. června na pražském Václavském náměstí.

7.6.2021 v 13:38 | Karma: 31,13 | Přečteno: 898x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Luboš Zálom

Cyklojízda hnutí Auto*Mat je demonstrací síly

Za účasti zástupců zelených organizací a deseti ambasád proběhne zítra v Praze hromadná okupační cyklojízda, která více než cyklistiku oslaví soustavné represe vůči lidem, kteří se chtějí nebo potřebují po městě pohybovat autem.

2.6.2021 v 14:48 | Karma: 35,41 | Přečteno: 1030x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Luboš Zálom

Členství naší republiky v EU má alternativu

Právě uplynulo již 17 let od chvíle, co jsme dobrovolně strčili hlavu do oprátky zvané EU. Zatímco mnozí, zejména vrcholní politici napravo i nalevo slaví, jiní si připomínají, jak byli tehdy podvedeni. A co s tím lze nyní dělat.

5.5.2021 v 14:07 | Karma: 36,32 | Přečteno: 1171x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Luboš Zálom

Stručně o "manželství pro všechny"

Poslanecká sněmovna dala minulý týden šanci uzákonění manželství pro stejnopohlavní páry. Co k tomu vlastně napsat?

3.5.2021 v 13:48 | Karma: 38,20 | Přečteno: 1638x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Luboš Zálom

Na pivo s covidpasem? To není normální život

Aplikace v mobilu, kterou se pomocí QR kódu prokážeme obsluze, že jsme očkovaní nebo otestovaní a pak teprv se můžeme posadit ke stolu či na bar a objednat si pivo - to je řešení, které nás prý má opět vrátit do normálního života.

27.4.2021 v 11:17 | Karma: 34,50 | Přečteno: 904x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Luboš Zálom

Vrtí se v aféře Vrbětice psem?

Napsáno dnes, tedy v neděli 18. dubna, ve 14 hodin, spíše jako okamžitý tok myšlenek nežli nějaký ucelený blog nebo článek, který si klade za cíl dojít k nějakému jednoznačnému závěru. Ostatně kdoví, co se dozvíme zítra...

18.4.2021 v 19:00 | Karma: 38,74 | Přečteno: 1676x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Luboš Zálom

V zájmu aktivistů, nikoliv cyklistů

Sněmovna dnes schválila povinný 1,5metrový boční odstup při předjíždění cyklistů. "Třikrát hurá," volá k tomu aktivistický spolek AutoMat.

14.4.2021 v 16:52 | Karma: 44,52 | Přečteno: 4945x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Luboš Zálom

Vláda nás cupováním Pandemického zákona přibližuje diktatuře

Dnes po mnoha měsících skončil v České republice nouzový stav a tzv. protikovidová opatření se přesouvají pod kompetence Pandemického zákona, podle něhož již nadále není možné omezovat pohyb občanů ani bránit jejich setkávání.

12.4.2021 v 13:57 | Karma: 30,77 | Přečteno: 697x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Luboš Zálom

Proč budu opět bojkotovat sčítání lidu

Zítra opět po deseti letech odstartuje projekt sčítání lidu, domů a bytů. Jako zastánce práv jednotlivce a konceptu malého státu musím celý projekt odsoudit jako zbytečný a nepřijatelně zasahující do svobody občanů.

26.3.2021 v 11:36 | Karma: 37,39 | Přečteno: 2291x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Luboš Zálom

Řeč, která na Staromáku nesměla zaznít

Upravený a rozšířený text projevu, který jsem měl připraven na demonstraci spolku Chcípl Pes na Staroměstském náměstí 7. března 2021. Z pódia nakonec stihlo zaznít jen několik málo slov.

8.3.2021 v 15:04 | Karma: 39,29 | Přečteno: 2514x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Luboš Zálom

Babiš s Hamáčkem nám vyhrožují zastřelením

Nasazení vojáků proti pokojným občanům naší republiky je něco naprosto nepřijatelného. Musíme jej chápat jako otevřenou výhrůžku hrubým násilím.

1.3.2021 v 13:40 | Karma: 29,65 | Přečteno: 869x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Počet článků 279
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2498x
Jsem zastánce svobody jednotlivce a laissez-faire kapitalismu a hlásím se k odkazu myslitelů jako byl Ludwig von Mises, Murray Rothbard nebo Frederic Bastiat. Především jsem však stoupencem filozofie Objektivismu americké filozofky a spisovatelky Ayn Randové, podle mě nejvýznamnější obhájkyně svobody jednotlivce a kapitalismu. Od začátku 2014 člen Strany svobodných občanů, od 2019 místopředseda strany, dříve předseda středočeského krajského sdružení, lídr koalice Svobodných a Soukromníků pro volby do středočeského krajského zastupitelstva pro rok 2016 a středočeský lídr do parlamentních voleb 2017. V současné době zastupitel v Berouně za sdružení Lepší Beroun, které kandidovalo s podporou Svobodných a prosazuje jejich zásady komunální politiky. Dále mě lze charakterizovat jako příležitostného cyklistu, malíře, berounského patriota, příznivce jazzu a art-rocku a špatného hráče billiardu.